1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suppailu

Viranomaiset seuraavat läpi Suomen rannikon suppaavaa nuorukaista: "Eivät usko, kun kerron meneväni Tornioon"

Virolahdelta Tornioon suppaava 26-vuotias Timi Hellman on melonut noin 400 kilometriä. 900 on vielä edessä.

Suppailu
Timi Helman rannassa sup-laudalla
Timi Hellman

Kun Timi Hellman herää teltasta Naantalin Teersalosta, ympärillä oli metsäisiä saaria ja vesi oli kirkkaanvihreää. Tyypillistä Turun saaristoa.

Takana onsään puolesta koko matkan vaikein päivä: 30 kilometriä pelkkää vastatuulta. Nyt sataa vettä, mutta ennusteen mukaan illalla pitäisi paistaa aurinko.

– Vastatuuliosuudet ovat aina rankkoja, mutta onneksi ne kestävät aika vähän aikaa. Saaret tuovat myös aina vähän suojaa. Reissun hyvät puolet voittavat aika helposti ne lyhyet hetket, kun joutuu punnertamaan enemmän, Hellman sanoo.

Miehen koura oli meren muovaama, hän oli selvästi viettänyt paljon aikaa merellä ja todella muistutti Ahtia.

Timi Hellman

Kuten eilen, kun Hellman saapui vierasvenesatamaan.

– Pari kaveria istui laiturin terassilla ja nousi ylös. Toinen sanoi, että ei jumankauta, tämä on pakko ikuistaa. Että joku ihan oikeasti matkustaa SUP-laudalla.

Eikä se suinkaan ollut ainoa kerta, kun Hellmanin matkaa on tultu ihmettelemään.

Ahti ja meren muovaama koura

Suomen rannikkoa SUP-laudalla läpi melova Hellman lähti matkaan Virolahdelta kaksi viikkoa sitten. Nyt hän on melonut vähän yli 400 kilometriä, 900 on vielä edessä. Saattajia on riittänyt.

Heti ensimmäisenä päivänä hän tapasi itsensä Ahdin.

– Pähkäilin siinä juuri itsekseni, että melkoiseen reissuun on tullut lähdettyä. Sitten vierelle tuli veneellä mies, joka esitteli itsensä Ahdiksi.

maisema ja sup-laudan nokka
Timi Hellman

Mies halusi tulla tervehtimään reissuun lähtijää kädestä pitäen.

– Miehen koura oli meren muovaama, hän oli selvästi viettänyt paljon aikaa merellä ja todella muistutti Ahtia. Tuli fiilis, että alueen virallinen vartija antoi hyväksyntänsä reissulle.

Aika hölmistyneitä ilmeitä heillä oli ja päitään pyörittelivät.

Timi Hellman

Myös monet muut veneilijät ovat saattaneet Hellmania matkan varrella. Eikä kestänyt kauaa, kun viranomaiset alkoivat seurailla Hellmanin touhuja.

Hölmistyneitä ilmeitä

Hellman on saanut matkan varrella seuraa niin Tullista, merivartiostosta, poliisista kuin palokunnastakin.

– Kaikki ovat pysäyttäneet ja kyselleet, että mikä on miehen määränpää. He ovat tehneet rutiinitarkistuksia: ovatko turvavarusteet kunnossa ja tarvittavat yhteydenpitovälineet mukana.

Tullin vene ajoi vierelle heti lähdön jälkeen.

– Aika hölmistyneitä ilmeitä heillä oli ja päitään pyörittelivät, kun olen ilmoittanut olevani matkalla Tornioon. He eivät tosiaankaan ole uskoneet sitä. SUP-laudat mielletään helposti pelkiksi rantaleluiksi.

Timi Hellman Sup-laudalla, selfie
Timi Hellman

Itämeren roskaantumista vastaan melovan Hellmanin matkan toinen tavoite onkin osoittaa viranomaisille ja muille lajia huonosti tunteville, että SUP-laudalla voi taittaa matkaa turvallisesti.

Ammattisurffaajallekin on tosin sattunut pieniä lipsahduksia.

Karkuremmin kiinnitys unohtuu välillä

Hellman on välillä unohtanut kiinnittää karkuremmin – SUP-lautailijan tärkeimmän turvallisuusvarusteen – nilkkaansa.

– Remmi estää lautaa lähtemästä ajelehtimaan, jos jostain syystä putoaisin laudalta. Välillä tauon jälkeen tyynessä säässä olen unohtanut sen. Mutta kyllä sen sitten huomaa, kun lauta kulkee tosi tahmeasti ja kaksi metriä perässä laahaavaan remmiin on kiinnittynyt futispallon kokoinen leväkeko.

Näkymä teltan suuaukosta merelle
Timi Hellman

Hellmanin lauta on erikoisvalmisteinen matkalauta eli tavallista SUP-lautaa isompi ja vakaampi. Kaikki tarvittava kulkee SUP-laudan päällä. Perusvarusteet ovat teltta, makuualustat ja -pussit, retkikeitin ja ruokaa pariksi päiväksi kerrallaan.

Juomaveden kanssa Hellman oli taannoin sen verran huolimaton, että hänen piti mennä kiertoreittiä pitkin saadakseen veden riittämään.

– Edellisellä tankkauspisteellä olin sulkenut korkin huonosti. Seuraavana aamuna oli tylsää herätä, kun oli 1,5 litraa vettä jäljellä.

Saariston suoja katoaa pian

Hellman on melonut nyt viikon lähes yhtä soittoa. Hän sanoo, että kroppa on kestänyt hyvin.

– Jonkin verran väsyttää, mutta fiilis on yllättävän hyvä. Kroppa alkaa tottua. Huomaan, että palaudun tosi hyvin yön aikana ja aamulla löytyy energiaa. Sitten jaksaa lähteä taas painamaan.

Olen Torniossa, kun se tulee vastaan.

Timi Hellman

Seuraava etappi Naantalin jälkeen on Uusikaupunki. Sen jälkeen edessä on pidempiä rannikko-osuuksia, jotka eivät tarjoa saariston suojaa.

– Toivon mukaan tuulet kääntyvät etelän ja lounaan puoleen kuten yleensä tässä vaiheessa vuotta. Myötätuuli tuo lisävauhtia.

Timi Hellman selfiessä sup-laudalla
Timi Hellman

Juhannussijainti: Tuntematon

Aikataulupaineita Hellman ei ota. Hän ei tiedä, missä viettää juhannuksen.

– Toivon mukaan löydän majapaikan, josta näkyy kokko. Katselen, löytyisikö uusia tuttuja matkan varrelta. Jos joku näkee kaverin, jolla on kauheasti kaikkea roinaa laudan päällä, niin se olen todennäköisesti minä.

Alustavien suunnitelmien mukaan mies on perillä Torniossa noin kuukauden kuluttua, jos säät pysyvät hyvinä.

– Olen Torniossa, kun se tulee vastaan.

Matkaa voi seurata Timi Hellmanin blogista (siirryt toiseen palveluun).

Laiva auringonlaskussa
Timi Hellman
Lue seuraavaksi