Herätys: Sipilä selvittää hallitusjärjestelyä, Lontoossa ajettiin autolla väkijoukkoon ja viikko alkaa vaihtelevassa säässä

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Petteri Orpo, Keskustan puheenjohtaja pääministeri Juha Sipilä ja Uusi vaihtoehto -ryhmän Sampo Terho (oik.)
Kokoomuksen puheenjohtaja valtiovarainministeri Petteri Orpo, Keskustan puheenjohtaja pääministeri Juha Sipilä ja Sinisen ministeriryhmän Sampo Terho tiedotustilaisuudessa 13. kesäkuuta Kesärannassa.Jussi Nukari / Lehtikuva

Hallitusjärjestelystä odotettavissa värikäs keskustelu

Hallitus antaa tänään eduskunnalle tiedonannon tuoreesta hallitusjärjestelystä. Keskusta ja kokoomus sopivat viime viikolla jatkavansa hallitusyhteistyötä perussuomalaisista lohjenneen Uusi vaihtoehto -ryhmän kanssa nykyisellä ohjelmalla ja ministerikokoonpanolla.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) konsultoi valtiosääntöasiantuntijoita, jotka totesivat, että hallitus voi jatkaa ilman eronpyyntöä, mutta pitivät tiedonantoa eduskunnalle "poliittisesti viisaana". Yle näyttää kello 12 alkavan täysistunnon suorana televisiossa ja verkossa.

Pakettiauto ajoi jalankulkijoiden päälle Lontoossa

Pohjois-Lontoossa useita ihmisiä on loukkaantunut pakettiauton ajettua väkijoukkoon Seven Sisters Roadilla. Tapahtuma sattui lähellä Finsbury Parkin moskeijaa. Poliisi kertoo pidättäneensä yhden ihmisen.

Britannian muslimisjärjestö ilmoitti Twitter-tilillään välikohtauksen jälkeen, että pakettiauto ajoi moskeijasta lähteneiden ihmisten päälle.

Poliisiviranomaiset vartioivat katua Finsbury Parkin moskeijan lähistöllä Lontoossa, jossa isku tapahtui 19. kesäkuuta.
Poliisiviranomaiset vartioivat katua Finsbury Parkin moskeijan lähistöllä Lontoossa, jossa isku tapahtui 19. kesäkuuta. Daniel Leal-Olivas / AFP

Ranskan presidentin puolue varmisti vahvan enemmistön parlamenttiin

Ranskassa presidentti Emmanuel Macron on saanut vahvan selkänojan parlamenttivaaleissa. Kun äänistä oli laskettu 92 prosenttia, Macronin Tasavalta liikkeessä -puolue ja sen liittolaispuolue MoDem ovat saaneet yli 300 paikkaa 577-paikkaiseen kansalliskokoukseen. Perinteiset valtapuolueet, sosialistit ja oikeiston Tasavaltalaiset kärsivät murskatappion. Toisaalta vaalien äänestysvilkkaus jäi alhaiseksi.

Emmanuel Macron poseeraa lapsen kanssa.
Emmanuel Macron poseerasi talonsa luokse kerääntyneiden kannattajiensa kanssa Le Touquetissa lauantaina.Etienne Laurent / EPA

Viikko alkaa vaihtelevassa säässä

Päivällä sää on etelässä sekä lännessä poutaista, osin selkeää. Aamulla pilvisyys voi olla vielä runsasta. Pohjoisessa sateet jatkuvat ja viikko alkaa monin paikoin sateisena, myös maan itäosaan kehittyy päivän kuluessa sadekuuroja.

Katso tarkemmat ennusteet Ylen sääsivuilta.

Päivän sääkartta maanantaille 19. kesäkuuta.
Yle