Analyysi: Syrjäinen korpi on valttia luontomatkailussa – kunhan sinne ensin pääsee

Vasta toimivat palvelut toisivat himoitut turistimassat Kainuun Suomussalmelle uuteen Hossan kansallispuistoon.

kansallispuistot
Ylen aamu-tv: Tutustumme avautuvaan Hossan kansallispuistoon
Ylen aamu-tv: Tutustumme avautuvaan Hossan kansallispuistoon

Tekeekö mieli lähteä juhannuksen kynnyksellä avautuneeseen Hossan kansallispuistoon Suomussalmella? Suosittelen. Kainuun korvessa odottaa yli 11 000 hehtaaria henkeäsalpaavia maisemia: jääkauden muovaamia harjuja ja äkkisyviä, kirkasvetisiä kanjonijärviä.

Maisema Hossasta: Julma-Ölkyn kanjonijärvi.
Julma-Ölkyn kanjonijärvi Hossassa.Anne Moilanen / Yle

Hossa on helposti Suomen kauneimpia paikkoja, mikä on tiedetty myös Metsähallituksessa, joka perusti sinne retkeilyalueen jo vuonna 1979. Kansallispuisto Hossaan saatiin kovan poliittisen väännön tuloksena kuitenkin vasta 2017, Suomen itsenäisyyden juhlavuonna.

Hallituksen kärkihanke ja 2,5 miljoonaa euroa kahisevaa kuuluvat diiliin.

Suomi 100 -kansallispuiston perustaminen lukee Sipilän hallituksen ohjelmassa. Valinnan osumisen Hossaan varmisti luontoarvojen ohella Suomussalmen historia, josta löytyy useita linkkejä Suomen itsenäisyyden ratkaiseviin hetkiin, tunnetuimpana Raatteen tien taistelu 1940.

Raate tosin ei ole Hossassa päinkään, vaan etelämpänä suurta Suomussalmen kuntaa. Hallituksen kärkihanke ja 2,5 miljoonaa euroa kahisevaa kuuluvat diiliin, jossa Hossaa on huolittu juhlakuntoon viimeisen vuoden aikana.

Korpi on trendi

Hossaan lähtijän ensimmäinen ongelma on, miten sinne pääsee. Hossan nimi tulee saamen kielestä ja tarkoittaa kaukaista paikkaa. Itärajalla Suomussalmen pohjoisosassa sijaitseva Hossa on syrjässä kaikesta. Jopa kuntakeskus Ämmänsaaresta Hossaan kertyy matkaa 100 kilometriä. Kuusamoon on 80 kilometriä, Kajaaniin ja Ouluun yli 200.

Syrjäisestä sijainnista huolimatta, tai ehkä juuri siksi, Hossaan ei kulje joukkoliikennettä. Oma auto on välttämättömyys. Jos siis on autoton kaupunkilainen tai vaikka ulkomaalainen, ja mielii Hossaan, pitää muiden kulujen päälle laskea vuokra-auton hinta.

Maisema Hossasta.
Julma-Ölkyn ylittävä riippusilta valmistui kansallispuiston avajaisiin.Anne Moilanen / Yle

Luontomatkailun strategiapapereissa ilmiölle on nimikin, “saavutettavuus”. Hossa ei ole tällä hetkellä kovin saavutettava. Lentoliikennettä esimerkiksi Kuusamoon ollaan sentään lisäämässä, mutta totta kai kuljetusketjun pitäisi toimia perille asti.

Hossasta löytyy kuitenkin useita vahvuuksia, jotka vastaavat luontomatkailussa tällä hetkellä jyllääviin trendeihin. Valtioneuvoston huhtikuussa julkaiseman, luontomatkailua koskevan raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan tällaisia trendejä ovat ainakin turvallisuus, terveyden ja hyvinvoinnin parantaminen, luontoyhteyden etsiminen, puhtaus sekä arktisuus ja kylmyys.

Eksoottinen talvi

Ulkomaalaisia matkailijoita kiinnostaa Hossassa nimenomaan talvi. Alueella toimii kaksi ranskalaista seikkailumatkailuun keskittyvää yritystä, jotka tuovat paikalle ryhmiä suoraan Keski-Euroopasta.

– Mitä kylmempää, sen parempaa, toteaa toisen yrityksen Norwide Finland Oy:n toimitusjohtaja Olivier Nau.

Naun johtaman yrityksen asiakkaita kiinnostaa koskematon korpi, jossa muuta väkeä ei ole mailla eikä halmeilla. Kainuun autio takanurkka on seikkailuyrittäjä Naun mukaan “Disneyland”, ja myös parempi kohde kuin esimerkiksi Lappi, jossa turismia on enemmän.

"Mitä kylmempää, sen parempaa." – Olivier Nau

Valtioneuvoston raportin mukaan suomalaisen luontomatkailun kannattaisi tavoitella kansainvälisiä asiakkaita varsinkin Kiinasta, Japanista, Venäjälta ja Saksasta. Raportti on näiden maiden osalta jännää luettavaa. Esimerkiksi kiinalaisia ei korpi kiinnosta pätkääkään, vaan heidän mielestään koskematon, villi luonto on luotaantyöntävä ja jopa pelottava.

