Puoluetoveri pidätettiin vakoilusta, turkkilaispoliitikko lähti 400 kilometrin marssille kohti vankilaa

Turkin suurin oppositiopuolue vastustaa kansanedustajansa saamaa 25 vuoden vankilatuomiota Turkkia kuohuttaneessa skandaalissa. Puolueessa pelätään lisäpidätyksiä.

Turkki
Kemal Kılıçdaroğlulla on edessään pitkä marssi.
Kemal Kılıçdaroğlulla (keskellä) on edessään pitkä marssi.EPA

ISTANBUL Turkin suurimman oppositiopuolueen CHP:n johtaja Kemal Kılıçdaroğlulla on edessään pitkä marssi. Hän aikoo kävellä pääkaupunki Ankarasta Istanbuliin protestina puoluetoverinsa pidätykselle.

Reitti päättyy Istanbulissa sijaitsevaan vankilaan, jossa hänen puoluetoverinsa Enis Berberoğlu on vangittuna.

Berberoğlu sai tällä viikolla 25 vuoden tuomion vakoilusta. Hän toimitti turkkilaislehti Cumhuriyetille videon, jossa Turkin tiedustelupalvelu toimittaa aseita kapinallisille Syyriaan. Lehti julkaisi aiheesta uutisen keväällä 2015.

Turkin hallitus on kiistänyt asetoimitukset kapinallisille. Hallituksen mukaan se on lähettänyt Syyriaan lääkkeitä eikä aseita. Presidentti Recep Tayyip Erdoğan uhkasi lehteä "vakavilla seurauksilla" uutisen julkaisun takia.

Uutinen johti päätoimittajan murhayritykseen

Turkin vanhin sanomalehti onkin joutunut ahtaalle uutisen julkaisun jälkeen. Opposition suosima lehti ilmestyy edelleen, mutta monet sen työntekijöistä – alkaen lehden teenkeittäjästä – istuvat vankilassa.

Cumhuriyetin päätoimittaja Can Dündar on Turkin kuuluisimpia toimittajia. Häntä uhkasi uutisen takia lähes kuuden vuoden vankeusrangaistus valtiosalaisuuksien paljastamisesta. Tuomion vuoksi Dündar pakeni Saksaan vuonna 2016.

Uutinen maksoi Dündarille lähes hänen henkensä. Oikeusprosessin aikana Dündar yritettiin surmata oikeustalon edessä. Dündar pelastui vaimonsa ansiosta, joka auttoi taltuttamaan asemiehen muiden silminnäkijöiden kanssa. Asemies oli huutanut laukauksia ampuessaan Dündarin olevan maanpetturi.

Kemal Kılıçdaroğlu
Kemal KılıçdaroğluAdem Altan / AFP

Hallitus: "Hän voisi mennä junalla"

69-vuotiaan Kılıçdaroğlun matka alkoi torstaina ja sen on määrä kestää lähes kuukauden verran. Kävelyn pituus on yhteensä 450 kilometriä.

Kılıçdaroğlun "oikeusmarssiksi" kutsuma kävely on innoittanut vastaavia pieniä marsseja ja mielenosoituksia ympäri Turkkia.

Turkin valtapuolue AKP on kritisoinut Kılıçdaroğlun tempausta. Puolueen mukaan Kılıçdaroğlu yrittää häiritä oikeuslaitoksen toimintaa ja riippumattomuutta.

– Hän voisi matkustaa junalla vankilaan, sillä ilmastoitu juna olisi mukavampi vaihtoehto kesähelteillä, sanoi maan pääministeri Binali Yıldırım.

Turkin oikeusministeri Bekir Bozdağ on vihjaillut Kılıçdaroğlun syyllistyvän rikokseen tempauksellaan.

– On rikollista asettaa oikeuden jäsenet maalitauluiksi ja tehdä kannanottoja, jotka voivat vaikuttaa oikeusprosessiin, hän sanoi.

Toiset ovat taas kritisoineet puoluetta tekopyhyydestä ja hitaasta reagoinnista. CHP oli itse hyväksymässä viime vuonna tehtyä lakimuutosta, joka mahdollistaa kansanedustajien syytesuojan poistamisen.

Oppositiopoliitikkoja vankilassa

Enis Berberoğlu ei ole ensimmäinen turkkilaispoliitikko, joka on saanut vankilatuomion heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen.

Kurditaustaisen HDP:n kansanedustajista on pidätetty yli kymmenen ihmistä syytettynä terrorismin tukemisesta. Muun muassa puolueen puheenjohtajat Selahattin Demirtas ja Figen Yüksekdağ vangittiin marraskuussa.

Myös lukuisat akateemikot ja toimittajat ovat joutuneet kaltereiden taakse. Kymmenettuhannet valtion virkailijat on erotettu viroistaan, koska heitä epäillään yhteyksistä vallankaappausyrityksestä syytettyyn Gülen-liikkeeseen.

Oppositiopoliitikkoja on pidätetty yli kymmenen. Yhteensä Turkin parlamentissa on 550 edustajaa.

Berberoğlu on ensimmäinen CHP:sta vangittu kansanedustaja. Siksi osa CHP:n kansanedustajista on pelännyt, että Berberoğlun pidätys on alku uusille pidätyksille, jotka kohdistuvat seuraavaksi heidän puolueeseensa.

Osa hallitukselle myönteisistä lehdistä on vihjaillut jo jonkin aikaa, että pitkällä marssillaan olevalla Kılıçdaroğlulla olisi yhteyksiä islamilaiseen Gülen-liikkeeseen – huolimatta siitä, että Kılıçdaroğlu on nimenomaan sekulaarin oppositiopuolueen keulahahmo.

CHP on kampanjoinut myös näkyvästi huhtikuun kansanäänestyksen tulosta vastaan. Äänestyksessä presidentti Erdoğan voitti itselleen niukasti laajennetut valtaoikeudet.

Puolueen mukaan äänestyksessä tapahtui vaalivilppiä. Turkin oikeus on kumonnut syytökset vaalivilpistä, minkä vuoksi CHP on valittanut tuloksesta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.