Maistuuko kahvisi oudolta? Seitsemän yleisintä virhettä kahvin säilytyksessä ja valmistuksessa

Kysyimme kahvista kahden suomalaispaahtimon ja yhden maahantuojan kahviasiantuntijoilta. Siinä missä suomalaisten makutottumukset ovat muuttuneet tummempipaahtoisten kahvien suuntaan, ovat trendit maailmalla yllättäen päinvastaisia.

Kuva: AOP

Maistuuko kahvisi kitkerältä tai onko maku lässähtänyt? Kysyimme kahvin säilytyksen mahdollisista virheistä ja muusta suomalaisten lempijuomaan liittyvästä kahden suomalaispaahtimon ja yhden maahantuojan kahviasiantuntijoilta.

  1. Kahvi on kaadettu alkuperäisestä pakkauksestaan purkkiin. Näin ei kannata tehdä, mieluummin kahvi paketteineen päivineen peltirasiaan ja kansi tiiviisti kiinni. Kun kahvin ilmatiivis pussi avataan, siitä alkaa heti haihtua hiilihydraatteja ja hedelmäisyyttä.
  2. **Kahvia on säilytetty liian pitkään ilmatiiviin pussin avaamisen jälkeen. ** Kahvipaketti ei säily avattuna kuin viikon pari. Kahvilla on paljon vihollisia. Pakettiin ei saisi päästä ilmaa, lämpöä eikä kosteutta, koska ne edesauttavat kahvin rasvan härskiintymistä, mikä muuttaa makua.
  3. **Kahvipurnukkaa on pidetty lieden lähellä.  **Kahvi ei saisi altistua esimerkiksi kodinkoneiden aiheuttamalle lämmönvaihtelulle.
  4. Kahvia on säilytetty jääkaapissa. Kahvi on tuoretuote ja kylmä kyllä hidastaa kahvin rasvan härskiintymistä, mutta toisaalta tappaa aromeja. Jos säilytät kahvia jääkaapissa, huolehdi, että pakkaukseen ei pääse yhtään kosteutta ja ennen valmistusta anna kahvijauheen lämmetä, koska kylmästä jauheesta aromit eivät irtoa.
  5. Kahvi on altistunut auringonvalolle. Kahvi kuuluu kaappiin tai läpinäkymättömässä pakkauksessaan kahvipurkkiin. Suora auringonvalo pilaa kahvin nopeasti.
  6. **Kahvinkeitintä ei ole puhdistettu. **Puhdistamaton kahvinkeitin tuo kahviin epämiellyttäviä aromeja. Keitin tulisi puhdistaa vähintään puolen vuoden välein kalkinpoistoaineen tai etikan avulla ja tämän jälkeen valuttaa muutaman kerran vesi keittimen läpi.
  7. Käytät kahvikannua kaataessasi vettä keittimen vesisäiliöön. Kahvikannusta saattaa irrota veteen kahvin rasvaa, joten raikkaan maun varmistat kaatamalla veden erillisellä puhtaalla kannulla.

Voiko kahvia pakastaa?

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Kahvin pakastuksesta asiantuntijat eivät meillä eivätkä maailmalla ole yksimielisiä.

– Pakastinsäilytyksestä on baristoilla maailmalla monia eri mielipiteitä. Tuotekehityksessämme on juuri selvityksessä, mitä kokonaisten kahvipapujen maulle tapahtuu pakastettaessa, kertoo Pauligin Barista-instituutin koulutuspäällikkö Ulla Suoraniemi.

–  Itse en lähtisi pakastamaan kahvia, koska se erottaa kahvista hiukan sen rasvaa, sanoo Meiran barista Lasse Vidman.

– Koska kahvi on tuoretuote, sitä voi periaatteessa pakastaa. Kahvin voi pakastaa esim. pieniin valmiisiin annospusseihin. Mutta tässäkin, ennen valmistusta, jauheen lämpiäminen huoneenlämpöiseksi kannattaa muistaa, vastaa kahvien tuotepäällikkö Tuula Urrila-Koppanen Arvid Nordquistilta.

Tummapaahtoisen suosia kasvaa meillä – maailmalla päinvastoin

Suomalaiset ovat perinteisesti pitäneet vaaleapaahtoisista kahveista, mutta kahvitottumukset ja makumieltymykset ovat muuttumassa tummempien laatujen suuntaan.

– Tämä näkyy kauppojen hyllyillä tummapaahtoisten kahvien lisääntymisenä, Urrila-Koppanen sanoo.

– Kahvi on erittäin hapokas tuote ja tummapaahtoinen kahvi on vatsaystävällisempää. Ihmisistä on tullut laatutietoisempia, mutta toki markettien kaksi pakettia yhden hinnalla tarjouksetkin purevat yhä suomalaisiin, Vidman arvioi.

Maailmalla trendit ovat puolestaan kulkemassa vastakkaiseen suuntaan ja vaaleapaahtoinen kahvi kiinnostaa.

– Kahvimessuilla kierrellessä ja kahviblogeja lukiessa on ollut mielenkiintoista havaita, että maailmalla trendi on jo muutaman vuoden ajan kulkenut kohti vaaleampia paahtoja. Jopa espressot paahdetaan vaaleiksi, Suoraniemi kertoo.

– Vaalean paahdon arvostus on kohonnut siksi, että siinä saadaan kahvien omat makunyanssit pidettyä paremmin esillä. Kahveista on löydetty lähes tuhat aromia, riippuen muun muassa pensaan kasvupaikasta. Kahvissa saatetaan maistaa kypsää aprikoosia, mantelia tai vaikkapa vadelmaa. Tummapaahtoisessa kahvissa perusmaku jää enemmän paahdon alle ja maussa korostuu paahteisuus.

Vastuulliset tuotantotavat kiinnostavat asiakkaita

Kahvin marjat, jotka pitävät sisällään pavut, poimitaan Ugandassa useimmiten käsin. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Asiakkaiden kiinnostus luonnonmukaisesti ja vastuullisesti tuotettuja sertifioituja kahveja kohtaan on kahviyritysten mukaan lisääntynyt.

Yritysten vastuullisuutta valvovan Finnwatchin mukaan sertifiointisysteemit eivät kuitenkaan ole aukottomia, koska sertifiointijärjestelmät toimivat haasteellisissa ympäristöissä. Sertifiointijärjestelmät ovat Finnwatchin mukaan puutteistaan huolimatta ainut systemaattinen ja riippumaton tapa varmistaa kahvintuotannon vastuullisuus nimenomaan alkutuotannon tasolla.