Jo lähes kolmannes ihmiskunnasta kantaa liikakiloja – suomalaisillakin vielä paljon tekemistä

Maailman lihavimmat aikuiset löytyvät Egyptistä ja lihavimmat lapset Yhdysvalloista.

ylipaino
Kuvitus lihavuudesta.
Yle Uutisgrafiikka

Maapallon väestöstä jo noin 30 prosenttia kantaa mukanaan liikakiloja, ja heistä noin joka kymmenes on erityisen lihava.

Uuden selvityksen mukaan jo yli kaksi mijardia aikuista ja lasta kärsii terveysongelmista, jotka liittyvät ylipainoon tai lihavuuteen. Asiaa on selvittänyt University of Washingtonin Institute for Health Metrics and Evalution. (siirryt toiseen palveluun)

Tutkijoiden mukaan ihmisen ei tarvitse edes olla erityisen lihava menehtyäkseen liikakiloista johtuviin sairauksiin. Noin neljästä miljoonasta kuolemantapauksesta lähes 40 prosenttia sattui sellaisille, joiden painoindeksi jäi alle 30:n.

Tutkijat kuvavat tilannetta kasvavaksi ja maailmanlaajuisen julkisen terveyden kriisiksi.

– Puolitosissaan tehtyjen uudenvuoden painonpudotuslupausten olisi muututtava koko vuoden kattaviksi sitoumuksiksi painon pudottamiseksi ja lihomisen välttämiseksi, sanoo tutkija Christopher Murray.

Egyptissä eniten lihavia aikuisia suhteessa väkilukuun

Tutkimuksessa käytiin läpi erilaisia painoon liittyviä tilastoja 195 maasta. Tilastot olivat vuosilta 1980–2015. Tänä aikana lihavien määrä kaksinkertaistui peräti 73 maassa.

Ihmistä pidetään lihavana, jos hänen painoindeksinsä on 30. Ylipainosta puhutaan, kun painoindeksi on 25 tai yli.

Grafiikka painoindeksiluokista

Vuonna 2015 laskettiin, että lihavia aikuisia oli runsaat 600 miljoonaa ja lihavia lapsia yli sata miljoonaa.

Tilastojen mukaan eniten lihavia aikuisia suhteessa väkilukuun, peräti 35 %, oli Egyptissä. Yhdysvalloissa taas lasten lihavuusprosentti 12,7 oli korkein maailmassa.

Vähiten, 1,6 %, lihavia aikuisia oli Vietnamissa. Lapsilla vastaava luku oli alhaisin Bangladeshissa (1,2 %).

Jos lihavuutta vertaillaan yksilöiden määrillä, oli lihavia aikuisia eniten Yhdysvalloissa (74,4 miljoonaa) ja Kiinassa (57,3 miljoonaa). Lihavia lapsia oli Kiinassa 15,3 miljoonaa ja Intiassa 14,4 miljoonaa.

Painoon liittyvät kuolemat lisääntyvät

Vuonna 2015 nelisen miljoonaa ihmistä kuoli liikakiloista johtuviin sairauksiin. Kenties yllättävää on se, että noin kaksi viidestä kuolemasta sattui ihmisille, jotka eivät olleet erityisen lihavia, vaan ainoastaan ylipainoisia.

Varsin yleinen käsitys on, että lievä ylipaino on hyväksi terveydelle. Näin voi asiantuntijoiden mukaan olla joidenkin sairauksien kohdalla, mutta yleisesti ajatus on virheellinen.

Yleisimmät ylipainosta johtuneet kuolinsyyt olivat sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, munuaistaudit ja syöpä.

Suomi kuuluu länsimaiden kehnoon kastiin

Tutkimuksen tilasto-osuudessa (siirryt toiseen palveluun) voi tarkastella kaikkien vertailumaiden tilannetta. Suomessa ylipainoisia tai lihavia oli vuonna 2015 lähes kaksi kolmasosaa eli 64,5 prosenttia väestä.

Suuruusluokka on tuttu myös UKK-instituutin johtajana toimivalle Tommi Vasankarille, joka oli mukana kirjoittamassa yhdysvaltalaistutkimusta.

Vasankarin mukaan globaali vertailu paljastaa, miten Suomi sijoittuu suhteessa muihin kansakuntiin. Tulos ei ole järin imarteleva: Meillä on harvinaisempaa, että henkilö on normaalipainoinen.

– Olemme edelleen niitä länsimaita, joilla on paljon parannettavaa. Emme tosin ole tässä ryhmässä yksin, Vasankari sanoo.

UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari.
Tutkimuspuolella pitkän ajan trendi ovat erilaiset liikuntasuositukset, sanoo UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari.Yle

Suomen kehitystä on kyetty seuraamaan erityisen hyvin kutsuntaikäisten nuorten osalta. Ainakaan vielä uumoiltua laskutrendiä ei ole havaittu.

Tilanne on Vasankarin mukaan menossa huonompaan monissa maissa, ja varsinkin kehittyvissä ja jopa niukasti kehittyneissä maissa. Egypti on esimerkki maasta, jota teollistuminen ja yhteiskunnalliset muutokset ovat viemässä huonompaan suuntaan, Vasankari sanoo.

– Ylipaino-ongelma on kaikkea muuta kuin voitettu kanta.

Yhdysvaltalaistutkimus on julkaistu kokonaisuudessaan The New England Journal of Medicine -lehdessä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Laske uusi painoindeksisi täältä