1. yle.fi
  2. Uutiset

Aiotko vuokrata mökin juhannukseksi? Nyt on jo kiire

Ennusteiden lupaama siperialainen juhannussää ei ole karkottanut vuokramökkeilijöitä.

juhannus
Kesämökki idylliä.
Berislav Jurišić / Yle

Itä-Suomessa on vuokramökkejä juhannukseksi enää niukasti saatavilla. Esimerkiksi Suomen suurimman mökkivälittäjän Lomarenkaan yli seitsemästä ja puolesta sadasta kohteesta Etelä- ja Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa yli yhdeksänkymmentä prosenttia on vuokrattu.

Eniten vapaita mökkejä on Pohjois-Savossa, vähiten Etelä-Savossa, vain kymmenkunta. Pohjois-Savon kohteista puolet on Tahkolla.

– Varauksia on tippunut hyvin huolimatta koleahkosta kesän alusta, sanoo Lomarenkaan myyntijohtaja Juha Purhonen.

Ensin menevät etelän kohteet

Purhosen mukaan varaustilanne on säilynyt vuodesta toiseen melko samankaltaisena. Ensimmäiseksi menevät lähellä asiakaskuntaa sijaitsevat mökit Etelä-Suomessa, ja siitä varaukset siirtyvät vaiheittain kohti pohjoista. Tällä hetkellä runsaasti vapaita mökkejä ja valikoimaa löytyy Kainuusta, Lapista ja Kuusamosta.

Sääennusteet lupaavat Suomeen siperialaista mittumaaria, mutta vuokramökkien menekkiin eivät koleat ja sateiset sääennusteet ole vaikuttaneet.

– Juhannus ja muut sesongit varataan pääosin ennakkoon hyvissä ajoin. Mökkilomailu on lisäksi suomalaisilla niin verissä, että mökille mennään oli sää mikä hyvänsä, Purhonen sanoo.

Koko lomaa ei vietetä mökkeillen

Perinteet pitävät pintansa suomalaisessa mökkielämässä, mutta aikojen muuttuessa muuttuu myös kesämökkikulttuuri. Tutkimusten mukaan mökkeilyn suosio säilyy, mutta aiempaa harvempi haluaa ostaa kesämökin omaksi. Perinteinen mökkityöleiri ei hipster-sukupolven kesälomailijoita houkuttele.

– Ehkä isoin muutos on se, että mökkejä vuokrataan entistä lyhyemmäksi ajaksi. Lomaviikon aikana halutaan ehtiä monenlaisia asioita. Toinen trendi on tietysti se, että mökkien varustelutaso on koko ajan parantunut. Kodinkoneet ja laitteet pitää olla samaa tasoa kuin kotona, Purhonen kertoo.

Lue seuraavaksi