Ja kuten raporttikin kertoo, kiinalaisia ei näy Hossassa, eikä aasialaisia ylipäätään. Ei myöskään kesämökkeilystä ja kylpylöistä nauttivia venäläisiä – tai no, kun vastikään vierailin Hossassa, leirintäalue Camping Hossan Lumo Oy:n yrittäjä Maija Dalyn mukaan venäläisiä oli ollut viime vuonna kaksi.

Ympäristötietoiset, patikointia rakastavat saksalaiset ja ranskalaiset sen sijaan ovat Hossan karuista selkosista aivan hurmioituneita. Hossan kaltaisia laajoja, lähes koskemattomia metsäerämaita ei ole kuulemma Euroopassa monta.

Vaikea päästä, helppo nauttia

Hossa on Suomen 40. kansallispuisto ja tässä joukossa kymmenenneksi suurin. Maasto on enimmäkseen helppokulkuista, mistä johtuen Hossa sopii varsinkin patikointiuraansa aloitteleville ja lopetteleville.

Hossa on myös paikallisten asukkaiden keskuudessa tunnettu kohteena, jossa on helppo käydä lasten kanssa.

Tosin kun kainuulaiset lähtevät Hossaan, he ottavat mukaansa kaiken tarpeellisen eväistä telttoihin ja Tommi-puukkoon. Juomaveden saa maastosta. Retkeltä ei useinkaan osteta mitään, eikä Hossassa ole ollut paljoa ostettavaakaan.

Tällä hetkellä alueella toimii Metsähallituksen hallinnoiman Hossan luontokeskuksen (siirryt toiseen palveluun) lisäksi yksi kauppa ja kourallinen majoitusyrityksiä, sekä erilaisia matkailupalveluita tarjoavia erikoisempia yrityksiä: joogaa, läskipyöräilyä, koiravaljakkoajelua, sukellusta, ja niin edelleen.

Näkymä hotellihuoneesta ulos järvelle.
Hossan Lomakeskuksen uudessa hotellissa on maisemaikkunat.Anne Moilanen / Yle

Arkiseen oleiluun liittyvä palvelutaso ei kuitenkaan edelleenkään päätä huimaa.

Esimerkiksi lounasta saa Hossasta ilman ennakkotilausta kahdesta paikasta, luontokeskukselta ja alueen ainoasta hotellista. Polttoainetta voi ostaa kesäisin tankista syrjäkylällä asianmukaiseen, noin puolitoistakertaiseen hintaan. Kalastuslupien hintakin on kansallispuistopäätöksen jälkeen noussut, valittavat kalastajat: viikon kalastuslupa Hossassa maksaa nyt yhdeksänkymppiä. Majoituksen hinta on sentään Hossassa maltillinen.

Kävijämäärää tuplaamassa

Kansallispuistoksi muuttuminen tietää Hossalle lisää julkisuutta ja uusia, entistä kansainvälisempiä kävijöitä.

Vuonna 2016 Hossassa kävi reilut 60 000 vierailijaa, valtaosa kesällä ja kotimaasta. Vuonna 2025 kävijämäärän odotetaan olevan jo ainakin 100 000, ehkä jopa 150 000, suunnittelee Suomussalmen kunnanjohtaja Asta Tolonen.

Hossan kansallispuiston suurin haaste liittyy tavallisten arjen palveluiden kehittämiseen.

Tämäkään kävijämäärä ei tosin uhkaisi Hossan asemaa vaikkapa Olivier Naun seikkailuyrityksen himoitsemana koskemattomana korpena.

– Vaikka Hossassa kävisi viisinkertainen määrä väkeä nykyiseen verrattuna, siellä olisi edelleen riittävän väljää, Nau arvioi.

Hossan kansallispuiston suurin haaste liittyy tavallisten arjen palveluiden kehittämiseen – että uuteen kansallispuistoon olisi helppoa ja houkuttelevaa tulla, vaikka ei olisikaan tee se itse -kalastushullu tai hillitön eräjorma.

Mikko-Pekka Heikkinen riippusillalla.
Kirjailija Mikko-Pekka Heikkinen on saanut Hossasta innoitusta teoksiinsa.Anne Moilanen / Yle

“Asiakkaat tuovat palvelut” -ajattelulla, jota edelleen jonkin verran tapaa Hossassa, tämä ei kuitenkaan onnistu.

Toimivat palvelut tuovat asiakkaat.

Ja jos puhutaan todella menestyksekkäistä palveluista, niiden pitäisi sisältää asiat, joita asiakas tarvitsee, ja lisäksi asioita, joita hän ei edes ennakkoon tiennyt välttämättä tarvitsevansa.

Lisää aiheesta:

Hossan henki (siirryt toiseen palveluun)

Bongasitko Salen tai sulavan Kekkosen? Lähetä kuva Hossan kansallispuiston juhlahumusta (siirryt toiseen palveluun)

Riku Karjalaisen timelapse-video (siirryt toiseen palveluun) Hossasta (YouTube).