Helsinkiin huippugraffitia Brasiliasta: ”Suomi on kiinnostanut meitä jo kauan”

Graffititaiteen merkkinimien, brasilialaisen Os Gemeosin ja suomalaisen EGSin yhteinen muraali eli seinämaalaus värittää Helsingin katukuvaa.

graffitit (teokset)
Os Gemeos
Os GemeosJussi Mankkinen / Yle

Spraymaalipurkit sihisevät ja suhisevat, kun Otavio ja Gustavo Pandolfo sekä EGS taiteilevat ja värittävät Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan kevyen liikenteen Baana-väylän harmaita seiniä uuteen uskoon.

– Olemme seuranneet Helsingin graffitiskeneä vuosikausia sekä netistä että alan lehdistä. Helsingissä graffititaiteen historia on pitkä ja taso korkea. Meillä on ollut tunne, että tuonne pitää päästä, Otavio Pandolfo sanoo.

Kun tunnettu graffititaiteilija EGS myös halusi tehdä yhteistyötä Pandolfon veljesten kanssa ja päinvastoin, lähti omakustanteinen muraaliprojekti käyntiin. Kumpikin osapuoli on ihaillut toistensa teoksia jo kauan.

– Olemme samanikäisiä, meillä on yhtä pitkä graffitihistoria ja olemme matkustelleet yhtä ahkerasti ympäri maailmaa. Tässä on kyse unelmasta, joka toteutuu usean vuoden odotuksen jälkeen, EGS toteaa.

Os Gemeos
Jussi Mankkinen / Yle

Muraaleissa kummittelee keltainen hahmo

Identtiset kaksoset Otavio ja Gustavo tunnetaan paremmin nimellä Os Gemeos, portugaliksi kaksoset. Heidät luetaan Banksyn ohella maailman menestyneimpien graffititaiteilijoiden joukkoon.

Duon teoksien hinnat ovat nousseet taidehuutokaupoissa parhaimmillaan satoihin tuhansiin euroihin. Lisäksi heidän värikylläisiä ja näyttäviä muraaleitaan – joiden tunnusmerkkinä on usein keltainen ihmishahmo – on nähtävillä maailman suurissa metropoleissa, kuten New Yorkissa, Miamissa, Mumbaissa, Lissabonissa ja nyt siis Helsingissäkin.

Ennen Helsinkiä veljekset tekivät Tukholmaan muraalin osoitteeseen Fiskargatan 9. Lopputuloksena kerrostalon seinään on kasvanut kaksi suurempaa ja lukuisia pienempiä, pikkutarkkoja hahmoja, joita dominoi keltainen väri.

Ruotsissa oli pitkään nollatoleranssi graffiteja kohtaan. Fiskargatanin teos on jälleen osoitus muuttuneesta asenneilmapiiristä.

– Olemme saaneet Tukholman muraalistamme jo nyt paljon positiivista palautetta. Sama tilanne on ollut täällä Helsingissäkin. Pyöräilijät ovat pysähtyneet seuraamaan työskentelyämme ja sanoneet, että tehkääpä tänne tällaista lisää. Graffititaide saa ihmiset hyvälle tuulelle, ja etenkin talviaikaan värikkäät seinät piristävät, Gustavo Pandolfo uskoo.

Os Gemeos
Jussi Mankkinen / Yle

Graffitit kumpuavat breakdancen maailmasta

Pandolfon veljekset alkoivat tehdä graffiteja ja muraaleja kotikaupungissaan São Paulossa 1980-luvun loppupuolella. Kumpikin harrasti breakdancea ja hip hopia, ja nämä elementit puskevat yhä esille heidän taiteessaan.

Otavio Pandolfon mukaan Os Gemeosin piti aluksi murtaa kotikaupungissaan ennakkoluuloja.

– Ryhdyimme maalaamaan sunnuntaisin päiväsaikaan, koska halusimme nähdä, miten siihen reagoitaisiin. Ihmiset tajusivat, ettei tällaisessa taiteessa ole mitään epäilyttävää tai hämärää – sitähän tehdään valoisaan aikaan ja pyhäpäivänä. Monet seurasivat esimerkkiämme ja saimme ihmiset ymmärtämään, että tämä on oleellinen osa kaupunkikulttuuria.

Otavio ja Gustavo Pandolfo ovat tehneet graffiteja ja muraaleja myös São Paulon faveloissa eli slummeissa. He ovat muun muassa järjestäneet workshoppeja paikallisille asukkaille ja maalanneet lasten kanssa.

– Meidän mielestämme on tärkeää, että ihmisillä on tällaiseen taiteeseen suora kontakti. Jos menemme São Paulossa tekemään graffitia sillan alle, se saattaa olla jonkun ihmisen koti. Silloin teemme graffitia myös tälle ihmiselle, Otavio tarkentaa.

Os Gemeos
Jussi Mankkinen / Yle

Hauskaa old school -tyyliä

Helsinkiin syntyneestä muraalista Pandolfon veljekset toteavat, että sen tarkoituksena on olla hauska, leikitellä kirjaimilla ja tuoda takaisin myös old school -tyyliä.

– Brasilia on erilainen yhteiskunta kuin vaikkapa Suomi. Brasiliassa saatamme joskus jättää teoksiimme viestejä, jotka kertovat yhteiskunnallisista epäkohdista. Tämä Baanan muraali, mikään tässä ei liity millään tavalla politiikkaan tai huonoihin tai hyviin uutisiin, Otavio Pandolfo sanoo.

Os Gemeos
Jussi Mankkinen / Yle

Graffititaiteilija EGSin mukaan Baanan teoksessa sulautetaan yhteen kaksi varsin erilaista visuaalista tyyliä.

– Oma tyylini on ehkä vaatimattomampaa tähän kaksosten tyyliin verrattuna. Tässä näkyy klassista graffititypografiaa, ja kokonaisuus rakentuu pitkälti Os Gemeosin luomalle muotokielelle.

Kuten Tukholmalla, myös Helsingin kaupungilla oli pitkään nollatoleranssi graffitien ja katutaiteen suhteen, kunnes vuosikymmen sitten tapahtui täyskäännös. EGSin mukaan olisi hyvä, jos kaupunkiin tarkoitetun katutaiteen suunnitteluun käytettäisiin enemmän aikaa.

– Maalausten sijoittelu ympäristöön on tärkeää. Baana on tästä erinomainen esimerkki, tyhjät tunnelit muuttuvat eläviksi ja saavat väriä pintaan. Koko kaupunkia ei sentään ehkä kuitenkaan kannata värittää.

Os Gemeos
Jussi Mankkinen / Yle