Hyppää sisältöön

Poliisi etsii valtiojohdolle lisää henkivartijoita – hakee kymmentä vanhempaa konstaapelia

Helsingin poliisin mukaan rekrytointi ei liity Supon uusimpaan turva-arvioon terrorismin lisääntymisestä.

Turvamies seuraa vierestä, kun pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini saapuvat siunaustilaisuuteen Tuomiokirkkoon presidentti Mauno Koiviston valtiollisissa hautajaisissa Helsingissä 25. toukokuuta 2017. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Helsingin poliisilaitos hakee kymmentä vanhempaa konstaapelia henkilösuojausyksikköön.

Henkilösuojausyksikölle kuuluvat muun valtiojohdon kuin Tasavallan presidentin turvaaminen, sekä ulkomaan valtiovieraiden ja Suomeen sijoittuneiden diplomaattisten lähetystöjen turvaamistehtävät. Tasavallan Presidentin turvallisuusvartiosto on oma toimintonsa Helsingin poliisilaitoksella.

Henkilösuojauksen sijaan kansankielellä puhutaan usein henkivartioinnista.

Yle Uutiset kertoi kuluvalla viikolla, että suojelupoliisi on nostanut turva-arviotaan. Sen mukaan terrori-iskun uhka on Suomessa kohonnut neliportaisella asteikolla tasolle kaksi.

Helsingin poliisilaitoksen henkilösuojausyksikön johtaja, ylikomisario Marko Pokka kertoo, että rekrytointi ei suoranaisesti liity Supon uusimpaan turva-arvioon.

– Rekrytointi liittyy oikeastaan isompaan kuvaan ja se on suunniteltu jo paljon aikaisemmin, Pokka kertoo.

Turvamiehistä tullut arkipäivää

Yle Uutiset kertoi kaksi vuotta sitten, että ministerien henkilösuojelua on lisätty, ja turvamiehistä on tullut arkipäivää keskeisten ministerien kohdalla.

Valtiojohdon henkivartioinnista vastaa kokonaisuudessaan nykyään Helsingin poliisin henkilösuojeluyksikkö, ei suojelupoliisi, kuten moni saattaa luulla.

Työnjaon mukaan suojelupoliisi arvioi valtionjohdon suojelun tarpeen omien uhka-arvioidensa avulla. Suojelupoliisilla on käytössään erityinen uhkaajarekisteri, jota se hyödyntää työssään.

Valtioneuvoston valmiusyksikkö tilaa henkilösuojausyksiköltä turvamiehet suojelupoliisin uhka-arvioiden pohjalta.

Resursseja henkilösuojaukseen pyydettiin jo vuonna 2015

Henkilösuojauksen resursoinnin taustalla on pidempi kaari. Helsingin poliisilaitos pyysi eduskunnalta lisäresursseja henkilösuojaukseen jo vuonna 2015 (siirryt toiseen palveluun).

Lausunnossa todetaan, että "turvallisuusvartiostojen henkilöstömäärää on nostettava, mikäli ylemmän valtiojohdon suojaus halutaan pitää vähintään nykytasolla".

Lausunto vahvistaa, että presidentin ja pääministerin suojauksen lisäksi henkilösuojausta on lisätty myös muun valtiojohdon osalta, kuten valtiovarain-, ulko- ja sisäministerin sekä ajoittain myös muiden ministereiden osalta.

Korjaus: Juttua ja otsioikointia korjattu siten, että henkilösuojausyksikölle ei kuulu Tasavallan presidentin turvaaminen.