Simon Elon "toivon liike" etsii rahaa ja nimeä – uusi puolue pystyssä jo kesän lopulla?

Uusi vaihtoehto -ryhmä aikoo selvittää, voisiko se kerätä rahaa toimintaansa joukkorahoituksen avulla.

Uusi vaihtoehto
Simon Elo
Uusi vaihtoehto -ryhmän puheenjohtaja Simon Elo.Markku Ulander / Lehtikuva

Perussuomalaista irtaantunut Uusi vaihtoehto -ryhmä aikoo perustaa uuden puolueen. Puheenjohtaja Simon Elo arvioi, että uusi puolue on pystyssä syksyyn mennessä. Erilaisten käytännön asioiden hoitamiseen kuluu kuitenkin vielä kuukausia.

Elo kertoo, että ryhmä on viikonloppuna pohtinut perustettavan puolueen nimeä.

– Toivottavasti ensi viikolla pystymme kertomaan, mikä on uuden toivon liikkeen nimi, Elo lupaa.

Elon mukaan "toivon liike" ei viittaa uuteen nimeen, vaan puolueen linjaan. Puolueen perustamiseksi on ensin rekisteröitävä yhdistys ja kerättävä sille 5 000 kannattajakorttia.

Elo uskoo, että 5 000 nimeä saadaan helposti kasaan.

– Olemme saaneet satoja yhteydenottoja ympäri Suomen, sekä perussuomalaisten kentältä että sitoitumattomilta ihmisiltä.

Joukkorahoitusta selvitään

Uusi vaihtoehto -ryhmä saa eduskunnalta ryhmärahaa eduskuntaryhmän pyörittämiseen. Elo kertoo, että tällä hetkellä ryhmä elää "aatteen voimalla, pitkälti vapaaehtoisvoimin", sillä perussuomalaisten puoluetukea uudelle ryhmälle ei heru. Perussuomalaisille on myönnetty puoluetukea tälle vuodelle reilut 5,6 miljoonaa euroa.

Eduskunnan kansliasta maksettava ryhmäkohtainen tuki on jokaiselle ryhmälle 1 575 euroa kuukaudessa edustajaa kohti. Vaaleissa perustetuille ryhmille maksetaan lisäksi kuukausittain 3 150 euroa, jota ilman Uusi vaihtoehto jää, koska ryhmä on syntynyt kesken vaalikauden.

Uusi vaihtoehto -ryhmä aikoo uutena avauksena selvittää sitä, voisiko puolue hakea joukkorahoitusta.

– Ensin selvitetään laillisuusnäkökulmat, eli että onko se ylipäänsä mahdollista.

Elo uskoo, että Suomessa voitaisiin mennä Yhdysvaltojen malliin, jossa äänestäjät puhuvat aatteen puolesta perinteisen äänestämisen lisäksi myös lompakollaan.

Puheenjohtajan mukaan joukkorahoituksessa ei piile sitä vaaraa, että varakkaammat pääsisivät liiaksi vaikuttamaan politiikkaan.

– Suurin osa lahjoituksista on pieniä. Uskomme, että tavalliset ihmiset haluavat pienellä tuellaan osoittaa, että vihan voima ei voita myönteisyyden voimaa, Elo sanoo.

Tukisäätiön rahahanoista ei tietoa

Perussuomalaisten Tukisäätiö omistaa puoluetoimiston, jossa puolue on vuokralla. Elon mukaan tukisäätiö voisi mahdollisesti rahoittaa uutta aatteellista liikettä.

Tukisäätiöstä ei ole tarjottu rahaa, mutta Elo kertoo olevansa "avoin asialle". Elon mukaan eduskunnan antama ryhmäraha riittää eduskuntaryhmän pyörittämiseen, vaikka puoluetukea ei tulisikaan.

– Menemme nyt eduskuntaryhmän ja tukijoiden rahalla, kunnes puolue on perustettu. Totta kai sitä vettä melotaan, mikä on kanootin alla. Haemme puoluetukea, sitten kun aika on.

– Säätiö on itsenäinen toimija ja se tekee omat päätökset asiasta, Elo tarkentaa.

Perussuomalaisten Tukisäätiön hallituksen puheenjohtaja Raimo Vistbacka kertoo Yle Uutisille, että eduskuntaryhmää ei ole mahdollista tukea säätiön nykyisillä säännöillä.

Vistbacka ei suoraan ota kantaa siihen, voisiko uutta puoluetta tukea. Vistbacka kertoo myös, että säätiön johtoa ei ole kutsuttu koolle asian takia.

Elo piikitteli Halla-ahoa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on kritisoinut Uusi vaihtoehto -ryhmää ja puheenjohtajaansa Simon Eloa äänestäjien pettämisestä.

– Me sitouduimme hallitusohjelmaan kaksi vuotta sitten, ja Jussi sanoi viime maanantaina tuoreena puheenjohtajana sitoutuvansa hallitusohjelmaan. Jos hänen mielensä on muuttunut, minun mieleni taas on pysynyt samana, Elo vastaa kritiikkiin.

Elo ei näe ongelmana sitä, että Sampo Terho on puhunut kansanäänestyksen järjestämisestä EU-erosta.

– En näe mitään ongelmaa. Linja on tällä hetkellä sama. Ero EU:sta ei ole tällä hetkellä ajankohtainen asia. EU on muuttunut sen verran paljon, että jossakin vaiheessa Suomessakin saatetaan kuitenkin kysyä vahvistettua mandaattia kansalta, haluammeko jatkaa nykyisen kaltaisessa vai liittovaltion suuntaan menevässä EU:ssa.

Elon mukaan Uusi vaihtoehto -ryhmä kannattaa "itsenäisten kansallisvaltioiden Eurooppaa, joka tekee yhteistyötä".