Tsunami iski Grönlannin rannikolle – neljä ihmistä on kateissa, kymmeniä on evakuoitu

Grönlannin poliisi on antanut ihmisille luvan palata koteihinsa.

maanjäristykset
Oline Nielsenin videosta kaapatussa kuvassa näkyy tuhon jälkiä Nuugaatsiaqin kylässä.
Oline Nielsenin videosta kaapatussa kuvassa näkyy tuhon jälkiä Nuugaatsiaqin kylässä 18. kesäkuuta.Oline Nielsen / EPA

Neljä ihmistä on kateissa voimakkaan maanjäristyksen ja sen aiheuttaman tsunamin jäljiltä Grönlannin länsirannikolla, kertoo yleisradioyhtiö DR (siirryt toiseen palveluun). Maa järisi Nuugaatsiaqin kylän läheisyydessä lauantai-iltana. Järistys oli voimakkuudeltaan 4,0.

Maanjäristys aiheutti voimakkaita tulvia Nuugaatsiaqin kylässä, ja vesimassat pyyhkäisivät mukanaan 11 taloa mereen. Neljä kateissa olevaa ihmistä asuivat yhdessä mereen uponneista taloista.

Suurin osa Nuugaatsiaqin kylän asukkaista on evakuoitu. Kylässä asuu 101 ihmistä, joista 78 on evakuoitu. Paristakymmenestä asukkaasta ei ole tietoa.

– En pelkää, että he kaikki olisivat kateissa. Mutta meidän pitää selvittää, missä he ovat. Joku voi olla kalastamassa tai lomalla ulkomailla, emmekä siksi ole kuulleet heistä, sanoo poliisimestari Bjørn Tegner Bay DR:ssä.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Suuret aallot huuhtoivat myös Uummannaqin ja Illorsuitin kyliä, ja Ummaannaqin asukkaita hakeutuivat vuorille vettä pakoon, kertoo Nunatsiaq News Twitterissä.

Poliisi on tänään sunnuntaina antanut ihmisille luvan palata koteihinsa.

DR:n kotisivulla julkaistussa videossa (siirryt toiseen palveluun) näkyy, kuinka aallot huuhtovat talojen pihoihin Nuugaatsiaqin kylässä. Veden mukana kulkee irtainta tavaraa.

– Kauhea luonnonkatastrofi Nuugaatsiaqissa. Olen puhunut pääministeri Kim Kielsenin kanssa ja välittänyt hänelle osanottoni, Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen puolestaan kommentoi Twitterissä.