Hyppää sisältöön

Entinen poliisi sai huikean menestyksen esikoisdekkarillaan: Nyt on aikaa perheelle, eikä tarvitse pelätä

Brittiläinen Clare Mackintosh saavutti esikoiskirjallaan sen, mistä monet haaveilevat.

Esikoiskirjan menestys muutti Clare Mackintoshin elämän. Kuva: Nella Nuora / Yle

Vielä seitsemän vuotta sitten Clare Mackintosh työskenteli poliisina. Äitiyslomalta paluun jälkeen työ ei kuitenkaan tuntunut enää mielekkäältä, kaikki oli muuttunut. Lisäksi hänestä tuntui, ettei ehtinyt nähdä pieniä lapsiaan juuri lainkaan. Mackintosh halusi olla parempi äiti ja viettää enemmän aikaa perheensä kanssa. Niinpä hän jätti poliisintyön, jota oli tehnyt 12 vuotta.

Jostain oli kuitenkin saatava elanto ja Mackintosh ryhtyi kirjoittamaan. Hän kirjoitti lehtiin, teki tiedotustöitä ja hoiti sosiaalisen median viestintää. Samaan aikaan alkoi syntyä psykologinen rikosromaani Annoin sinun mennä.

Mackintosh teki kirjaa kunnianhimoisesti. Hän kirjoitti kahdeksan vedosta ennen kuin kirja oli valmis. Viilaaminen kannatti, sillä esikoiskirjasta tuli huippumenestys.

Annoin sinun mennä ilmestyi Isossa-Britanniassa neljä vuotta sitten ja sitä on myyty siellä yli 600 000 kappaletta. (Suomessa esikoiskirja yltää harvoin yli 10 000 kappaleen myyntiin.) Lisäksi Mackintoshin kirja on ehditty kääntää yli 30 kielelle.

– Tämä on ollut mieletöntä. En todellakaan odottanut tällaista menestystä. Olen hyvin onnekas, kertoo Clare Mackintosh vieraillessaan Helsingissä.

Tuntemattoman kirjailijan esikoisteos on menestynyt myös Suomessa hyvin. Lukijat ovat löytäneet kirjan, ja se on ollut käännöskirjallisuuden myydyimpien listan kärkipäässä keväästä lähtien, jolloin se suomennettiin.

Clare Mackintosh matkustaa nykyään paljon markkinoidessaan kirjojaan. Kuva: Nella Nuora / Yle

Oman lapsen kuolema muutti elämän

Annoin sinun mennä  (suomennos Päivi Pouttu-Delière) pohjaa tositapahtumaan, joka sattui Mackintoshin työskennellessä poliisina. Kirja kertoo traagisesta tapahtumasta, jossa pieni poika kuolee yliajon seurauksena ja autokuski pakenee paikalta. Mackintosh joutui tutkimaan samankaltaista tapausta poliisina olleessaan.

– Minun oli hyvin vaikea ymmärtää, miten joku voi paeta sellaisesta tilanteesta, eikä ikinä kohtaa tekoaan. Ajattelin paljon lapsen äitiä, miten hän voi selvitä menetyksestä. Tapaus vaivasi minua niin paljon, että se päätyi kirjaan.

Poliisitutkinnan lisäksi kirjassa kuvataan lapsensa menettäneen äidin tuskaa ja selviytymistä. Kuvaus on riipaisevaa, sillä Mackintosh tietää mistä kirjoittaa. Hän on menettänyt oman poikansa.

– Näistä tunteista kirjoittaminen oli hyvin raskasta. Arjessa olin pyrkinyt pitämään surun loitolla, mutta kirjoittaessani jouduin kohtaamaan tunteet uudestaan. Se oli rankkaa.

Mackintosh sai hedelmöityshoidolla kaksospojat. Toinen pojista eli vain viisi viikkoa, sillä hän sairastui vakavasti.

– Silloin ymmärsin, että kyllä surusta voi selvitä. Toki se muuttaa ihmistä paljon. Se muuttaa koko elämän. Halusin kirjassani tutkia myös näitä asioita.

Nykyään Mackintoshilla on kolme lasta, sillä perheeseen syntyi myöhemmin vielä kaksostytöt.

"En kaipaa poliisin työhön"

Mackintosh on nykyään päätoiminen kirjailija. Esikoisteoksen jälkeen paineet toiseen kirjaan olivat valtavat. Huoli oli turhaa, sillä viime vuoden lopulla Britanniassa julkaistu I see you oli myös menestys.

– Nyt kirjoitan kolmatta kirjaa, joka on myös psykologinen trilleri.

Mackintosh ei halua kirjoittaa sarjaa. Hän haluaa luoda jokaiseen kirjaan oman maailman.

– Jos kirjoittaa sarjaa, täytyy olla hyvin selkeä käsitys siitä, mihin suuntaan päähenkilö kehittyy. Muuten vain kirjoittaa samaan tarinaa eri rikoksilla. Itse tykkään kirjoittaa kirja kerrallaan.

Tällä hetkellä Mackintosh kirjoittaa kolmatta teostaan. Kuva: Nella Nuora / Yle

Dekkareita ja trillereitä julkaistaan valtavasti - silti niille riittää lukijoita. Mackintoshin mukaan niissä viehättää jännityksen ja turvallisuuden symbioosi.

– Dekkarit ovat vastakohta todellisuudelle ja arjelle. Vertaan niitä vuoristorataan. Ihmiset haluavat adrenaliinikuohun, mutta sen jälkeen on taas ihana astua vakaalle maalle. Rikoskirjat pakottavat meidät kohtamaan kamalia asioita. Samaan aikaan tiedämme, että olemme turvassa.

Vuodet poliisityössä ovat antaneet Mackintoshille hyvän pohjan kuvata rikostutkintaa. Eniten työ kehitti ihmistuntemusta.

– Poliisina saa aika kattavan käsityksen ihmisluonnosta. Siinä kohtaa monenlaisia ihmisiä erilaisista taustoista.

Mackintosh eii kaipaa tippaakaan takaisin poliisityöhön. Terrorismin ja kasvaneen levottomuuden myötä työstä on tullut vaarallisempaa. Vuodet poliisissa jättivät kuitenkin jälkensä.

– Poliisina kohtaa yhteiskunnan synkän puolen, ja se värittää maailmankuvaa. Omasta puolestani voin sanoa, että suhtaudun asioihin epäluuloisemmin kuin muut.

Menestys on muuttanut paljon

Nykyään Clare Mackintoshin ei tarvitse murehtia edes miehensä puolesta, joka oli myös poliisi. Kirjojen tuoman menestyksen myötä hänkin pystyi jättämään työnsä. Elämä on nyt paljon turvallisempaa. Samalla Clarelle jää aikaa kirjoittaa enemmän.

Arki rullaa paremmin, kun mies hakee lapset koulusta ja Mackintosh pystyy kirjoittamaan arkisin viiteen asti.

– Vien aamulla lapset kouluun. Sen jälkeen ulkoilutan koiran ja mietin samalla, mitä aion kirjoittaa päivän aikana. Sitten ryhdyn töihin. Illat ja viikonloput omistan perheelleni.

Mackintosh nauttii kirjoittamisesta, mutta ennen kaikkea hän tuntuu olevan onnellinen siitä muutoksesta, jonka menestys on tuonut perheelle.

– Lapsillamme on molemmat vanhemmat kotona, mikä on aivan ihanaa. Olen todella kiitollinen ja onnekas, sillä kirjojeni menestys on antanut perheellemme paljon onnellisemman elämän.

.
.