Lontoossa auto on ajanut väkijoukkoon – yksi on kuollut ja kymmenen loukkaantunut

Tapahtumaa tutkitaan mahdollisena terrori-iskuna. Silminnäkijöiden mukaan ajoneuvo ajoi päin moskeijasta poistumassa olevia ihmisiä. Auton kuljettaja on pidätetty.

Lontoo
Poliisiviranomaisia turmapaikalla Finsbury Parkin alueella maanantaiaamuna 19. kesäkuuta.

Pohjois-Lontoossa yksi ihminen on kuollut ja kymmenen loukkaantunut ajoneuvon ajettua väkijoukkoon Seven Sisters Roadilla. Tapahtuma sattui lähellä Finsbury Parkin moskeijaa. Silminnäkijöiden mukaan ajoneuvo ajoi päin moskeijasta poistumassa olevia ihmisiä.

Britannian pääministeri Theresa May kertoo, että tapahtumaa tutkitaan mahdollisena terrori-iskuna. Lontoon poliisin terrorisminvastainen yksikkö CTC tutkii tapausta.

Poliisi kertoo, että paikalla olleet ihmiset ottivat kiinni pakettiauton kuljettajan, 48-vuotiaan miehen, tapahtumapaikalla ja paikalle saapuneet poliisit pidättivät miehen.

Aiemmin Sky News ja CNN -uutiskanavat kertoivat silminnäkijätiedoista, joiden mukaan autossa olisi ollut kolme miestä ja kaksi olisi paennut paikalta. Lontoon poliisi kuitenkin sanoo (siirryt toiseen palveluun), että tässä vaiheessa poliisilla ei ole tietoa muista epäillyistä. Tutkinta kuitenkin jatkuu.

Lontoon poliisi kertoo, että yksi ihminen todettiin kuolleeksi tapahtumapaikalla. Kahdeksan ihmistä kuljetettiin sairaaloihin ja kahta hoidettiin tapahtumapaikalla pienien vammojen vuoksi.

Välikohtaus sattui hieman puolenyön jälkeen paikallista aikaa.

Britannian muslimijärjestö ilmoitti Twitter-tilillään välikohtauksen jälkeen, että pakettiauto ajoi Finsbury Parkin moskeijasta lähteneiden ihmisten päälle. Muslimijärjestön johtaja Harun Khan sanoi, että teko oli tahallinen. Meneillään on muslimien pyhä ramadan-kuukausi.

Britannian muslimineuvosto vaatii viranomaisia lisäämään turvatoimia moskeijoiden ulkopuolella. Muslimineuvosto katsoo, että kyseessä on hyökkäys, jonka motiivina on islaminvastaisuus.

Muslimit rukoilivat tapahtumapaikan lähistöllä iskun tapahduttua Finsbury Parkin alueella Lontoossa 19. kesäkuuta.
Muslimit rukoilivat tapahtumapaikan lähistöllä iskun tapahduttua Finsbury Parkin alueella Lontoossa 19. kesäkuuta. Daniel Leal-Olivas / AFP

Tiedot vielä epävarmoja

Tiedot uhrien määrästä ja tapahtumien kulusta olivat aamun mittaan epävarmoja.

Silminnäkijät kertovat, että joukko ihmisiä oli auttamassa bussipysäkille lyyhistynyttä vanhusta, kun valkoinen pakettiauto koukkasi ajotieltä ja ajoi heitä päin.

Tapahtumapaikka on Seven Sisters Roadilla Muslim Welfare Housen, islamilaisen keskuksen ja moskeijan, luona. Finsbury Parkin moskeijaan on tapahtumapaikalta noin 300 metriä.

Lontoon kartta, johon on merkitty iskun tapahtumapaikka.
Google

Finsbury Parkin moskeijalla on aiemmin ollut huono maine radikaalien islamistien kokoontumispaikkana, mutta moskeijan uusi johto on pyrkinyt puhdistamaan moskeijan maineen.

Evening Standard -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi, että väkijoukkoon osuneesta pakettiautosta hyppäsi mies, joka vielä vahvistamattomien tietojen mukaan olisi puukottanut ainakin yhtä ihmistä. Lontoon poliisi kuitenkin sanoo, että tiedossa ei ole puukotuksen uhreja.

Lehden mukaan paikalla olleet ihmiset taltuttivat miehen maahan ja paikalle saapuneet poliisit pidättivät tämän.

Sky News -uutiskanava (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kertoo, että autossa olisi ollut kolme henkilöä ja kaksi näistä olisi paennut paikalta. Myös uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelemat silminnäkijät kertovat kolmesta miehestä. Poliisi ei ole vahvistanut tietoja.

Poliisiviranomaiset vartioivat katua Finsbury Parkin moskeijan lähistöllä Lontoossa, jossa isku tapahtui 19. kesäkuuta.
Poliisiviranomaiset vartioivat katua Finsbury Parkin moskeijan lähistöllä Lontoossa, jossa isku tapahtui 19. kesäkuuta. Daniel Leal-Olivas / AFP

May: Kauhea välikohtaus

Pääministeri Theresa May kuvaili tapahtunutta kauheaksi välikohtaukseksi.

– Kaikki ajatukseni ovat loukkaantuneiden, heidän rakkaidensa ja paikalla olevien pelastusviranomaisten luona, May sanoi julkilausumassaan.

Lontoon poliisin tiedottaja sanoi CNN:lle, että on liian aikaista arvioida, onko kyseessä terrori-isku. The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo verkkosivuillaan, että tutkintaan osallistuu poliisin terrorisminvastaisen yksikön tutkijoita.

Britanniaa on tänä vuonna järkyttänyt kolme terrori-iskua.

Maaliskuussa mies ajoi autolla Lontoossa jalankulkijoiden päälle ja puukotti poliisin lähellä Britannian parlamenttia. Iskussa kuoli viisi ihmistä. Toukokuussa itsemurhaiskijä räjäytti itsensä Manchesterissa popkonsertin ulkopuolella. Iskussa kuoli 22 ihmistä.

Kesäkuun alussa kolme hyökkääjää ajoi jalankulkijoiden päälle ja puukotti ihmisiä Lontoon keskustassa. Hyökkääjät tappoivat kahdeksan ihmistä ennen kuin poliisi ampui heidät.

Lähteet: Lontoon poliisi, STT, AFP, AP, Reuters