Banco Popularin sotkun ratkaisija: Pankkien pelastaminen ei ole veronmaksajien tehtävä

EU:ssa pankkikriisejä ratkova Elke König sanoo, että euroalueen pankkijärjestelmä on nyt paljon vakaampi kuin ennen finanssikriisiä.

pankkitoiminta
EU:n kriisinratkaisuneuvosto SRB:n puheenjohtaja Elke König.
EU:n kriisinratkaisuneuvosto SRB:n puheenjohtaja Elke König vieraili Helsingissä maanantaina. Antti Koistinen / Yle

Euroopan pankkiunionin toimivuutta testattiin pari viikkoa sitten, kun espanjalainen Banco Popular oli ajautunut tuhon partaalle. Pankki oli tarponut ongelmaluottojen suossa jo pitkään, Espanjan kiinteistökriisin jäljiltä.

Euroopan keskuspankki EKP ja kriisinratkaisuneuvosto SRB puuttuivat euroalueen pankin kriisiin ensimmäistä kertaa. EKP teki päätöksen, että pankki on kaatumassa tai todennäköisesti kaatumassa, ja sen jälkeen oli SRB:n vuoro toimia.

Banco Popular päätettiin myydä Espanjan suurimmalle pankille Santanderille yhdellä eurolla.

Talouslehti Financial Timesin mukaan kriisin hoito keräsi kiitosta (siirryt toiseen palveluun), sillä myyntipäätös saatiin aikaiseksi alle vuorokaudessa, tallettajien varat säilyivät eikä pelastusoperaatiossa kopeloitu veronmaksajien kukkaroa.

Euroalueella pankkien kriisinratkaisusta vastaa Single Resolution Board (SRB) -niminen viranomainen. Yle tapasi sen puheenjohtajan Elke Königin Helsingissä maanantaina.

Elke König, miten ensimmäinen kriisioperaatio sujui?

Banco Popular oli oppikirjamainen esimerkki pankin kriisiratkaisusta. Tarkoitan tällä sitä, että valtioiden tukea ei tarvittu.

Osakkeenomistajat ja lisäpääomainstrumentteihin sijoittaneet velkojat menettivät rahansa, mutta joukkovelkakirjalainoihin sijoittaneet velkojat ja talletusasiakkaat pysyivät turvassa.

Päätöksen jälkeisenä aamuna kaikki Banco Popularin konttorit avasivat ovensa normaalisti.

Voisiko tätä kutsua menestykseksi?

Kriisiratkaisua ei voi koskaan juhlia, koska moni menetti rahansa. Mutta kyllä tätä voi kutsua silti menestykseksi, koska kriisi ei levinnyt.

Markkinoilla Espanjan valtionlainojen korot tai muiden pankkien osakekurssit eivät saaneet tästä iskua. Rahoitusvakaus siis säilyi.

Pankki saatiin myytyä ennen täyttä kriisimenettelyä. Oliko testi todellinen koetinkivi?

On sanottava reilusti, että meillä oli tässä tapauksessa mukana myös tuuria. Banco Popularille löytyi ostaja, joka oli halukas ja riittävän vahva ottamaan pankin haltuunsa. Jos ostajaa ei olisi ollut, tapaus olisi ollut huomattavasti monimutkaisempi.

Banco Popular ei myöskään ole monikansallinen, globaalin pankkijärjestelmän kannalta merkittävä laitos, mutta silti Espanjan kuudenneksi suurin pankki.

Vaikeampia tapauksia on esimerkiksi Italiassa. Miten näette tilanteen?

Emme koskaan kommentoi yksittäisten pankkien tilannetta. Banco Popular on poikkeus, koska se on ollut kriisiratkaisun kohteena. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että Italian valtio käy paraikaa keskusteluja Euroopan komission kanssa ratkaisun löytämiseksi.

Missä ovat nyt euroalueen isoimmat riskit?

Yleisesti ottaen euroalueen pankkijärjestelmä on nyt paljon vakaampi kuin ennen finanssikriisiä. Mutta totta kai (joillakin pankeilla) on edelleen perintönä vanhoja ongelmia, kuten taseissa olevia järjestämättömiä luottoja.

Euroopan keskuspankki on tiukentanut pankkien valvontaa ja patistaa pankkeja korjaamaan ongelmansa. Lisäisin kuitenkin vielä, että yksittäisen pankin epäonnistuminen ei enää tarkoita koko pankkijärjestelmän epäonnistumista.

Entä missä kunnossa Suomen pankit ovat?

Olen ymmärtänyt, että suomalaisten pankkien toimintaympäristö on hyvin vakaa. En ole kuullut mitään hälyttävää.

Pankit ovat ymmärtäneet täällä, että elvytyssuunnitelma on tehtävä ja että kriisinratkaisuviranomainen laatii heille kriisinratkaisusuunnitelman.

Nordea harkitsee pääkonttorin siirtämistä Suomeen tai Tanskaan. Mitä siirto tarkoittaisi Suomen riskien kannalta?

Tätä Sinun pitää kysyä ensisijaisesti Suomessa Finanssivalvonnalta tai Rahoitusvakausvirastolta. Mutta minun mielestäni on euroalueen kannalta rohkaisevaa, että euroalueen ulkopuolinen pankki pohtii euroaluetta sijaintipaikkana.

Jos Nordea siirtää pääkonttorinsa Suomeen, pankki tulee Euroopan pankkivalvonnan alaisuuteen. Kriisinratkaisusta vastaamme me SRB:ssä.

Uskon, että suomalaisten veronmaksajien rahat olisivat yhtä turvassa kuin aiemmin. Veronmaksajien tehtävänä ei ole pelastaa pankkeja.