1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan lääkevirasto (EMA)

STT: Suomi yhä päättämätön EU:n lääkeviraston sijaintipaikasta

Suomi ei ole vieläkään tehnyt päätöstä EU:n lääkeviraston sijaintikaupungista, vaikka muut hakijamaat ovat suunnitelmissaan jo pitkällä, kertoo STT.

Euroopan lääkeviraston EMA:n pääkonttori Lontoossa. Kuva: Rex / AOP

Suomessa hallitus ei ole onnistunut päättämään, mihin kaupunkiin Britanniasta siirrettävä EU:n lääkevirasto sijoitettaisiin.

Suomalaiskaupungeista kiinnostustaan ovat osoittaneet ainakin Turku ja Oulu. EU:n lääkeviraston olisi kuitenkin luontevaa sijaita samassa kaupungissa kansallisen lääketurvallisuusviraston kanssa, mutta Suomessa ei ole saatu päätettyä vielä siitäkään, hajasijoitetaanko kansallinen virasto Fimea Kuopioon vai Helsinkiin.

Suuri osa EU:n jäsenmaista havittelee unionin kolmanneksi suurinta virastoa itselleen, ja maiden odotetaan jättävän hakemuksensa heinäkuun loppuun mennessä.

Sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Eija Pelkonen vahvistaa, ettei Suomi ole tehnyt päätöstä sijaintikaupungista. Kampanjointi viraston saamiseksi kuitenkin käynnistyy kesän aikana ja alkusyksystä.

STT:n mukaan hakijamaiden kriteerilistasta on tarkoitus päättää ensi viikolla järjestettävässä EU:n huippukokouksessa. Lopullinen päätös sijaintipaikasta tehdään unionissa aikaisintaan syksyllä.

EU-ministerivaliokunta linjasi maaliskuussa, että Suomi tavoittelee Euroopan lääkeviraston EMA:n sijoittamista Suomeen. Lääkevirasto sijaitsee tällä hetkellä Lontoossa, ja siellä työskentelee noin 900 henkilöä. Lääkevirasto pitää siirtää Lontoosta pois Britannian EU-eron vuoksi.

Lähteet: STT