1. yle.fi
  2. Uutiset

Mustan miehen ampunut poliisi vapautettiin syytteistä

32-vuotias Philando Castile sai surmansa poliisin luodeista viime vuoden heinäkuussa liikennevalvonnan yhteydessä Minnesotassa.

rasismi
Mielenosoittajia kadulla, "Black lives matter" -kyltti
Tuhannet ihmiset marssivat kesällä 2016 poliisiväkivaltaa vastaan eri puolilla Yhdysvaltoja. Kuva New Yorkista.Andrew Gombert / EPA

Yhdysvalloissa Minnesotassa valamiehistö on vapauttanut syytteistä poliisikonstaapelin, joka ampui mustaihoisen miehen viime vuonna.

Poliisi todettiin syyttömäksi kolmeen eri syytekohtaan, joista yksi oli tappo.

Poliisi pysäytti 32-vuotiaan Philando Castilen auton St. Paulin laitamilla viime heinäkuussa rikkinäisen ajovalon takia. Autossa olivat myös Castilen tyttöystävä Diamond Reynolds ja tämän nelivuotias lapsi. Reynolds kertoi Castilen sanoneen poliisille ennen ampumista, että hänellä on aseenkantolupa ja ase mukanaan ja että hän ottaa esille lompakkonsa. Tämän jälkeen poliisi ampui Castilen.

Tyttöystävä kuvasi ampumisen jälkeisen tilanteen livenä kännykällään sosiaaliseen mediaan. Tapaus nostatti laajoja protesteja eri puolilla Yhdysvaltoja ja lisäsi entisestään jännitteitä Yhdysvaltain poliisin ja mustien välillä.

Yhdysvaltain silloinen presidentti Barack Obama otti tapauksen jälkeen tiukasti kantaa poliisin toimintaan ja kehotti lainvalvojia kitkemään ihonväriin perustuvat ennakkoluulot riveistään. Obaman mukaan kaikki amerikkalaiset olivat huolissaan poliisin toimista, joissa tummaihoisia tai latinalaisamerikkalaisia kuoli poliisin ampumiin luoteihin.

Castilen perhe on raivostunut oikeuden päätöksestä vapauttaa poliisi syytteistä. Useat ryhmät ovat suunnitelleet mielenosoituksia protestoidakseen valamiehistön päätöstä.

Lähteet: STT, AP, AFP

Lue seuraavaksi