Lontoon yliajo: Tällainen on Finsbury Parkin kiistelty moskeija

Lontoon yliajo tapahtui lähellä Finsbury Parkin moskeijaa, joka on yrittänyt kamppailla irti maineestaan ääri-islamilaisuuden keskittymänä.

Finsbury park
Poliisiviranomaisia Finsbury Parkin moskeijan edustalla 20. tammikuuta 2003.
Poliiseja Finsbury Parkin moskeijan edustalla 20. tammikuuta 2003, kun poliisi teki ratsian moskeijaan ja se suljettiin.Nicolas Asfouri / EPA

Pohjois-Lontoossa Finsbury Parkin alueella tapahtunutta yliajoa tutkitaan mahdollisena terrori-iskuna. 48-vuotias mies ajoi pakettiautolla väkijoukkoon moskeijoiden iltarukousten päättymisen jälkeen. Väkeä oli kaduilla paljon, sillä meneillään on muslimien pyhä ramadan-kuukausi.

Finsbury Parkin alue lienee tunnetuin siitä, että se on Arsenal-jalkapallojoukkueen kotipaikka.

– Siellä asuu hämmästyttävä määrä kansallisuuksia, ja vaikka alueella on nähtävissä paljon keskiluokkaistumista (sinne on ilmaantunut teatteri ja äskettäin avattiin Pret A Manger -kahvila), siellä asuu ihmisiä kaikilta elämänaloilta ja alueella on vahva työväenluokkainen vivahde, toimittaja Martin Farrer kirjoittaa The Guardian -lehden verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Alue on muun muassa Lontoon algerialaisyhteisön keskus. Blackstock Roadin kahvila- ja ravintolakeskittymä tunnetaan Pikku-Algerina.

Yliajopaikka on noin 300 metrin päässä suuresta Finsbury Parkin moskeijasta.

– Tämä on järkyttävä uusi terrori-isku – ja meidän on kutsuttava sitä siksi. Se ei poikkea Manchesterin, Westminsterin tai London Bridgen iskuista, moskeijan pääsihteeri Mohammed Kozbar kommentoi Finsbury Parkin hyökkäystä.

– Finsbury Park on monimuotoinen yhteisö, joka elää keskenään sopusoinnussa. Henkilö, joka teki tämän, haluaa levittää vihaa ja pelkoa. Emme anna heidän onnistua. Yhdistämme voimamme tukeaksemme ihmisiä, joita tämä on koskettanut.

Finsbury Parkin moskeija on aiemmin liitetty radikaalin islamin levittämiseen, mutta moskeijan uusi johto on kamppaillut moskeijan maineen puhdistamiseksi.

Jihadistien kohtaamispaikka

Finsburyn moskeija avattiin 1988. Moskeijassa oli yksi Britannian suurimmista rukoushuoneista, ja sen avajaisiin osallistui myös prinssi Charles.

90-luvun lopulla moskeijasta oli kuitenkin tullut jyrkän linjan islamistien tapaamispaikka.

Moskeijaan kytkettiin "kenkäpommittaja" Richard Reid, joka oli yrittänyt tuhota kenkiin piilotetulla räjähteellä Pariisi–Miami-lennon 2011, ja Zacarias Moussaoui, joka on ainoa vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskuista tuomittu henkilö.

Vuodesta 1997 Finsbury Parkin moskeijassa toimi imaamina radikaali muslimisaarnaaja Abu Hamza al-Masri. Egyptiläissyntyinen Abu Hamza, oikealta nimeltään Mustafa Kamel Mustafa, nousi Britannian lehdistössä suoranaiseksi ääri-islamilaisuuden henkilöitymäksi.

Vuonna 2003 poliisi teki ratsian moskeijaan, ja viranomaiset sulkivat moskeijan. Seurauksena Abu Hamza alkoi pitää saarnojaan kadulla, kunnes hänet pidätettiin toukokuussa 2004.

Elokuussa 2004 Britannian poliisi pidätti Hamzan epäiltynä terrorismin lietsomisesta. Vuonna 2012 Britannia luovutti hänet Yhdysvaltoihin vastaamaan terrorismisyytteisiin.

Abu Hamza al-Masri
Abu Hamza al-Masri pitää rukoushetkeä Lontoossa 2003.Gerry Penny/ EPA

Irtiotto jyrkästä menneisyydestä

Moskeija aloitti toimintansa uudelleen 2005, kun Irakin sodan vastaisesta kampanjoinnista tunnettu Muslim Association of Britain onnistui vääntämään moskeijan kontrollin Abu Hamzan kannattajilta.

Moskeijan uudeksi puheenjohtajaksi nousi Mohammed Kozbar, joka on pyrkinyt irrottamaan moskeijan radikaalin menneisyyden pauloista.

Finsbury Parkin tapausta on jopa pidetty hyvänä esimerkkinä siitä, kuinka yhteisö ottaa moskeijansa takaisin jyrkän linjan edustajilta.

Alkuvuonna Finsbury Parkin moskeija sai anteeksipyynnön ja 10 000 punnan vahingonkorvaukset (siirryt toiseen palveluun) Thomson Reuters -yhtiöltä, kun Reutersin tytäryhtiö World-Check oli liittänyt moskeijan tietokannassaan terrorismiin. Tietokantaa käyttävät pankit ja muut rahoituslaitokset.

Myös opposition työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on vieraillut moskeijassa ja kuvaillut sitä tärkeäksi osaksi yhteisöä. Finsbury Park kuuluu Corbynin omaan vaalipiiriin, Islingtonin pohjoiseen vaalipiiriin.

– Olen järkyttynyt tästä Finsbury Parkissa tehdystä hirveästä ja julmasta hyökkäyksestä, jota käsitellään terrori-iskuna, Corbyn kirjoitti julkilausumassaan (siirryt toiseen palveluun). Corbyn sanoi osallistuvansa rukoustilaisuuteen Finsbury Parkin moskeijassa myöhemmin tänään.

Finsbury Parkin moskeijan interiööri kuvattuna 5. helmikuuta 2017 osana 'Visit my Mosque initiative' -tapahtumaa.
Uuden johdon alaiasuudessa Finsbury Parkin moskeija on irtautunut 1990-luvun lopun ja 2000-luvun alussa ääriliikehdinnästä.AOP