1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suomirap

Suomirap vilisee seksismiä – "Helppoahan mun musiikki on leimata"

Tippa-T ja Petri Nygård luottavat kappaleidensa tunnelmaan. Rap-artistien mielestä heidän lyriikoitaan ei kannata ylianalysoida.

Tippa-T solmi levytyssopimuksen vuonna 2014. Sen jälkeen hänen kappaleensa ovat notkuneet latauslistojen kärjessä ja saavuttaneet kultalevyn rajoja musiikin suoratoistopalvelu Spotifyssa. Kuva: Mikko Koski / Yle

Kun tapaa Petri Laurilan tai Topi Huovisen, ei voisi uskoa juttelevansa Suomen suurimpien rääväsuiden, Petri Nygårdin ja Tippa-T:n kanssa.

Kyseiset artistit sijoittuivat kärkisijoille Ylen selvityksessä, jossa tutkittiin suomirap-lyriikoiden seksististä kieltä.

Kummankin herran siviiliminä on mukavan sympaattinen, hieman ujokin. Heidän musiikkinsa on jotain muuta: naiset ovat horoja ja ämmiä, jotka kiehnäävät musiikkivideoissa miesten kainaloissa.

"Anna palaa heitä nurkkaan ne hepenet, ämmä tekee niinku tekee jos saa seteleit."

Tippa-T: Paukuta sun pimppii

– Jokaista sanaa ei kannata analysoida. Sanoitukset eivät ole ikinä olleet mulle se isoin juttu. Melodia ja fiilis ovat tärkeämpiä, Tippa-T kertoo.

Vaikka Petri Laurilalla ja Topi Huovisella on liki 20 vuotta ikäeroa, heidän taustansa ovat hyvin samanlaiset. Molemmat artistit ovat aloittaneet musahommat hevibändissä.

Petri on Petri Nygård, joka kuvaa rehellisen rempseästi suomalaisen miehen mielenmaisemaa. Topi on Tippa-T, jonka musiikkia hän itse kuvailee rajuksi ja roskaiseksi.

17 vuoden uransa aikana Petri Nygård on julkaissut muun muassa kappaleen Selvä päivä, jota pidetään jääkiekon vuoden 2011 maailmanmestaruuden voitonhymninä. Kuva: Nella Nuora / Yle

Tippa-T on ilmentymä amerikkalaistyylisestä trap-rapista, jossa kerrotaan naisista, huumeista ja rahasta. Artisti on luonut imagon, jolle luontaisinta on leveillä ja uhota.

– On kummallista, kuinka suomalaiset kuuntelevat englanninkielistä räppiä, eivätkä välitä sanoituksista ollenkaan, mutta jos suomalaiset rap-artistit tekevät samalla tavalla, se tuomitaan heti.

"Pillumagneetti no siis kuha heruu. Eli en harrasta muniin puhalteluu. Lisätäänkö painetta? Sä et pääse nussii mua, mut pääset nussii mun mainetta."

Petri Nygård: Lähekkö panee

Petri Nygård on saanut palautetta seksintäyteisistä kappaleistaan – mutta paljon vähemmän kuin ryyppäysaiheisista. Niin kuin Tippa-T, hänkin korostaa enemmän kappaleidensa tunnelmaa kuin lyriikoiden yksittäisiä sanoja. Nygård ei ole roolimalli.

– Räppärit saavat turhaa kritiikkiä. Kyse on kielikuvien ja sanaleikkien maksimoinnista. Välillä voi kuitenkin tulla ylilyöntejä, Petri Nygård toteaa.

Suomirap lääke suomalaisten arkuuteen?

Härskit sanoitukset ovat olleet suomalaisessa musiikissa tuttuja jo vuosikymmeniä. Frederik tahtoi takoa sun markkinarakoa ja Gösta Sundqvist rinnoista sua puristaisi.

Petri Nygård nostaa sanoittajina esikuvikseen muun muassa Jaakko Tepon, Juice Leskisen ja Junnu Vainion.

– Helppoahan mun musiikki on leimata: ”siitä nyt vain kirjoitat jotain ja vittua, pillua ja pulloa sekaan”. Oli kuitenkin aihe mikä tahansa, siihen on löydettävä oma lähestymiskulma.

– Uskokaa tai älkää, mullakin on rajat, heittää Petri Nygård. Kuva: Nella Nuora / Yle

2000-luvun alussa Petri Nygård oli vihaisempi ja anarkistisempi. Suomirap tuntui hänestä kornilta, kun artistit kopioivat kaiken amerikkalaisesta hiphop-kulttuurista.

Vuosien aikana Petri Nygårdin kappaleiden sanoitukset ovat kertoneet yhä enemmän Petri Laurilasta. Artisti kuvailee arkiminäänsä ujoksi ja epävarmaksi.

– Haluan antaa suomalaisille miehille itsevarmuutta. Puhuttaisiin asioista suoraan. Kun kutsun itseäni pillumagneetiksi, toivon, että muutkin saavat samanlaista rohkeutta.

Vielä viisi vuotta sitten Nygård luuli, etteivät naiset kuuntele hänen musiikkiaan. Keikoilla hän kuitenkin huomasi, että eturivi oli täynnä parikymppisiä tyttöjä. Tämä oli shokki, jonka jälkeen räppäri muutti kirjoitustapaansa.

Petri Nygårdin kappaleiden nainen on Nygårdin mielestä samanlainen kuin mies: epävarma, joka toivoo joskus pääsevänsä revittelemään. Pannaan Suomi kuntoon –kappaleessa hän halusi kääntää sukupuoliroolit toisinpäin. Siksi juuri nainen laulaa kertosäkeessä: ”Haluun höylää sua ku halpaa juustoo”.

Topi Huovinen ei uskalla puhua samalla tavalla kuin Tippa-T. Kuva: Mikko Koski / Yle

Tippa-T on muutakin kuin huomiohakuista show'ta

Tippa-T on persoona, jota ei kiinnosta, mitä yleisö ajattelee – tärkeintä on vain aiheuttaa reaktioita.

Räppäri on kuitenkin kyllästynyt siihen, kuinka helposti artisti leimataan yhden kappaleen perusteella. Tippa-T:n kohdalla tämä kulminoituu Paukuta sun pimppii –kappaleeseen, jossa naisesta puhutaan vain stripparina.

– Kasvan koko ajan artistina, ja on pikkuhiljaa tullut fiilis, että biiseissä voisi kertoa muustakin kuin flexaamisesta, Tippa-T sanoo.

Flexaaminen on räppislangia ja tarkoittaa showmaista esiintymistä ja huomionhakua.

– Olen nyt kirjoittanut henkilökohtaisempia tekstejä, joissa olen avautunut enemmän oikeista asioista. On siistiä päästä välillä ilmaisemaan itseään eri tavalla.

Lue myös:

Laskimme suomiräpin seksistiset sanat: Tässä lista pahimmista rääväsuista