Asiantuntija lääkkeiden käytöstä työnteon moottorina: Ei pitäisi olla niin, että arjessaan ei selviä ilman troppia

Työterveyspsykologian dosentin Kirsi Aholan mukaan arjen pitäisi rakentua niin, että se on kehittävää ja palkitsevaa.

työelämä
Työntekijä nukkuu työpöytänsä ääressä.
Työnantajan vastuulla on, että työ ei kuormita työntekijää terveyttä haittaavalla tavalla, sanoo työturvallisuuslaki. Tiina Jutila / Yle

Yle uutisoi taannoin Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan työelämässä olevista suomalaisista 15 prosenttia käyttää reseptillä saatavia psyyke- tai kipulääkkeitä, jotta työteho paranisi tai ylipäätään jaksaisi töissä.

Työterveyslaitoksen työterveyspsykologian dosentin Kirsi Aholan mukaan työelämän ei pitäisi olla sellaista, että siitä ei selviä ilman "troppia". Alkoholikin on huono tapa lääkitä itseään vaikeassa tilanteessa.

– Ihmisillä on jännä taipumus kuormittavissa tilanteissa tehdä asioita, jotka lyhyellä tähtäimellä tuntuvat helpottavan, mutta pitkällä tähtäimellä huonontavat vointia.

Aholan mukaan arjen pitäisi rakentua niin, että se on kehittävää ja palkitsevaa. Ihanne olisi selvitä siitä luomuna.

– Perusta rakentuu siitä, että nukkuu riittävästi, syö monipuolisesti ja lähtee riittävän aikaisin töistä. Tärkeää on myös virkistää mieltään mieluisalla ja vaihtelevalla tekemisellä, eikä tehdä samoja asioita vapaa-ajalla kuin työssä, että on elpymisen, vaihtelun ja virkistymisen mahdollisuus, Ahola sanoo.

– Tämä mahdollistaa sen, että kun palaa töihin, niin on virkeä ja palautunut päivän haasteisiin.

Ahola muistuttaa myös työturvallisuuslaista, jonka mukaan jokaisen työnantajan vastuulla on, että työ ei kuormita työntekijää terveyttä haittaavalla tavalla.

Pokka voi pettää

Milloin on sitten syytä huolestua omasta työssäjaksamisestaan?

– Tyypillisiä pitkittyneen stressin merkkejä ovat esimerkiksi uniongelmat. Ihminen ei saa unta työasioiden pyöriessä mielessä. Töissä rutiini usein sujuu, mutta kaikki muu tuntuu hirveän vaikealta. Ihminen saattaa kokea jatkuvaa painetta ja epävarmuutta, Ahola kertoo.

Niin kauan kun edellä mainittu oireilu ei näy ulospäin, se on vielä hallinnassa. Tällöin tilanteeseen pitäisi kuitenkin jo tarttua.

– Silloin kun kuormitus alkaa selkeästi näkyä muille ja tulee virheitä, pokka pettää tai tunteiden hallinta särkyy, niin viimeistään siinä vaiheessa pitäisi ottaa aikalisä ja pohtia, mitä pitäisi tehdä.

"Töissä rutiini usein sujuu, mutta kaikki muu tuntuu hirveän vaikealta"

Ohimenevinä edellä mainitut oireet ovat normaalia elämää, lyhytaikaisena stressi auttaa saamaan asioita aikaan. Pitkittyessään se on kuitenkin terveyshaitta.

– Jos ei muista, milloin on viimeksi ollut hyvä ja aikaansaava fiilis töissä, niin silloin se on hälyttävää, Ahola huomauttaa.

Tällöin Ahola suosittelee ottamaan asian puheeksi esimiehen kanssa ja kertomaan, että työtä pitäisi kehittää tai muokata. Uupumuksen partaalla olevan ei kannata painaa eteenpäin hampaat irvessä.

Älä odota kesälomalta liikoja

Tällä hetkellä moni suomalainen laskee päiviä ansaittuun kesälomaansa. Heillekin Aholalla on muutama vinkki.

"Lomalla olisi hyvä olla etukäteen suunnittelematonta aikaa, että voisi elää hetkessä."

– Lomalle lähtemiseen on hyvä valmistautua vähän etuajassa. Jos mahdollista, niin voi yrittää vähän hidastaa tahtia ennen viimeistä työpäivää. Voi tehdä arviota, miten kevät on mennyt ja mitä on saanut aikaan. Voi myös tehdä listan, jotta tietää mistä aloittaa töiden alkaessa.

Kesälomalta ei kannata odottaa liikoja, sillä loma on lomaa ainoastaan työstä. Perhe-elämä, erilaiset haasteet ja murheet seuraavat myös kesälomalle.

– Lomalla olisi hyvä olla etukäteen suunnittelematonta aikaa, että voisi elää hetkessä. On myös tärkeää loman aikana olla tekemättä mitään, Ahola muistuttaa.