Yhdysvallat peruu osan Kuuban liennytyksistään

Yhdysvaltojen ja Kuuban diplomaattisuhteet säilyvät, mutta Trump haluaa painostaa Kuubaa myönnytyksiin palauttamalla vanhoja talouspakotteita.

Donald Trump
Presidentti Donald Trump vilkuttaa kannattajilleen.
Presidentti Trump on ennakko-odotusten mukaisesti ilmoittanut, että Yhdysvallat aikoo kiristää Kuuba-politiikkaansa.Joe Raedle / AFP

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ennakko-odotusten mukaisesti ilmoittanut, että Yhdysvallat aikoo kiristää Kuuba-politiikkaansa.

Yhdysvallat palauttaa eräitä talous- ja matkustusrajoitteita, jotka poistettiin, kun presidentti Barack Obama lämmitteli Yhdysvaltojen ja Kuuban suhteita.

Trump sanoo, että kiristykset pysyvät voimassa, kunnes Kuuba vapauttaa poliittiset vangit, lopettaa toisinajattelijoiden vainoamisen ja kunnioittaa sananvapautta.

Yhdysvaltojen ja Kuuban suurlähetystöt Washingtonissa ja Havannassa jatkavat toimintaansa. Yhdysvallat haluaa lisätä Kuuban hallinnon painetta talousruuvia kiristämällä: rajoituksilla yritetään ainakin vähentää Yhdysvalloista Kuubaan suuntautuvaa rahavirtaa, jolla ylläpidetään Kuuban turvallisuuskoneistoa, kuten armeijaa ja tiedustelupalvelua.

Lähteet: AFP, AP, Reuters