Pekka Haavisto näpäytti presidentti Niinistöä ja moitti hallitusta

Vihreiden presidenttiehdokas arvosteli hallitusta kehitysyhteistyövarojen romahduttamisesta.

Pekka Haavisto
Pekka Haavisto puhuu vihreiden puoluekokouksessa.
Pekka Haavisto puhui vihreiden puoluekokouksessa Tampereella sunnuntaina.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Vihreiden puoluekokouksessa Tampereella puhunut presidenttiehdokas Pekka Haavisto arvosteli hallitusta kehitysyhteistyörahojen leikkaamisesta vaarallisella tavalla.

Haaviston mukaan kansainvälinen vaikuttaminen, työ YK:n kautta, hauraiden valtioiden auttaminen sekä ihmisoikeus- ja tasa-arvotyö ovat keinoja oikeudenmukaisemman ja kestävämmän maailman rakentamiseksi.

– Kehitysyhteistyömäärärahat ovat yksi keino tällaisen toiminnan tukemiseen. Olemme olleet todistamassa näiden varojen romahdusta nykyisen hallituksen aikana. Suomi on vapaaehtoisesti vetäytynyt globaalien ongelmien ratkaisuyrityksistä, siirtynyt eturivistä takapenkkiläiseksi, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaa vaarana on, että Suomesta tulee käpertyneempi ja vähämerkityksellisempi kansainvälinen toimija.

– Jos halutaan puuttua ongelmien alkusyihin, on oltava siihen oikeat työkalut. Muuten jäämme passiivisena odottamaan hetkeä, jolloin ongelmat kolkuttelevat jo omilla rajoillamme. Tämä tie on vaarallinen.

Haavisto: Presidentin sana olisi varmaan vaikuttanut

Haavisto viittasi puheessaan myös viime päivien poliittiseen tilanteeseen ja epäsuorasti istuvan presidentin rooliin. Haavisto muistutti ensin, että presidentillä on halutessaan paljon mielipidevaltaa.

– Viimeisiltä viikoilta tästä on esimerkkejä: meillä ei ole tällä hetkellä ylintä laillisuusvalvojaa, oikeuskansleria, ja perussuomalaisten puolueen hajottua vanhat ministerit jatkavat hallituksessa toistaiseksi ilman puoluetta ja puolueohjelmaa, ja ilman uutta hallitusneuvottelukierrosta. Näiden ei pitäisi olla aivan läpihuutojuttuja.

Puheen jälkeen Haavisto sanoi, ettei toimintatapa, joka johti perussuomalaisista irtaantuneen ryhmän jatkoon hallituksessa ollut läpinäkyvä.

Yle kysyi Haavistolta, olisiko presidentti Niinistön pitänyt toimia asian suhteen jotenkin toisin.

– Varmasti hänen sanansa olisi vaikuttanut tässä tulkinnassa ja huomaan että hänkin on tätä asiaa omassa kommentissaan pohdiskellut, Haavisto sanoi.