Saksan ensimmäinen liberaali moskeija avautui

Suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa kannattavaan moskeijaan odotetaan maltillisia muslimeja tai islamilaisia arvoja vaalivia ihmisiä.

islam
Kuvassa  moskeijan perustaja Seyran Ates ja joukko rukoilijoita, niin miehiä kuin naisiakin, vaaleassa, kauniissa rukoushuoneessa.
Muslimifeministi Seyran Ates (oikealla) johti rukousta perustamassaan liberaalissa moskeijassa. Moskeija avattiin vanhan luterilaisen kirkon tiloihin Berliinin Moabitissa. EPA/CARSTEN KOALL

Saksassa Berliinissä on avattu liberaali moskeija, jossa kaikki muslimit sukupuolesta ja islamin suuntauksesta riippumatta voivat kokoontua rukoilemaan yhdessä.

Naisten oikeuksien aktivisti ja lakimies Seyran Atesin perustama vapaa moskeija avasi ovensa perjantaina Berliinissä, Moabitin kaupunginosassa. Rukoushuone sijaitsee vanhan luterilaisen kivikirkon yläkerroksessa.

Liberaalin moskeijan tarkoituksena on koota niin sunni- kuin shiiamuslimit sekä miehet ja naiset yhteiseen rukoushetkeen, jossa he voivat unohtaa uskonnolliset konfliktit ja keskittyä vaalimaan yhteisiä islamilaisia arvoja.

Atesin mukaan moskeijan tiloissa naisten ei tarvitse käyttää huivia, he voivat saarnata imaameina ja rukoilla samalla tavoin kuin miehetkin. Demokratian vastaisia niin kutsuttuja vihasaarnoja ei suvaita.

– Uskontoni nimissä tapahtuu paljon islamistista terrorismia ja pahuutta. On tärkeää, että me modernit ja vapaamieliset muslimit astumme esiin, Seyran Ates sanoi.

Uuden moskeijan avajaisiin osallistui kymmeniä ihmisiä, jotka rukoilivat Atesin sekä yhdysvaltalaisen naispuolisen imaamin johdolla.

Saksassa asuu yli neljä miljoonaa muslimia, jotka ovat lähtöisin pääosin Turkista, mutta myös Balkanilta, Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta.

Lähteet: AP