Kamerakopterin lennättämistä rajoitetaan Helsingissä – katso "no drone zone" lentokieltoalueet

Dronejen lentokieltoalueita merkitään Helsingissä kylteillä. Kylttien tarkoituksena on lisätä tietoa harrastajien keskuudessa.

lentoliikenne
dronejen kieltoaluekartat
Dronejen kieltoalueet on nyt merkitty kylteillä Helsingissä. Trafi

Kamerakoptereiden eli niin kutsuttujen dronejen lentokieltoalueita merkitään Helsingissä kylteillä tänä kesänä. Helsingissä keskustan alueella on kolme lentokieltoaluetta, jotka koskevat kaikkea ilmailua.

Kieltoalueita ovat Helsingin Meilahden, Munkkiniemen ja Kruununhaan lisäksi muualla Suomessa Luonnonmaalla, Kilpilahdessa, Loviisassa, Olkiluodossa ja Hanhikivenniemellä.

Kylttien tarkoituksena on lisätä tietoisuutta lennättäjien keskuudessa. Harrastajat ja turistit eivät yleensä tunne ilmailun sääntelyä, eivätkä välttämättä tiedä ilmailun kieltoalueista.

– Haluamme osittain näillä merkeillä poistaa sitä ongelmaa, että tietämättä mennään alueelle. Nämä alueet on perinteisen miehitetyn ilmailun toimijoille tuttuja, mutta uudet drone-harrastajat ovat vähän huonommin perillä näistä säädöksistä, kertoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Jukka Hannola.

Poliisi valvoo lentokieltoa

Poliisi valvoo lentokieltojen noudattamista normaalin partioinnin yhteydessä. Lisäksi käytössä on teknisiä apuvälineitä valvonnan suorittamiseen. Jos alueella lennättää ilman asianmukaista poikkeuslupaa, voi seurauksena olla lainmukainen rangaistus ja lennokin takavarikointi.

– Poliisi tulee jatkossa puuttumaan lentokieltoalueilla tapahtuviin luvattomiin lennätyksiin aiempaa tarkemmin, kertoo ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta.

Lennättäminen sallittua erillisellä poikkeusluvalla

Yksittäisiä poikkeuslupia myönnetään silloin, kun lennättäjälle tulee yksittäinen tarve lennättämiseen kieltoalueella.

Lupa voidaan myöntää kausiluonteisena maksimissaan kuluvan kalenterivuoden ajaksi. Tällaisia kausilupia voidaan myöntää esimerkiksi mediataloille Kruununhaan alueelle.

– Yksittäiset luvat myönnetään aina tapauskohtaisesti, sanoo Trafin johtava asiantuntija Jukka Hannola.

Poikkeusluvan saaneiden lisäksi tietyt viranomaiset, esimerkiksi poliisi, saavat lennättää miehittämättömiä ilma-aluksiaan lentokieltoalueilla.

Kausilupaa tulee hakea Trafilta viimeistään seitsemän arkipäivää ja yksittäistä lupaa viimeistään kolme arkipäivää ennen aiottua toimintaa kieltoalueella.

Ei saa aiheuttaa vaaraa

Drone-koptereiden lennättäminen on puhuttanut viime aikoina. Asikkalassa mies ampui haulikolla kuvauskopterin alas.

Trafin johtavan asiantuntijan Jukka Hannolan mukaan lennättäminen omassa naapurustossa riippuu siitä, kuinka lähellä naapureita asuu ja minkälaiset välit heihin on.

– Esimerkiksi ammattitoiminnassa monet valveutuneet toimijat ovat käyneet informoimassa lähinaapureita, että nyt tehdään kiinteistönvälittäjälle jonkun kohteen kuvausta. Sitä kautta ympärillä olevat on tietoisia siitä, millä asialla kopteri liikkuu. Pienillä eleillä voi parantaa naapurisopua, Hannola sanoo.

Silti harrastajan ei ole missään olosuhteissa mahdollista esimerkiksi lentää ihmisjoukkojen päällä.

– Ei saa muuten aiheuttaa vaaraa. Harrastustoiminnassa vahingonkorvausvastuu pätee edelleen. Siitä ei ole poikkeuksia myöskään lentotoiminnan suhteen. Myös vanhempien kannattaa pitää mielessä, minkä ikäiselle ja millä taitotasolla varustetulle lapselle näitä käsiinsä antaa.

Dronen lentokieltoalue Helsingissä
Kuvassa Kruununhaan drone-kieltoalueet Trafi/Droneinfo
Dronen lentokieltoalue Helsingissä
Kuvassa Meilahden drone-kieltoalueet Trafi/Droneinfo
Dronen lentokieltoalue Helsingissä
Kuvassa Munkkiniemen drone-kieltoalueTrafi/Droneinfo