Kokoomuksen ex-ministeri Lenita Toivakka: Hallitusmylläys toi tervetullutta ravistelua

Kansanedustaja Lenita Toivakka (kok.) on tyytyväinen, että hallituskriisistä selvittiin vähällä.

Lenita Toivakka
Lenita Toivakka
Lenita ToivakkaJouni Immonen / Yle

Viime viikolla suomalaisessa politiikassa oli poikkeuksellista sähinää. Viikonloppuna Perussuomalaiset valitsi puheenjohtajakseen Jussi Halla-ahon, maanantaina puolue jätettiin hallituksen ulkopuolelle. Tiistaina perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi kahtia ja hallituksessa jatkoi Uusi vaihtoehto, Perussuomalaisten entisillä ministereillä ja entisellä hallitusohjelmalla.

Yle Mikkelin kansanedustajatentissä haastateltu kokoomuksen kansanedustaja Lenita Toivakka on tyytyväinen, että hallitus pystyy jatkamaan työtä samalla hallitusohjelmalla. Soraääniäkin puolueen riveistä on kuitenkin kuulunut. Sunnuntaina kansanedustaja Harry Harkimo kirjoitti Savon Sanomien blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että kokoomuksen eduskuntaryhmä sivuutettiin, kun Soini, Orpo ja Sipilä tekivät diilinsä.

Lenita Toivakka on Harkimon kanssa täysin eri mieltä. Hän oli itse paikalla molemmissa kokouksessa, jossa asioita käytiin läpi.

– Tämä on kyllä yksittäisen kansanedustajan kannanotto. Toki niitä on muutamia muitakin. Eduskuntaryhmän kokoukset olivat pitkiä ja keskustelevia, hyvin informatiivisia, ja kerroimme siellä omat kantamme puolueen puheenjohtajalle ja yksimielisesti annoimme tukemme näille ratkaisuille. Se on vaitettavaa, että kaikki eivät ole paikalla kokouksissa kertomassa omia mielipiteitään, jos eriäviä näkemyksiä on.

Toivakka arvelee, että osa edustajista on pettyneitä siihen, ettei oma poliittinen ura edennyt. Uusi vaihtoehto säilytti kaikki Perussuomalaisten viisi ministerinsalkkua, eivätkä keskusta ja kokoomus näin ollen saaneet uusia ministereitä.

Maanantaina hallitus antaa eduskunnalle tiedonannon tapahtuneesta, mitä Toivakka pitää hyvänä asiana, sillä hallituksen työn nopea jatkuminen on herättänyt myös kysymyksiä ja hämmennystä. Tiistaina eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta.

– Jos on eriäviä näkemyksiä, niin siitä on mahdollisuus tänään keskustella, Toivakka sanoo.

"Länsimaiset arvot ovat välillä unohtuneet"

Hallituskriisin äärellä puheisiin nousivat puolueiden arvot. Kansanedustaja Lenita Toivakan mukaan arvokeskustelua olisi pitänyt käydä jo aikaisemmin.

– Hallitus antoi vahvan viestin siitä, että rasismia meidän yhteiskunnassa ei sallita. Tämä on tarpeen yleisen ilmapiirin kannalta ja toivon että siitä käydään keskustelua.

Aiemmin hallituspuolueet eivät ole irtisanoutuneet maahanmuuttokriittisyydestä yhtä voimakkain äänenpainoin, vaikka sitä on Toivakan mukaan yritetty. Nyt saman viestin kertoivat hallituspuolueet, pääministeri ja presidentti Sauli Niinistö.

– Tähän saakka on ollut niin, että rasistiset äänenpainot kuuluvat voimakkaasti, mutta suuri enemmistö on ollut hiljaa silloin kun puolustetaan ihmisoikeuksia. On tärkeää, että näistä asioista uskalletaan puhua ja puolustaa länsimaisia arvoja.

Lisäksi entinen Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri toivoo puhetta Suomen kansainvälisyydestä ja EU-jäsenyydestä.

– Tämä porukka, joka nyt jatkaa hallituksessa, on antanut siunauksensa sille, että EU:n kehittämistä jatketaan ja leikittely sillä, että Suomi eroaisi EU:ta, ei ole mahdollista tämän hallituksen aikana. Tällainen keskustelu on hyvin vahingollista Suomen asemalle ja jopa turvallisuudelle.

Toivakan mukaan yhteistyötä aiotaan silti jatkaa hyvässä hengessä myös Perussuomalaisiin jääneiden poliitikkojen kanssa.

– Täytyy muistaa, että politiikka on yhteisten asioiden ajamista ja yhteistyötä täytyy tehdä. Tähän kokoomus on ilman muuta valmis, sanoo kansanedustaja Lenita Toivakka.