Macron nostaa Ranskan parlamenttiin untuvikkoja: Kolme hyvää ja kolme huonoa puolta

Huomisten parlamenttivaalien odotetaan merkitsevän historiallista nuorennusleikkausta, jossa presidentti Macronin suojatit syrjäyttävät poliittiset mammutit edustajanpaikoilta. Onko se hyvä vai huono asia?

Ranskan politiikka
Macron hymyilee pyörän selässä, taustalla hänen vaimonsa ja ihmisjoukkoa.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron lähti kampanjoimaan pyöräillen viime lauantaina 10. kesäkuuta. Taustalla vaimo Brigitte.Christophe Petit Tesson / EPA

PARIISI Presidentti Emmanuel Macronin keskustaliberaali puolue saanee äänivyöryn sunnuntaina järjestettävällä Ranskan parlamenttivaalien toisella kierroksella.

Vuosi sitten perustetun Tasavalta liikkeessä -puolueen ennakoidaan saavan ehdottoman enemmistön parlamentin alahuoneeseen eli kansalliskokoukseen (Assemblée Nationale). Samalla parlamenttiin nousee ennätysmäärä uusia edustajia politiikan ulkopuolelta.

Hyvät puolet:

1. Politiikkaan nousee enemmän naisia

Ranskalainen politiikka on ollut miesten valtakuntaa. Edellisissä vaaleissa vuonna 2012 parlamentin alahuoneeseen valittiin ennätykselliset 155 naista. Se oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin, mutta naisten osuus jäi silti alle 27 prosenttiin.

Presidentti Macron on profiloitunut tasa-arvon puolestapuhujana. Hänen Tasavalta liikkeessä -puolueensa ehdokkaista hieman yli puolet on naisia. Ensimmäisen kierroksen jälkeen kaikista Ranskan vaalipiireistä noin 43 prosentissa kärjessä oli naisehdokas.

On siis oletettavaa, että naisten osuus kasvaa selvästi tulevassa kansalliskokouksessa. Näin parlamentti edustaa jatkossa paremmin kaikkia ranskalaisia.

2. Myös alle 60-vuotiaat saavat äänensä kuuluviin

Itse asiassa ranskalainen politiikka ei ole ollut miesten hallitsemaa, vaan se on ollut vanhojen miesten hallitsemaa. Ranskalaisten parlamentaarikkojen keski-ikä lähenteli viime kaudella kuuttakymmentä vuotta. 577-paikkaisessa kansalliskokouksessa oli vain yksi alle 30-vuotias edustaja: Kansallisen rintaman Marion Maréchal-Le Pen, Marine Le Penin siskontytär.

Macronin Tasavalta liikkeessä -puolueen rynnistyksen pitäisi nuorentaa poliitikkojen profiilia kertaheitolla. Puolueen ehdokkaiden keski-ikä on 47 vuotta eli selvästi nykyistä alempi.

3. Mukana on asiantuntijoita eri aloilta

Yksi Macronin puolueen suurista lupauksista on ollut päätöksenteon uudistamisen ja eri aloilla työskentelevien ranskalaisten nostaminen mukaan politiikkaan. Suurin osa Tasavalta liikkeessä -puolueen ehdokkaista ei ole ollut aikaisemmin poliittisissa luottamustehtävissä.

Parlamenttiin onkin nousemassa joukko asiantuntijoita esimerkiksi lääketieteen ja koulumaailman parista. Todennäköisten läpimenijöiden joukossa on myös muun muassa huippumatemaatikko, ammattilaisgolfaaja, maanviljelijöitä, asianajajia ja palomiehiä.

Toisaalta mitään ranskalaisen yhteiskunnan koko kirjoa Macronin suojatut eivät edusta, sillä duunariehdokkaita on mukana vain kourallinen ja ylempi asiantuntijaluokka on yliedustettuna.

Macron ja robotti kuvan keskellä, ympärillä nuoria, kännykällä kuvaavia ihmisiä.
Presidentti Macron poseerasi robotin vierellä pariisilaisessa teknologiatapahtumassa 15. kesäkuuta.Martin Bureau / EPA / AFP Pool

Huonot puolet:

1. Parlamentti täynnä noviiseja

Macronin puolueen ehdokkaista vain harvalla on aiempaa kokemusta parlamenttityöskentelystä. Se on ongelma esimerkiksi täytettäessä kansalliskokouksen johtotehtäviä, jotka kaikki vaativat näyttöä aiemmasta parlamenttityöstä. Sopivan ja pätevän puheenjohtajiston nimittäminen vaatii tavallista enemmän päänvaivaa.

Parlamenttityöhön kuuluu myös paljon hiljaista tietoa, sanattomia sopimuksia ja hyväksi havaittuja työtapoja.

Yleensä kokeneet edustajat ovat vihkineet nuoremmat kollegansa työn saloihin, mutta Macronin myötä kansalliskokoukseen pelmahtaa yhtäkkiä useampi sata poliittista untuvikkoa. Intoa heillä varmasti riittää, mutta lainsäädäntötyö vaatii myös kokemusta – ainakin osalta edustajista.

2. Jättiryhmälle ei löydy riittävän isoja tiloja

Tutkimusyhtiö Ipsos ennakoi, että Macronin puolue liittolaisineen saisi parlamentin alahuoneeseen 415-455 edustajaa. Uusi ryhmä olisi niin iso, ettei sille meinaa löytyä sopivia tiloja. Kansalliskokouksen suurimpaan ryhmähuoneeseen eli Victor Hugo -saliin mahtuu 350 henkilöä. Tiedossa on siis logistisia ongelmia.

Ranskassa onkin kyselty, onko Macronin puolueen tuleva enemmistö jo epäterveen iso.

3. Ovatko edustajat johtajalleen liiankin uskollisia?

Parlamenttiin nousevat Tasavalta liikkeessä -puolueen edustajat ovat presidentilleen kaiken velkaa. Presidentti Emmanuel Macronin suuri suosio riittää nostamaan läpi melkein kenet tahansa – mahdollisista henkilökohtaisista ansioista riippumatta. Edustajat tietävät tämän ja ovat siksi presidentille ja puoluejohdolle äärimmäisen uskollisia.

Hyvä ryhmäkuri on uudistusten läpiviennin kannalta hyvä asia. Valta keskittyy Macronille kuitenkin poikkeuksellisen vahvasti, kun oppositio näyttää jäävän samalla hajanaiseksi.

Oikeistolainen Tasavaltalaiset-puolue on ainoa poliittinen ryhmä, joka voi toivoa parlamentin alahuoneeseen kohtuullisen kokoista ryhmää. Koko vasemmisto on kutistumassa keskenään kiisteleviksi pienpuolueiksi ja äärioikeisto muutaman edustajan protestikerhoksi.

Ranskan vaalijärjestelmä
Yle

Lue myös:

Analyysi: Presidentti Macron räjäytti Ranskan poliittisen järjestelmän

Marseillen nukkuva ongelmalähiö valinnan edessä – Nouseeko parlamenttiin äärioikeiston vai oman kulman ehdokas?