Irakin joukot aloittivat hyökkäyksen Mosulin vanhaankaupunkiin

Suurhyökkäys Mosuliin alkoi lokakuussa.

Irakin armeijan sotilaat esittelevät Isisin lippua valtaamassaan Shifaan kaupunginosassa Länsi-Mosulissa. Kuva: Omar Alhayali / EPA

Irakin joukot aloittivat sunnuntaina hyökkäyksen Mosulin vanhaankaupunkiin, kertoi armeijan komentaja. Vanhankaupungin valtausta pidetään keskeisenä osana äärijärjestö Isisin kukistamiselle Mosulissa.

Valtaus alkoi keskiyöllä ilmaiskuilla ja aamunkoitteessa joukot rynnäköivät vanhankaupungin kapeille kujille.

Suurhyökkäys Mosuliin alkoi lokakuussa. Taisteluissa äärijärjestö Isisiä vastaan Irakin joukot ovat onnistuneet valtaamaan suurimman osan Mosulista, mutta äärijärjestö pitää edelleen hallussaan vanhaakaupunkia ja alueita sen ympärillä.

Yhdysvaltojen johtama liittouma on tukenut kaupungin valtausta muun muassa ilmaiskuilla.

Isis on onnistuttu ajamaan ahtaalle, sillä myös Syyriassa äärijärjestön ote Raqqan kaupungista on uhattuna.

Siviilit Isisin ihmiskilpinä

YK varoittaa, että vanhassakaupungissa saattaa olla edelleen yli 100 000 siviiliä. YK:n pakolaisjärjestön Irakin-edustaja Bruno Geddo sanoo, että Isis on siepannut siviileitä ja pakottanut heidät ihmiskilviksi vanhaankaupunkiin.

– Käytännössä ilman ruokaa, vettä ja sähköä olevat siviilit elävät yhä kasvavan kurjuuden ja paniikin keskellä, Geddo sanoo.

On arvioitu, että kuukausia kestäneiden taistelujen aikana Mosulista on paennut yli 860 000 ihmistä. Tosin noin 195 000 ihmisen on kerrottu palanneen sen jälkeen, kun hallituksen joukot saivat itäpuolen kaupungista haltuunsa.

Tigrisjoen itärannalla elämä onkin palautunut lähes normaaliksi, ja kadut ovat jälleen täyttyneet ostostentekijöistä, työmiehistä ja opiskelijoista.

Äärijärjestö Isis valtasi Mosulin kolme vuotta sitten. Mosul on Isisille tärkeä kaupunki, koska siellä Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi julisti Isisin kalifaatin alueelle vuonna 2014.

Perjantaina Venäjän armeija kertoi ilmavoimiensa hävittäjien mahdollisesti tappaneen al-Baghdadin toukokuun lopulla.