Uimavalvojat muistuttavat: Lapsi polskii aina vanhemman vastuulla – "Silmät eivät riitä joka paikkaan"

Aurinkoinen päivä houkuttelee lapsiperheet maauimaloihin, ja altaat täyttyvät jo aamupäivästä. Omaa jälkikasvua ei pitäisi päästää altaaseen ilman valvontaa.

uimavalvojat
Lahden maauimalan uima-allas
Meeri Niinistö / Yle

Kimmeltävää vettä, lasten leikkiä, täysiä altaita. Erityisesti helteisenä päivänä uimavalvojalla on kiire maauimalassa. Maauimaloissa ja järvien rannoilla vanhemman vastuu polskivasta lapsesta korostuu.

Sosiaalisessa mediassa keskusteltiin vilkkaasti muutamia viikkoja sitten pienestä pojasta, jonka vaaratilanne kylpyläaltaassa taltioitui valvontakameraan.

– Yhteydenottoja on tullut. Me pelastamme kaikki, ketkä voimme ja tilanteita yritetäään ennaltaehkäistä. Silmät eivät riitä joka paikkaan, ja lapsi on kuitenkin vanhempien vastuulla, sanoo Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija Vesa Kälviäinen.

Else Lagerstam on tuonut lapsensa uimakouluun Lahden maauimalaan. Lagerstam sanoo, että lapsen uimataito luo turvallisuuden tunnetta, eikä äidin tarvitse olla joka hetki sydän syrjällään.

– Luotan uimavalvojiin, mutta on vanhemman tehtävä valvoa lapsiaan. Jos ollaan lasten kanssa uimassa, niin vanhemman tehtävä on tinkiä omasta mukavuudestaan, jotta lapsella on turvallista uida.

Uimapaikkojen tapaturmia on ryhdytty viimeisen vuoden aikana kirjaamaan viranomaisille. Uimahalleissa ja kylpylöissä tapaturmia on reilun vuoden aikana käynyt 46, uimarannoilla 8 ja maauimaloissa 2. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKESin ylitarkastaja Konsta Kulmalan mukaan luvuista ei voi tehdä johtopäätöksiä, sillä tietoja on vasta ryhdytty keräämään valtakunnallisella tasolla.

uimavalvoja Sanni Ikonen
Meeri Niinistö / Yle

"Jos on tuhat ihmistä, niin saattaa jäädä jokin kolkka huomioimatta

Esimerkiksi Lahden maauimalaan lämmin sää kerää päivän aikana yli tuhat uimaria veden ääreen.

– Helteisenä päivänä pitää partioida altaan reunalla. Täällä on vaarallisia paikkoja, missä saattaa satuttaa itsensä. Yksi päivä eräs poika hyppäsi kielletyltä telineeltä ja rikkoi maskinsa. Allas piti sulkea, sillä pohjassa oli lasinsiruja, sanoo Lahden maauimalan uimavalvoja Sanni Ikonen.

– Jos on tuhat ihmistä, niin helposti saattaa jäädä jokin kolkka huomioimatta.

Esimerkiksi MTV:n uutisoimasta videosta (siirryt toiseen palveluun) käy ilmi, kuinka lapsi pyristeli vedessä useita minuutteja, eikä kukaan ympärillä olevista ymmärtänyt lapsen hätää.

Hukkuva ei huuda apua, sanoo uimaopetus- ja hengenpelastusliiton Kälviäinen. Tilanteet ovat haastavia, mutta uimavalvojien koulutuksessa pyritään paneutumaan myös siihen, miten hukkuvan uimarin voisi tunnistaa, ja toisaalta näitä tilanteita ennaltaehkäistä.

– Äänetön hukkuminen vaikeata huomata. Täytyy olla valppaana, että onko tilanteissa jotakin outoa, sanoo Kälviäinen.

Yleensä haaverit maauimaloissa ovat pieniä.

Helteisenä päivänä pitää partioida altaan reunalla. Täällä on vaarallisia paikkoja, missä saattaa satuttaa itsensä.

Sanni Ikonen

– Tulee verta tai lähtee varpaankynsi, pää on kolahtanut johonkin. Lapsille niitä yleensä sattuu. Tilastojen mukaan on menty ihan laastari-meiningillä.

Opasteita ja sääntöjä käydään yhdessä läpi. Lapset ja vanhukset ovat riskiryhmiä, sanoo Ikonen.

Lapsia leikkimässä Lahden maauimalassa.
Meeri Niinistö / Yle

Järvirannat vielä asia erikseen: "Pitäkää lapsistanne huolta"

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes tekee parhaillaan kartoitusta järvirannoista. Tavoitteena on saada palvelujen tarjoajille työkalu, joka auttaa määrittelemään, tarvitaanko rannoille uimavalvontaa.

Uimavalvonnan tarpeeseen vaikuttavat muun muassa yllättävät virtaukset, rannan koko, vesiliikenne, äkkisyvät sekä uimarimäärät.

Luonnonvedet ovat uimavalvojalle haastavia, sillä vedet ovat tummempia ja rantaan saattaa ajautua uppotukkeja tai roskia. Rannoilla on myös enemmän ilkivaltaa kuin maauimaloissa.

– Pitäkää lapsistanne huolta. Usein törmätään siihen, että lapsi tuodaan uimavalvojalle, että katso sä tätä, mä menen uimaan. Se on sitten muilta pois. Rannoilla pienelle kannattaisi laittaa pelastusliivit päälle, neuvoo Kälviäinen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus