1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Vihreille uusi puheenjohtaja, Hossan kansallispuisto aukeaa, sadekuurot yleistyvät ja sää viilenee

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Krista Mikkonen, Emma Kari, Mika Flöjt, Maria Ohisalo, Touko Aalto ja Olli-Poika Parviainen kisaavat vihreiden puheenjohtajuudesta. Kuva: Toni Määttä / Yle

Vihreät valitsevat uuden puheenjohtajansa

Vihreät kokoontuvat tänään Tampereelle ja valitsevat puoluekokouksessa uuden puheenjohtajan. Ennakkosuosikit puheenjohtajaksi ovat jyväskyläläinen kansanedustaja Touko Aalto ja helsinkiläinen kansanedustaja Emma Kari.

Kisassa ovat mukana myös kansanedustajat Krista Mikkonen ja Olli-Poika Parviainen sekä tutkija Mika Flöjt ja varapuheenjohtaja Maria Ohisalo. Samalla tänään päättyy Ville Niinistön kuusivuotinen puheenjohtajakausi vihreiden johdossa.

Hossan kansallispuisto aukeaa

Suomen 40. kansallispuiston eli Hossan avajaisia vietetään tänään lauantaina Kainuun sydämessä Suomussalmella. Hossa valittiin Suomen uudeksi kansallispuistoksi, koska alue on ollut merkittävä tekijä Suomen itsenäistymisessä.

Suomussalmella kuultiin ensimmäisen kerran itsenäisyysjulistus, Suomen ensimmäinen presidentti K. J. Ståhlberg on syntynyt siellä ja Talvisodan yksi kuuluisimmista taisteluista käytiin Raatteentiellä. Hossassa on kaikkiaan noin 100 kilometriä merkittyjä polkuja. Alueella on asunut ihmisiä jo tuhansia vuosia. Lue lisää ja katso, miltä Hossan maisemat näyttävät ilmasta käsin.

Julma-Ölkyn kanjonijärvi Hossassa. Kuva: Anne Moilanen / Yle

Kesälukemiseksi tiiliskiviä

Kesällä on aikaa lukea. Se on hyvä, sillä tämän kevään ja kesän kirjat ovat paksuja. Kokosimme 12 vinkkiä kesälukemiseksi. Mukana on tiiliskivien lisäksi myös kevyempää luettavaa.

Yhdysvaltain sotalaiva USS Fitzgerald vaurioitui törmäyksessä Japanin aluevesillä

Yhdysvaltain laivaston hävittäjä USS Fitzgerald ja Filippiinien lipun alla purjehtiva konttialus ovat törmänneet Japanin etelärannikon lähettyvillä.

Yhdysvaltain laivaston mukaan törmäys tapahtui paikallista aikaa puoli kolmen aikaan lauantaiaamuna merialueella, joka sijaitsee Yokosukan kaupungista lounaaseen. Yhdysvaltain laivaston mukaan sen USS Fitzgerald –hävittäjä on vaurioitunut tyyrpuurin puolelta ja alukseen on päässyt vettä. Japanin rannikkovartioston mukaan alus ei ole vaarassa upota, vaikka vettä on päässyt sisään. Rahtialus puolestaan pääsee seilaamaan omin voimin.

USS Fitzgeraldin seitsemän miehistön jäsentä on kateissa, kertoo Japanin rannikovartiosto.

Yhdysvaltain laivaston hävittäjä USS Fitzgerald on saanut vaurioita törmättyään rahtilaukseen Japanissa. Kuvassa alus syyskuussa 2014 Tyynellämerellä. Kuva: David Flewellyn / AFP

Kuuban hallitus: Trumpin toimet eivät keikuta vallankumousta

Kuuban hallitus tuomitsee jyrkästi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Kuubaa koskevan politiikan tiukennukset. Kuuba pitää talouspakotteiden tiukentamista takaiskuna maiden välisille suhteille, mutta vakuuttaa, etteivät Trumpin toimet heikennä Kuuban vallankumousta. Kuuban hallituksen lausunto julkistettiin perjantai-iltana paikallista aikaa valtion television uutislähetyksessä.

Kuuba vastustaa presidentti Trumpin “vihamielistä retoriikkaa” ja vakuuttaa, että Trumpin uudet toimet Kuubaa vastaan ovat tuomittuja epäonnistumaan.

Lauantaina vielä hellettä – Sadekuurot yleistyvät ja sää viilenee

Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan sää muuttuu epävakaisemmaksi viikonlopun kuluessa. Lauantaina lämpötila kohoaa mahdollisesti hieman perjantaita korkeampiin lukemiin. Etelässä sekä maan keskiosissa voi olla hellettä. Sadekuuroja tulee päivällä erityisesti Etelä-Lapista kaakkoon ulottuvalla alueella.

Sunnuntaiksi epävakaisempaa säätä leviää koko maahan ja lämpimin ilma väistyy itään. Lämpötila kohoaa sadekuurojen lomassa aurinkoisilla alueilla yli 20 asteen. Pohjoisessa on viileämpää.

Katso tarkemmat sääennusteet Ylen sääsivuilta.

Kuva: Yle