Hyppää sisältöön

Suomesta karkotettu Irakin kurdi on tuomittu terrorismirikoksesta Britanniassa

Poliisin mukaan miehellä oli Isisiin liittyvää ja sitä tukevaa materiaalia useilla eri laitteilla, ja lisäksi hän oli julkaissut Isisiä tukevia päivityksiä sosiaalisessa mediassa.

Awat Hamasalih on todetty syylliseksi terrorismirikoksiin brittioikeudessa. Kuva: West Midlands Police / Facebook

Suomesta karkotettu Irakin kurdi Awat Hamasalih on tuomittu terrorismirikoksista Britanniassa. Britannian poliisi kertoo Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun), että hänet tuomittiin Isisin jäsenyydestä. Hänellä oli hallussaan artikkeleita, jotka liittyivät terroriteon valmisteluun tai yllyttämiseen.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan Hamasalih on kiistänyt olevansa Isisin jäsen. Hän myönsi oikeudessa kannattavansa Isisiä, mutta kiisti jäsenyytensä ja kaikki yhteydet Britannian viimeaikaisiin terroritekoihin Lontoossa ja Manchesterissä.

Poliisin mukaan miehellä oli Isisiin liittyvää ja sitä tukevaa materiaalia useilla eri laitteilla, ja lisäksi hän oli julkaissut Isisiä tukevia päivityksiä sosiaalisessa mediassa. Hän oli yhteyksissä epäiltyyn Isisin komentajaan ja välitti tietoa, joka liittyi Mosulin hyökkäykseen Irakissa.

Poliisi kertoo lisäksi, että Hamasalih esiintyi sosiaalisessa mediassa Isisin rekrytoijana ja lupasi auttaa ihmisiä, jotka halusivat matkustaa Syyriaan. Tuomiosta kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Helsingin Sanomien mukaan 35-vuotias Hamasalih muutti Turkuun keväällä 2013, kun hän oli avioitunut Suomessa asuvan naisen kanssa.

Suomessa asuessaan hän toimi aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Hän jakoi eri kanavia pitkin lähes päivittäin aineistoa, joka tuki väkivaltaisten ääri-islamistien toimintaa.

Hänet karkotettiin Suomesta joulukuussa 2014, kertoo Helsingin Sanomat. Karkotusta esitti suojelupoliisi, jonka mukaan Hamasalih vaaransi yleistä järjestystä ja yleistä turvallisuutta.

Hamsalih asuu Kingstandingissä Birminghamissä.  Helsingin Sanomien mukaan hän johti ennen Suomeen muuttoaan sieltä käsin radikaalia islamistijärjestöä Ansar al-Islamia. Ansar al-Islamin perusti mullah Krekar, joka tuomittiin Norjassa viiden vuoden vankeustuomioon tappouhkauksista.