Hyppää sisältöön

Turkin presidentti puolustaa väkivallasta syytettyjä henkivartijoitaan

Turkin presidentin henkivartijoiden rajuista otteista Washingtonissa on syntynyt kiistaa Yhdysvaltain ja Turkin välille.

Turkin presidentin turvamiehiä ja kannattajia syytetään mielenosoittajien pahoinpitelystä Washingtonissa. Kuva: Reuters/ VOA Turkish

Turkin presidentti  Recep Tayyip Erdoğan on voimakkaasti puolustanut turvamiehiään, sen jälkeen kun Yhdysvallat päätti antaa pidätysmääräyksen 12 turvamiehestä. Erdoğanin vartijat olivat mukana presidentin valtiovierailulla viime kuussa. Yhdysvaltain viranomaiset epäilevät yhdeksää henkivartijaa ja kolmea turkkilaispoliisia mielenosoittajien pahoinpitelystä Washingtonissa.

Erdoğanin mukaan "terroristit" pääsivät 40 metrin päähän, eivätkä Yhdysvaltain poliisit tehneet mitään pysäyttääkseen heidät. Mielenosoittajat olivat kokoontuneet kadulle Turkin Washingtonin suurlähettilään virka-asunnon eteen. Turkin version mukaan mielenosoittajat olivat Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n ja viime vuoden vallankaappausyrityksestä syytetyn uskonnollisen johtajan kannattajia.

Mielenosoituksen yhteydessä syntyi kahnaus, johon osallistui useita Erdoğanin henkivartijoita, turkkilaispoliiseja ja presidentin kannattajia. Välikohtauksesta julkaistuissa kuvissa ja videoissa näkyy esimerkiksi kuinka yksi henkivartijoista potkii maassa makavaa mielenosoittajaa päähän.

Erdoğan määräsi vartijat hyökkäämään?

Muun muassa Washington Post-lehti on löytänyt viitteitä siitä (siirryt toiseen palveluun), että presidentti Erdoğan olisi itse määrännyt vartijansa hyökkäämään rauhanomaisten mielenosoittajien kimppuun.

Washingtonin poliisin mukaan Erdoğanin henkivartijat näyttivät käyttäneen radiopuhelimiaan juuri ennen hyökkäystä, ja toiminta vaikutti koordinoidulta. Washingtonilaisen poliisin mukaan mielenosoittajat eivät käyttäytyneet aggreessiivisesti. Kaksi hyökkääjää on jo otettu kiinni, mutta he eivät ole presidentin vartijoita vaan yksityishenkilöitä.

Yhdysvaltain ulkoministeriö selvittää voiko vartijoita koskevat pidätysmääräykset panna täytäntöön. Käytännössä tämä tuskin onnistuu, koska Turkin mielestä mitään rikosta ei ole tapahtunut. Lisäksi henkivartijoilla saattaa olla diplomaattinen koskemattomuus valtiovierailun aikana.

Lähteet: AP, Reuters