Pääministeri Theresa May myöntää, etteivät Grenfell Towerin palon uhrit ole saaneet riittävästi tukea

Lontoon poliisin mukaan 58 Grenfell Towerin asukasta on kadoksissa, ja heidän pelätään kuolleen.

Grenfell Tower
Theresa May tapasi lauantaina palon uhreja virka-asunnossaan Downing Streetillä.
Theresa May tapasi lauantaina palon uhreja virka-asunnossaan Downing Streetillä. Niklas Halle'n / AFP

Britannian pääministeri Theresa May myöntää, että Grenfell Towerin tulipalon uhrit eivät ole saaneet riittävän hyvää apua.

May julkaisi lausunnon lauantaina tavattuaan palon uhreja virka-asunnossaan Downing Streetillä. Lausunnon on julkaissut muun muassa The Guardian -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun).

– Perheet, jotka tarvitsivat apua ja perustietoa tämän kauhistuttavan katastrofin ensimmäisten tuntien jälkeen, eivät saaneet tarpeeksi hyvää tukea, toteaa May.

Tuhat osoitti mieltään

May virka-asunnon ulkopuolelle kerääntyi lauantaina mielenosoittajia, jotka halusivat osoittaa solidaarisuutta Grenfell Towerin asukkaille.

– Ei koskaan enää. Levätkää rauhassa, luki yhden mielenosoittajan kyltissä.

– Konservatiivien käsissä on verta. Grenfell ansaitsee oikeutta, luki toisessa.

Mayn etäinen suhtautuminen uhreihin ja viranomaisten niukka tiedotuslinja on ärsyttänyt lontoolaisia. Mielenosoittajat arvostelivat Mayn esiintymistä yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa eilen perjantaina.

– Tunteiden puute, huolen puute, robottimainen, harjoiteltujen lauseiden toistaminen. Hän ei osoita tällaisena kansallisen inhon ja kauhun aikana minkäänlaista pohdintaa tai johtajuutta. Emme näe pääministeriltämme johtajuutta, totesi mielenosoituksen järjestäjä Owen Jones.

Mielenosoitukseen osallistui tuhatkunta ihmistä.

Omaisille noin kuusi miljoonaa tukea

May vakuuttaa kuulleensa lontoolaisten huolen ja määränneensä Grenfell Towerin uhreille ja omaisille apua.

– Ihmiset menettivät kaiken tulipalossa, eikä heille jäänyt muuta kuin ne vaatteet, jotka heillä oli päällään. Voin vahvistaa, että eilen julkistamastani viiden miljoonan punnan [noin kuusi miljoonaa euroa] hätärahastosta jaetaan ihmisille rahaa vaatteiden, ruoan ja muun oleellisen ostamiseen, May toteaa lausunnossaan.

Hän myös lupaa tarvittaessa lisää rahaa hätärahastoon. May kertoo lisäksi, että tulipalosta aloitetaan julkinen tutkimus. Sen tulokset raportoidaan suoraan Maylle, kertoo The Guardian.

Lontoon poliisi kertoi aiemmin lauantaina, että 58 Grenfell Towerin asukasta on kadoksissa, ja heidän pelätään kuolleen. Tornitalosta on toistaiseksi löydetty 16 ruumista, jotka on kuljetettu ruumishuoneelle.