Yhtenäisessä Euroopassa on vahva Helmut Kohlin kädenjälki

Helmut Kohl oli suuri yhtenäisen Euroopan takuumies, mutta Kohl-historiikin viimeinen luku on vielä kirjoittamatta, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Sampo Vaarakallio.

Helmut Kohl
François Mitterrand ja Helmut Kohl seisoivat Verdunissa Douaumontin hautausmaalla käsi kädessä 22. syyskuuta 1984.
Ranskan presidentti François Mitterrand ja Saksan liittokansleri Helmut Kohl seisoivat Verdunissa Douaumontin hautausmaalla käsi kädessä 22. syyskuuta 1984. AOP

Maailmanpolitiikan kuvalliseen perintöön liittyy hyvin harvoin hetkiä, joita voi kuvata sanalla ”söpö”. Yksi sellainen ohikiitävä väläys liittyy eilen edesmenneeseen Saksan entiseen liittokansleriin Helmut Kohliin.

Eurooppalaiseen muistiin on syöpynyt se kuvattu tilanne, jossa järkälemäinen Kohl pitää Ranskan presidenttiä François Mitterrandia kiinni kädestä. Eletään syksyä 1984 ja paikkana on Verdunin ensimmäisen maailmansodan taistelutanner.

Konteksti on hurmeinen, mutta hetki on söpö.

Tilanteen symboliarvooli tuossa ajassa suuri. Saksan ja Ranskan johtajien seisominen käsi kädessä yhden ensimmäisen maailmansodan verisimmän taistelun paikalla viesti vahvaa halua toimia yhtenäisen ja rauhaisan Euroopan puolesta.

Samaa viestiä pyrki Helmut Kohl koko uransa ajan viemään eteenpäin. Siksi Saksa ja koko muu maailma suree edesmennyttä suurta liittokansleria aidosti ja syystä.

Gorbatšov ja Kohl vakavailmeisinä, Bush virnistää.
Helmut Kohl, Neuvostoliiton entinen johtaja Mihail Gorbatšov (vas.) ja Yhdysvaltain entinen presidentti George H.W. Bush (oik.) vuonna 2005.Fabrizio Bensch / EPA

Helmut Kohlin vallan kausi kattaa juuri ne Saksan ja Euroopan toisen maailmansodan jälkeiset tärkeät vuodet, jolloin kylmä sota oli kukkeimmillaan - ja lopuillaan.

Kun historiaa Kohlin ajasta kirjoitetaan, ylisanoja ei säästellä. Erityisen merkittävä oli hänen panoksensa Saksojen yhdistymisessä.

Kun kommunistinen järjestelmä alkoi korahdella loppuaan, Kohlilla oli jo valmiina suunnitelma jakautuneen maan yhdistämiseksi.

On asia tietysti niinkin, että hän sattui olemaan paikalla, kun historiaa tapahtui.

Varmaan Saksat olisivat yhdistyneet ilman häntäkin, mutta olisiko vauhti ja asioiden rauhanomainen sujuvuus ollut sama, sitä ei voi tietää.

Toisen maailmansodan päättyessä Kohl oli teinipoika ja varttui aikuisuuteen juuri sodan jälkeisinä vuosina. Hän ei ollut mitenkään vastuullinen menneestä, mutta tunsi vastuuta tulevasta.

Euroopan kannalta Kohlin kolossaalisuus näyttäytyy siksi Saksan yhdistymisen lisäksi nimenomaan Euroopan yhtenäisyyden takaajana. Kohlin vallan aikana EU laajeni ja syveni - Kohl oli kaikessa siinä vahvasti mukana.

Angela Merkel ja Helmut Kohl puolilähikuvassa, Merkel hymyilee.
Liittokansleri Helmut Kohl ja Angela Merkel vuonna 1991. Merkelin poliittinen ura alkoi Kohlin suojattina.Michael Jung / EPA

Suomen kannalta on erityisen merkittävää se, että Kohl suhtautui hyvin suopeasti Suomen EU-jäsenyyteen, joka toteutui vuonna 1995 Kohlin ollessa neljättä kautta Saksan liittokanslerina.

Kuvainnollisesti Kohl oli Mitterrandin kanssa käsi kädessä silloinkin, kun yhteisvaluutta euroa luotiin.

Siitä ei ole söpöä otettua kuvaa.

Aika näyttää, miten söpöä lukua siitä kirjoitetaan niihin historiankirjojen osiin, joissa ruoditaan Helmut Kohlin jättämää poliittista perintöä.

Lue myös:

Maailman johtajat muistavat edesmennyttä liittokansleria Helmut Kohlia

Saksojen yhdistäjä Helmut Kohl on poissa