Hyppää sisältöön

Nationalismi nostaa päätään ja rajoja rakennetaan – Mitä kirjailijat eri puolilta Eurooppaa ajattelevat kansallisuudesta?

Lahden kansainvälisessä kirjailijakokouksessa keskustellaan, mikä merkitys kansallisuudella on kirjallisuudessa. Onko se nykyään hyöty vai haitta?

Lahteen kokoontuu parin päivän ajaksi noin 60 kirjailijaa ja kääntäjää ympäri maailmaa. Kuva: Katriina Laine / Yle

Juhani Lindholm: "Kirjallisuus on kansallisuuden ilmaus"

Juhani Lindholm on Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen tapahtumajohtaja ja monipuolinen suomentaja. Hän on suomentanut muun muassa Ian McEvania, Thomas Pynchonia, David Foster Wallacea ja J.L. Runebergiä.

Suomentaja Juhani Lindholm. Kuva: Katriina Laine / Yle

Lindholmin mukaan kirjallisuus ja kansallisuus ovat erottamattomia.

– Kirjallisuus on kansallisuuden ilmaus, koska kieli on tärkeä osa kansallista identiteettiä. Suomalainen kansallisuusliike perustui aikoinaan nimenomaan kielen varaan. Tässä ajassa on hyvä kysyä, onko kansallisuus rikkaus vai rasite. Elämme konfliktien maailmassa, jossa nationalismi nostaa päätään. Kysymys on siksi tärkeä.

Riitta Jalonen: "Kirjallisuudella ei ole rajoja"

Riitta Jalonen on kirjoittanut 12 romaania, joista viimeisin on Kirkkaus. Uusiseelantilaisesta kirjailijasta Janet Framesta kertova teos oli tänä vuonna Runeberg-palkintoehdokas.

Kirjailija Riitta Jalonen. Kuva: Katriina Laine / Yle

Riitta Jalonen korostaa kirjallisuuden rajattomuutta.

– Kirjallisuus on aina puhetta toiselle ihmiselle. Siksi sillä ei ole rajoja, eikä se tunne kansallisia karsinoja.  Kirjallisuus voi tuoda ihmisten välille läheisyyttä tässä vaativassa ja vaikeassa maailmantilanteessa. Kirjallisuus vaatii rauhoittumista ja kokonaisuuden hahmottamista. Se on aivan eri asia kuin nopea sähläys pikaviestimissä. Kirjallisuus luo yhä mahdollisuuden rauhaan ja ihmisyyteen.

Sue Hubbard: "Kirjallisuus yhdistää"

Lontoossa asuva Sue Hubbard on palkittu runoilija kotimaassaan. Hän on myös taidekriitikko.

Brittirunoilija ja taidekriitikko Sue Hubbard. Kuva: Katriina Laine / Yle

Sue Hubbard kantaa huolta Britannian irtautumisesta EU:sta ja eristäytymisestä Euroopasta.

– Kotimaassani suuri osa kirjailijoista ja taiteilijoista pitää nykyistä tilannetta kauheana. Onneksi kirjallisuudella ja taiteella on kyky yhdistää ihmisiä ja ylittää rajat. Täällä Lahdessa meitä ympäri maapalloa tulevia kirjailijoita yhdistää se, että yritämme hahmottaa maailmaa ja nähdä syvemmälle. Kirjallisuus käsittelee yleensä tavalla tai toisella moraalia ja etiikkaa. Nykyisessä pirstaloituneessa maailmassa on tärkeämpää kuin koskaan ymmärtää myös muualla eläviä. Siinä kirjallisuus auttaa.

Judit Berg: "Maailman pitäisi toimia toisin kuin nyt"

Unkarilainen lastenkirjailija Judit Berg on onnellisessa asemassa, sillä hänen lastenkirjansa ovat päässeet nykyhallituksen "suositeltavien kirjojen" listalle. Siitä huolimatta Berg on kauhuissaan kotimaansa tilanteesta.

Unkarilainen lastenkirjailija Judit Berg. Kuva: Katriina Laine / Yle

– Toivon sydämeni pohjasta, että Unkari selviytyy tästä kaudesta ja saavutamme jälleen oikean demokratian. Kirjailijoiden merkitys on nyt tärkeä. Meidän on näytettävä ihmisille mallia, sillä monet ovat niin hukassa, etteivät ymmärrä mitä on meneillään. Lastenkirjailijana koen tärkeänä tehtävänä näyttää lapsille, että maailman pitäisi toimia toisin kuin nyt.

Lahden 28. kansainvälinen kirjailijakokous pidetään 16.–17.6.

.
.