Sveitsiläismies matkusti Suomeen vain juostakseen maratonin alasti

Sata alastonta juoksijaa ja tuhatpäinen yleisö kerääntyy perjantai-iltana Padasjoen metsiin. Ulkomaalaisia suomalainen estottomuus kiehtoo.

alastomuus
Nakukymppi
Nakukymppiä on juostu jo 15 vuotta. Puoli Seitsemän

Harald on juuri saapunut Padasjoelle. Hän matkusti ensin Zürichistä Helsinkiin, ja otti sitten bussin Padasjoen Vesijaon kylään. Paljon metsää, hän sanoo.

Illalla mies riisuutuu ja juoksee maratonin. Padasjoella järjestetään 15. kertaa Nakukymppi, mutta kympistä tuli tänä vuonna myös maratonin mittainen. Harald on matkustanut Suomeen vain juoksemaan.

Kymppiin otti ensimmäisenä vuonna osaa vain kourallinen ihmisiä. Viime vuonna osallistujia oli jo yli sata. Ennakkoilmoittautumisia ei oteta vastaan, sillä tapahtuman järjestäjä sai aikoinaan rutkasti öisiä, humalaisia ilmoittautumisia.

Harald ei ole ainut Euroopan kolkista Päijät-Hämeeseen matkaava urheilija. Juoksutapahtuma on kerännyt paikalle myös kansainvälistä mediaa.

– Googletin "nude marathon", ja muutaman klikkauksen päässä oli Nakukymppi. Se oli minun syyni matkustaa Suomeen.

Euroopassa ei juoksennella alasti

Harald on juossut useita kymmeniä maratoneja vuosien varrella. Alastomuuskaan ei tunnu oudolta, sillä hän vaeltaa alasti kotonaan Sveitsissä.

Hän on kokeillut jopa lumikenkäilyä alasti.

– Ajattelin, että miksi en myös juoksisi alasti. Siinä kokee luonnonkin intensiivisemmin.

Ja näkee ihmisiä. Sitä Harald ei kiellä. Jotakin eroottista siinä on, kun sata alastonta ihmistä juoksee keskellä metsää. Kaikki samassa asussa – tavallaan.

– Rakastan juoksemista ja haluan kokea, miltä tuntuu juosta alasti isossa porukassa. Sveitsissä pidettiin juoksutapahtuma, jossa kaikki juoksivat armeijan vaatteissa. Se oli vaikuttavaa. Tässä on tavallaan sama juttu.

Tuijottelusta tai liiallisesta uteliaisuudesta ei kuitenkaan ole kyse, sanoo juoksun järjestäjä Aarne Heino. Padasjoen metsiin kerääntyy lähes tuhatpäinen, kannustava yleisö.

– Yleisö käyttäytyy yhtä luonnollisesti kuin juoksijatkin. Ainakaan se ei näytä siltä, että kytättäisiin. Monenlaisia vartaloitahan siellä näkee, mutta kaikkia kannustetaan yhtä lailla.

Sveitsissä alastomuuteen suhtaudutaan Haraldin mukaan tiukkapipoisemmin.

Sveitsiläiselle Suomi oli lähin paikka, jossa nudistinen juoksutapahtuma järjestetään. Harlald olisi voinut matkustaa myös Yhdysvaltoihin tai Australiaan. Euroopasta vastaavaa tapahtumaa ei kuitenkaan hänen sanojensa mukaan löydy.

– Suomessa suhtaudutaan niin luonnollisesti tällaisiin asioihin. Esimerkiksi saunakulttuuri on todella luonnollista. Muualla Euroopassa siihen sekoitetaan hierontaa ja kaikkea muuta.

Sveitsiläinen Harald Padasjoella
Harald on juossut maratoneja 18-vuotiaasta asti. Padasjoelle hän päätyi googlettelun jälkeen. Aaren Heino

Vain kengät – ja paljon hyttysmyrkkyä

Haraldilla on mukanaan hyvät juoksukengät ja sukat – sääntöjen mukaisesti. Hän aikoo mahdollisesti käyttää myös hikipantaa, jotta hiki ei pääse valumaan silmiin perjantai-illan koitoksen aikana.

Hyttysmyrkkyä sveitsiläismiehellä on myös paljon mukanaan suomalaisen kesäillan varalle.

– Aarne sanoi, etteivät hyttyset ole ongelma niin kauan kuin jatkaa juoksemista. Sitten vain, kun pysähtyy.

42 kilometrin jälkeen Haraldille ja muille ulkomaan vieraille lämmitetään supisuomalainen sauna.

Täydelle matkalle lähdetään neljän juoksijan voimin: Haraldin lisäksi mies Virosta, sekä suomalaismiehet, jotka muutama vuosi sitten juoksivat kympin takaperin.

Juuri se on järjestäjän mukaan tapahtuman tarkoitus. Ettei juoksua otettaisi niin totisena puuhana.

– Silloin aikanaan, kun tätä mietittiin, niin tapahtumat olivat välineurheilua, trikoita ja hienoja kenkiä. Juoksu on mahtava laji. Ei sen tarvitse olla totista.

Ennen juoksun aloitusta Harald ei oikeastaan tiedä, mitä odottaa.

– Eniten jännittää se endorfiiniryöppy, runner's high, ja se, miltä se tuntuu, kun on alasti. Odotan innoissani tätä hetkeä. Onko se 'high' vielä enemmän 'high'?