Hyppää sisältöön

Klassikko, dekkari vai peräti tiiliskivi? Tässä 12 vinkkiä kesälukemiseksi

Kesällä on aikaa lukea. Se on hyvä, sillä tämän kevään ja kesän kirjat ovat paksuja. Valikoimme mukaan myös kevyempää luettavaa.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kotimaiset nimet, joihin kannattaa tarttua

Mikko Rimminen: Maailman luonnollisin asia

Mikko Rimmisen uusin romaani on hauska, vaikka lukeminen on hidasta ja välillä raastavaa. Juoni mukailee tieteistrilleriä, mutta kertoja ei tahdo päästä asiaan millään ja sanojakin täytyy haeskella. Rimminen leikkii kielellä ja kerronnalla. Kokeelliseen kirjallisuuteen tutustuminen kannattaa aloittaa tällä kirjalla.

Miki Liukkonen: O

Yli 800-sivuinen O  on maailmanselitys lähes kaikesta. Se on runsauden sarvi, mutta siitä löytää monia mielenkiintoisia ajatuksia, jotka kuvaavat nykyhetkeä. Liukkosta kiinnostaa etenkin informaatiotulvan ja neuroosien yhteys. Kunnianhimoinen romaani ei päästä helpolla, mutta se ei ole tarkoituskaan. Liukkonen itse luonnehti kirjaansa kepeästi klassikoksi.

Kuva: Antti Haanpää / Yle

Eve Hietamies: Hammaskeiju

Hammaskeiju on kevyempää kesäluettavaa perheellisille. Eve Hietamies jatkaa Pasasen perheen tarinaa. Nyt Paavo on jo ekaluokkalainen ja yksinhuoltajaisän huolet sen mukaisia. Murehtimista riittää siinä, miten koulu lähtee käyntiin ja sujuuko koulumatka turvallisesti. Sarjan avausromaani Yösyöttö tulee syksyllä valkokankaalle.

Laatukirjallisuutta maailmalta

Orhan Pamuk: Kummallinen mieleni

Turkkilainen nobelisti Orhan Pamuk on jälleen valinnut kirjansa päähenkilöksi rakkaan kotikaupunkinsa Istanbulin. Jättimäisessä romaanissa kuvataan kaupungin nopeaa kasvua tavallisten ihmisten kautta. Jälleen kerran Pamuk loihtii lukijan eteen Istanbulin katujen värit, hajut ja maut.

Hanya Yanagihara: Pieni elämä

Yhdysvaltalaisen Hania Yanagiharan romaani on saanut maailmalla paljon huomiota osakseen. Yli 900-sivuinen tiiliskivi kertoo neljän New Yorkissa asuvan ystävyksen elämästä ja karmeistakin kohtaloista. Romaani on helppolukuinen, mutta se on raskas muutenkin kuin painoltaan.

Linda Boström Knausgård: Tervetuloa Amerikkaan

Edellisten tiiliskivien jälkeen on ihana tarttua Boström Knausgårdin ohueen kirjaan. Kirja on kevyt vain painoltaan, sillä teksti on painavaa ja kaunista. Kirja kertoo perheestä, jossa kaikki ei ole kohdallaan. Päähenkilönä on tytär, joka lopettaa puhumisen. Teoksessa on paljon omaelämäkerrallisia aineksia Boström Knausgårdin lapsuudesta.

Linda Boström Knausgård ammentaa kirjoihinsa omasta elämästään. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Ajankohtaisia klassikoita

Anni Blomqvist: Myrskyluodon Maija

Myrskyluodon Maija on tullut tutuksi  samannimisenä tv-sarjana ja tietenkin edesmenneen Lasse Mårtensonin musiikkina. Nyt kesällä kannattaa tarttua viisiosaiseen saaristolaiskuvaukseen. Kyseessä ei ole mikään kepeä romaani, sillä Anni Blomqvist kuvaa seikkaperäisesti saariston karua arkea. Ahvenanmaalla koko ikänsä asunut Anni Blomqvist ryhtyi kirjoittamaan romaania, kun hänen miehensä ja poikansa hukkuivat. Surutyönä syntynyt Ahvenanmaa-eepos on surullisuudestaan huolimatta rakkaustarina. Myrskyluodon Maijan musikaaliversio avaa vastaremontoidun Helsingin kaupunginteatterin ensi syksynä.

Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä

Aleksis Kiven pääteos on kesälukemista parhaimmillaan. Eläväthän veljekset luonnon helmassa ja melkein luonnontilassa. Kiven kieli on niin nerokasta, että kirjaan voi tarttua vaikka joka kesä. Mielenkiintoista nähdä, minkä näkökulman Kari Heiskanen tuo Suomenlinnan kesäteatterin Seitsemään veljekseen.

Ryhmäteatterin Seitsemän veljestä Impivaaran saunassa. Kuva: Katriina Laine/Yle

Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu

Ruotsin rakastetuimman lastenkirjailijan syntymästä on kulunut tänä vuonna 110 vuotta. Kesällä on tulossa uusia suomennoksia Peppi-kirjoista. Kristiina Rikman kääntää ikianarkistin tempaukset nykymaailmaan sopiviksi. Pepin hahmo syntyi, kun Lindgren keksi tarinoita omalle lapselleen.

Jännitystä laiturin nokkaan

Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä

Clare Mackintosh on entinen poliisi ja kirja perustuu tositapahtumiin, jota hän tutki ollessaan vielä poliisintyössään. Tarina alkaa tragedialla, jossa pieni poika jää auton alle ja kuolee. Kuski pakenee paikalta. Koskettava tarina ja taitavasti rakennettu trilleri on tehnyt Mackintoshista kertaheitolla kansainvälisen tähden. Kirjaa on myyty peräti 600 000 kappaletta.

Marko Kilpi: Undertaker

Myös Marko Kilpi on ammatiltaan poliisi. Hänen moniosaiseksi suunnitellun kirjasarjan avausromaania on kiitelty laajalti. Sitä pidetään kansainvälisen tason dekkarina. Kirjan päähenkilönä on hautausurakoitsija, jolla on myös toinen puoli.

Malin Persson Giolito: Suurin kaikista

Suurin kaikista palkittiin viime vuonna Ruotsin parhaana rikosromaanina. Malin Persson Giolitolla on rikoskirjallisuus verissä, sillä hänen isänsä on maineikas dekkaristi Leif G.W. Persson.  Juristina työskentelevä Persson Giolito käsittelee tuoreimmassa romaanissaan kouluampumisia.

Kuva: Johnny Kniga