Poliisi: Siltamäen palo sai alkunsa lasten leikeistä

Lasten leikit näyttävät aiheuttaneen kerrostalotyömaan rajun tulipalon eilen illalla Koillis-Helsingissä Siltamäessä. Poliisi tutkii tapausta törkeänä tuhotyönä.

Kotimaa
siltamaki palo
Rakennustyömaan palo Siltamäessä.Timo Kahiluoto / Yle

Siltamäessä eilen sattunut raju tulipalo on todennäköisesti saanut alkunsa 9–10-vuotiaiden lasten leikeistä. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisista kertoo, että luotettavan tiedon mukaan tapahtumapaikalla on ollut lapsia, jotka ovat käsitelleet tulta.

– Meillä on täällä tässä vaiheessa tieto, että lapset ovat leikkineet tulella, ja siitä palo on sitten lähtenyt ja levinnyt. Olemme saaneet tiedon niin luotettavista lähteistä, että sitä voidaan pitää aika varmana tässä vaiheessa, Hietala toteaa.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä tuhotyönä. Paikalla on ollut useampia lapsia. Hietalan mukaan poliisi selvittää vielä tarkemmin tilannetta lasten lukumäärän osalta.

Koska lapset ovat alle 15-vuotiaita, he eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa teosta. Poliisi tekee esitutkinnan normaaliin tapaan, mutta jos tekijät ovat alle 15-vuotiaita esitutkintapöytäkirja ei etene syyttäjälle syyteharkintaan. Lapset ovat kuitenkin korvausvelvollisia tekemästään vahingosta.

– Lapsi on henkilökohtaisesti tästä vastuussa, eli rikosoikeudellista vastuuta ei ole, mutta korvausvelvollisuus on. Se on vanhemmille tietysti vaikea asia miettiä, että jäävätkö vahingot lasten maksettavaksi vai maksavatko vanhemmat itse. Nämä on vaikeita kysymyksiä, Hietala sanoo.

Palo aiheutti huomattavat vahingot. Varastorakennus paloi maan tasalle ja palo aiheutti vaurioita rakenteilla olevien talojen julkisivuihin. Tarkkaa arvioita tulipalon aiheuttamista euromääräisistä vahingoista ei vielä voida antaa, mutta Hietala sanoo vahinkojen olevan miljoonaluokkaa.

– Meillä on tutkijat ollut siellä nyt aamupäivästä ja ensiarvio paikanpäältä on, että vahingot ovat miljoonaluokkaa. Tässä vaiheessa ei tietysti voida esittää vielä mitään tarkempia arvioita, Hietala toteaa.