Trump tiukentaa Kuuba-politiikkaa – Kuubalaiset pelkäävät turismin näivettyvän

Jopa kuubalaiset naisyrittäjät ovat vedonneet Ivanka Trumpiin avointen suhteiden puolesta.

Yhdysvallat
Kuubalaisnaiset turistin ympärillä.
Kuubalaiset pelkäävät yhdysvaltalaisturistien vähenevän Trumpin uuden Kuuba-politiikan myötä.Rolando Pujol / EPA

Presidentti Donald Trump aikoo tiukentaa entisen presidentin Barack Obaman kaudella avautunutta Yhdysvaltojen Kuuba-politiikkaa.

Trumpin odotetaan puhuvan perjantaina Floridan Miamissa amerikankuubalaisten suosimalla Little Havanan alueella. Kuuban-politiikan tiukentaminen on yksi Trumpin vaalilupauksista.

Ennakkotietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Trumpin tiukennukset koskevat erityisesti matkailua ja kauppaa. Trump aikoo rajoittaa Yhdysvaltain kansalaisten matkustamista Kuubaan sekä kieltää kaiken kaupallisen yhteistyön saarivaltion vaikutusvaltaisen armeijan ja turvallisuuspalveluiden kanssa.

Turisti kuvaa vaaleanpunaista autoa.
Havannassa yhdysvaltalaisturistien osuus matkailijoista on suurempi kuin muualla Kuubassa.Alejandro Ernesto / EPA

Sen sijaan Yhdysvaltain ja Kuuban diplomaattisuhteita Trump ei ole katkaisemassa. Havannassa elokuussa 2015 uudelleen avatun Yhdysvaltain suurlähetystön kerrotaan pysyvän auki myös jatkossa.

Kuubassa armeija omistaa ja hallitsee siviilijohtoisten yritysten kautta suurta osaa maan taloudesta, erityisesti matkailualaa.

”Me elämme amerikkalaisturisteista”

Kaikkien kuubalaisten elämään viime vuosina parantuneilla Yhdysvaltain-suhteilla ei ole ollut suuria vaikutuksia. Kauppasaarto on ollut voimassa koko ajan ja monen tavallisen ihmisen elintaso on pysynyt matalana.

Mutta matkailualalla työskentevät kuubalaiset ovat huolissaan Trumpin uusista linjauksista. Erityisesti Havannassa, jossa yhdysvaltalaismatkailijoiden osuus on suurempi kuin muualla maassa.

Turistibussi Havannassa-
Kuubassa moni hotelli, ravintola ja turistibussi on armeijaan yhteydessä olevan GAESA-yhtiön omistama.Ernesto Mastrascusa / EPA

– Asiakkaistamme 85 prosenttia ovat yhdysvaltalaisia. Jos Trump nyt rajoittaa matkustamista, seurauksena on kaaos. Me elämme turismista ja erityisesti amerikkalaisturisteista, sanoo havannalaisen ravintolan työntekijä Yuri Barroso uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

– Myös meihin taksinkuljettajiin vaikutukset tulevat olevaan suuret, lisää Alexis Sandoval.

Kuubassa vierailevista kaikista turisteista yhdysvaltalaisten osuus on tätä nykyä noin 15 prosenttia, jos amerikankuubalaiset lasketaan mukaan.

Yhdysvallat kieltää yhä kansalaistensa matkustamisen Kuubaan turistina. Viime vuodesta alkaen amerikkalaiset ovat kuitenkin voineet ilmoittaa matkustavansa maahan esimerkiksi vieraillakseen sukulaisten luona, liikeasioiden takia tai kouluttautumistarkoituksessa.

Monet kuubalaiset ovat toivoneet yhdysvaltalaisturistien määrän moninkertaistuvan. Trumpin tiukennusten jälkeen se on kuitenkin epätodennäköistä.

Naisyrittäjät avoimuuden puolesta

Aiemmin tällä viikolla Trumpin aikeista huolestuivat myös Kuuban naisyrittäjät. 55 naisen ryhmä kirjoitti avoimen kirjeen presidentti Trumpin tyttärelle maiden suhteiden puolesta.

– Pyysimme Ivanka Trumpin apua, jotta Kuuban ja Yhdysvaltain suhteet eivät huononisi. Suhteiden paraneminen on auttanut meitä kuubalaisia naisia kehittämään työtämme, parantamaan perheidemme asemaa ja vaikuttamaan yhteiskunnan kehitykseen, sanoo hankkeen puuhanainen Marta Deus Reutersille.

Nainen matkamuistomyymälän edustalla.
Yhdysvaltalaisturistien määrä Kuubassa on viime vuosina kasvanut selvästi.Alejandro Ernesto / EPA

Kirjeen allekirjoittajiin kuuluu myös havannalainen kampaamoyrittäjä Elena Sanchez. Hänen mielestään yhdysvaltalaismatkailijoiden määrän kasvulla ja esimerkiksi yhdysvaltalaisten tuotteiden saamisella maahan on ollut merkittäviä vaikutuksia.

– Elintasomme on parantunut, samoin sekä oma että yrityksen taloustilanne. Muutokset eivät aiheuttaisi hankaluuksia vain hallitukselle, vaan vaikuttaisivat suoraan kuubalaisiin perheisiin, Sanchez sanoo.

Jääkausi kesti 55 vuotta

Yhdysvallat katkaisi diplomaattisuhteet vuonna 1961 Fidel Castron valtaannousun jälkeen. Seuraavien vuosikymmenten ajan Yhdysvallat yritti suistaa Castroa vallasta ja eristää Kuubaa koko ajan kiristyneen kauppasaarron avulla.

Obama ja Raul Castro
Presidentti Barack Obama tapasi Kuuban Raul Castron Havannassa vuonna 2016.Alejandro Ernesto / EPA

Puoli vuosisataa kestänyt jääkausi alkoi lauhtua vasta pari vuotta sitten. Suurlähetystöt Washingtonissa ja Kuubassa avattiin vuonna 2015, kauppasaartoa höllennettiin joiltain osin ja yhdysvaltalaisten matkustamista Kuubaan helpotettiin.

Kauppasaarto itsessään pysyi voimassa myös Obaman lähentymispolitiikan aikana, eikä Trumpkaan ole siihen puuttumassa. Kauppasaarron voisi kumota vain Yhdysvaltain kongressi.

Sen sijaan Trump haluaa lopettaa kokonaan rahan virtaamisen turismibisneksiä pyörittävälle Kuuban armeijalle. Valkoisesta talon mukaan perusteena on, että Obaman politiikka on rikastuttanut armeijaa samalla, kun se on voinut jatkaa ihmisoikeusloukkauksia.

Trump ei tähän asti ole pitänyt suurta ääntä ihmisoikeuksista. Esimerkiksi viimekuisella Saudi-Arabian vierailulla hän sanoi, ettei halua luennoida isännille maan sisäisistä asioista.

Ihmisoikeusjärjestöt myöntävät, että ihmisoikeusloukkaukset Kuubassa ovat jatkuneet. Mutta esimerkiksi Human Rights Watchin (siirryt toiseen palveluun) kanta on, että vaikka muutosta ei ole saatu aikaa kahdessa vuodessa, ei ole myöskään syytä palata politiikkaan, joka epäonnistui surkeasti vuosikymmenten ajan.

Lähteet: Reuters, AP