1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koira

Koiranomi Paula Speer: "Kohtaamistilanteissa on aina opittavaa"

Keltainen nauha koiran hihnassa viestii, ettei muiden toivota tulevan lähelle ilman lupaa. Koiranomi Paula Speer toivoo, että varovaisuus pidettäisiin mielessä kaikkien koirien kanssa.

Kuva: Sannimari Lehtilä / Yle

Koirien keltaisista nauhoista kertonut Ylen juttu nosti esiin koiranomistajien huolen siitä, etteivät ihmiset osaa kohdata koiria oikein. Kolmetoista vuotta koiranomina työskennelleen Paula Speerin mielestä vieraita koiria ei pitäisi koskaan lähestyä ilman lupaa, oli niillä keltainen nauha tai ei.

– Anna tilaa keltaiselle -kampanja on erinomainen idea, mutta kampanjan sanoman pitäisi kyllä olla kaikillle selvä kaikkien koirien kohdalla ilman niitä nauhojakin, Speer sanoo.

Samaa korostavat myös kampanjaa Suomessa ajava koirien koulutusohjaaja Johanna Vihermaa sekä Suomen Kennelliiton osastopäällikkö Kirsi Salmijärvi.

– Koskaan ei voi olla varma, miten koirat reagoivat, he toteavat Ylen jutussa.

Anna tilaa keltaiselle -kampanja on erinomainen idea, mutta kampanjan sanoman pitäisi kyllä olla kaikillle selvä kaikkien koirien kohdalla ilman niitä nauhojakin.

Paula Speer

Paula Speer ymmärtää, ettei kaikilla ole käsitystä koirista ja niiden käytöksestä.

– Ei tietenkään voi olla. Keltaisen nauhan kampanjan myötä toki viedään eteenpäin tietoisuutta siitä, ettei koiraa voi aina lähestyä ihan miten vain. Se on hyvä, hän sanoo.

Jokainen koira on yksilö

Paula Speer muistuttaa, että koirasta ei ikinä tiedä, kun kaksi saman perheen samanrotuistakin koiraa voi olla käytökseltään täysin erilaisia.

– Itselläni on kaksi bordercollieta, narttu ja uros. Toinen tykkää vieraiden rapsutuksista ja toinen ei. Molempien kohdalla noudatan kyllä samaa sääntöä, että vieraat ihmiset pääsevät koiran lähelle vain ja ainoastaan koiran ehdoilla.

Kohtaamistilanteissa koiranomistajan on oltava jämäkkä

Tilanteita, joissa vieraat lähestyvät koiraa, on monenlaisia. Aikuisen voi olettaa osaavan varovaisen lähestymisen, mutta lasten kohdalla tilanne voi olla toinen. Speer ohjeistaa koiranomistajia olemaan lapsillekin suora.

– Lapsille kannattaa heti sanoa, ettei koiraan saa tutustua lähemmin. Kannattaa aina pelata varman päälle.

Emmehän me ihmisetkään tunge toistemme henkilökohtaisille reviireille ihan miten sattuu. Miksi kaikkien koirien tulisi se kestää?

Paula Speer

Aikuiset saattavat joskus loukkaantua, jos koiranomistaja kieltää lähestymisen tai koittaa selkeästi välttää kontaktia muihin. Speer rohkaisee silti kaikkia suoruuteen – mielipahankin uhalla.

– Sanon koiranomistajille, että koira elää teidän kanssanne ehkä 15 vuotta. Se lenkillä vastaan tuleva henkilö, jolle ette kehdanneet asioita sanoa saattaa käväistä elämässänne vain kerran. Eli onko sillä yhdellä loukkaantumisella sitten niin väliä?

Selkeistä säännöistä ja jämäkästä käytöksestä on Speerin mukaan vain hyötyä.

– Koira tuntee olevansa turvassa ja luottamus omistajaan kasvaa, kun sitä ei viedä kummallisiin ja yllättäviin tilanteisiin. Koira on perheenjäsen ja omistajan velvollisuus on pitää sen turvallisuudesta huolta.

Koiralla on reviirinsä – ihan kuin ihmiselläkin

Koiranomi Paula Speer painottaa, että jokaisen koiran tulisi saada elää omannäköistä elämää.

Häneltä on kyllä kysytty neuvoja siihenkin, miten koiran voisi opettaa nauttimaan vieraiden ihmisten rapsuttelusta.

– Olen silloin kysynyt kysyjältä, että nauttisiko hän itse yllättävästä vieraiden kosketuksesta vaikkapa kaupan lihatiskillä? Emmehän me ihmisetkään tunge toistemme henkilökohtaisille reviireille ihan miten sattuu. Miksi kaikkien koirien tulisi se kestää?