Näin Britannia eroaa EU:sta: Tänään alkaa pitkä loppukiri kohti unionin ulko-ovea

Britannian ja EU:n neuvottelijat istuvat aamupäivällä viimein samaan pöytään, vuosi Brexit-äänestyksen jälkeen. Kahvia ja teetä kuluu vielä paljon ennen kuin britit lopulta irtautuvat unionista.

Brexit
EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier.
EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier.Patrick Seeger / EPA

BRYSSEL Jos Brexit olisi juoksulaji, se muistuttaisi enemmän maratonia kuin pikamatkoja. Britannian kansanäänestyksestä tulee perjantaina kuluneeksi tasan vuosi. EU:n ja Britannian hallituksen pääneuvottelijat Michel Barnier ja David Davis käynnistävät eroneuvottelut tänään maanantaina.

Maali eli Britannian ero EU:sta on 648 päivän päässä, 29. maaliskuuta 2019. Tuolloin päättyy kahden vuoden ajanjakso, jonka aikana ero on EU:n sääntöjen mukaan neuvoteltava valmiiksi. Ero koittaa ilman sopimustakin, ellei määräaikaa pidennetä.

Näin Britannia eroaa, jos kaikki menee käsikirjoituksen mukaan. Todennäköisesti ei mene.

19.6.2017 kello 11

Barnier ja Davis neuvottelutiimeineen tapaavat komission päärakennuksessa Berlaymontissa Brysselissä. Barnier'lla on salkussaan 27 jäsenmaan hyväksymä neuvottelumandaatti ja ohjeet: Neuvotteluiden aluksi on ratkaistava EU-kansalaisten asema, Brexitin rahalliset seuraamukset ja Irlannin maarajan ongelma.

Britannian hallituksen brexit-neuvottelija, ministeri David Davis.
Britannian hallituksen brexit-pääneuvottelija, ministeri David Davis.Will Oliver / EPA

Davis edustaa neuvotteluissa pääministeri Theresa Mayta, jonka konservatiivipuolue menetti vaaleissa enemmistönsä parlamentin alahuoneessa. May haluaa irrottaa Britannian EU:n sisämarkkinoilta ja tulliliitosta, ja lopettaa EU-tuomioistuimen toimivallan Britanniaan.

Ensimmäisessä tapaamisessaan Barnier ja Davis sopinevat ainakin neuvottelujen käytännön järjestelyistä. Barnier haluaa järjestää neuvottelukierroksia kuukauden välein. Britit tuskin haluavat pitää taukoa elokuussa, kun EU on perinteisesti kesälomalla.

Britannian kymmenhenkisessä joukkueessa on yhdeksän miestä ja yksi nainen. EU:n neuvotteluryhmän johdossa on neljä miestä ja kolme naista.

EU pyrkii ottamaan aloitteen itselleen julkistamalla neuvottelukantansa etukäteen. Britannian julkisuusstrategia on vaiteliaampi.

Britannian pääministeri Theresa May pitää puhettaan Downing Street 10:n edessä perjantaina 9. kesäkuuta 2017.
Theresa May vahvisti 9. kesäkuuta, että Brexit-neuvottelut alkavat aikataulussa vaalituloksesta huolimatta.Adrian Dennis / AFP

Syksy 2017

EU-maiden hyväksymän menettelyn mukaan Britannian kanssa voidaan ryhtyä neuvottelemaan unionin ja Britannian uudesta suhteesta siinä vaiheessa, kun eroneuvottelujen pääkohdissa eli kansalais-, raha- ja Irlanti-kysymyksissä on saavutettu "riittävää edistystä".

Michel Barnier on ilmoittanut toivovansa, että tämä piste saavutetaan jo kuluvan vuoden syksyllä. "Riittävän edistyksen" määrittelee 27 EU-maan johtajista koostuva Eurooppa-neuvosto. Sillä on säännönmukaiset kokoukset loka- ja joulukuussa.

Britannia haluaa päästä neuvottelemaan tulevasta suhteesta mahdollisimman pian. Uusi suhde on käytännössä todennäköisesti vapaakauppasopimus, jos Mayn aikomus irtautua sisämarkkinoilta ja tulliliitosta pitää.

Lokakuu 2018

Barnier'n tavoitteena on saada neuvottelut päätökseen lokakuuhun 2018 mennessä. Siten Euroopan parlamentille ja Britannian parlamentille jäisi riittävästi aikaa käsitellä sopimusta.

Euroopan parlamentti voi hyväksyä tai hylätä sopimuksen, mutta se ei voi muuttaa sitä.

Valmis sopimus hyväksytään lopulta vielä määräenemmistöpäätöksellä Eurooppa-neuvostossa. Käytännössä hyväksymiseen tarvitaan 20 jäsenmaata, joissa asuu yhteensä vähintään 288 miljoonaa asukasta.

EU-parlamentin Brexit-koordinaattori on Guy Verhofstadt.
EU-parlamentin Brexit-koordinaattori on Guy Verhofstadt.Stephanie Lecocq / EPA

Samalla kun Davis miehistöineen on neuvotellut Brysselissä erosopimusta, Mayn hallitus on vienyt parlamentissa läpi jättimäistä lakipakettia, joka poistaa EU-viittaukset Britannian lainsäädännöstä. Paketin nimi on Great Repeal Bill, eli suuri kumoamislaki.

29.3.2019

Britannia eroaa EU:sta. EU:n perussopimuksen 50. artiklan mukaan ero tapahtuu joko sopimuksen kautta tai ilman sopimusta, viimeistään kaksi vuotta eroilmoituksen jättämisestä.

Jos erosopimusta ei ole saatu aikaan, kaikkia EU-sopimuksia lakataan soveltamasta Britanniaan 29.3.2019. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi tavaraliikenne Britannian ja manner-Euroopan välillä käytännössä pysähtyy, ja kansalaiset jäävät puolin ja toisin vaille oikeuksia.

Jos sopimus on saatu aikaan, siinä määritellään, miten säännöksiä sovelletaan siirtymäajan kuluessa. Siirtymäaika tarvitaan, sillä uuden suhteen neuvotteluita ei ehditä käydä loppuun kahden vuoden määräajan kuluessa, vaan aika riittää enintään eron ehdoista sopimiseen.

Mutta neuvotteluiden lähtökohta on, että kaikki EU:ssa sovittu lakkaa pätemästä Britanniaan eron hetkellä. Jos joku järjestely halutaan pitää voimassa, siitä pitää sopia erikseen.

Britannian EU-edustaja Tim Barrow ojensi hetki sitten maansa erokirjeen Euroopan neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille
Britannian EU-edustaja Tim Barrow ojensi maansa erokirjeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald TuskilleEmmanuel Dunand / AOP

2020-luvun puoliväli

EU:n puolelta on arvioitu, että vapaakauppasopimuksen neuvotteleminen voisi kestää noin seitsemän vuotta. Kun sopimus saadaan neuvoteltua valmiiksi, se pitää vielä ratifioida kaikissa jäsenmaissa siltä osin kuin sopimus ei kuulu EU:n yksinomaiseen toimivaltaan.

Kun vapaakauppasopimus saadaan väliaikaisestikin voimaan, Britannian kanssa sovitut siirtymäajan järjestelyt raukeavat. Vasta tällöin Britannia on oikeasti eronnut Euroopan unionista.

Tämä hetki voi koittaa esimerkiksi vuonna 2025, jolloin kansanäänestyksestä tulee kuluneeksi yhdeksän vuotta.

Artikla 50 määrää EU:sta eroamisen menettelyn.
Artikla 50 määrää EU:sta eroamisen menettelyn.