1. yle.fi
  2. Uutiset

Vieläkö muistat vuoden 1999 juhannushelteet? – Keräsimme menneiden vuosikymmenten erikoisimmat juhannussäät yhteen

Kastuivatko grillihiilet juhannuksena 2014? Kahlasitko sinäkin vuoden 1977 juhannushangissa? Nyt voit verestää muistiasi, sillä kokosimme menneiden vuosikymmenten parhaimmat, hurjimmat, sateisimmat ja erikoisimmat juhannussäät yhteen.

Juhannussää
Juhannussää

Juhannuksena sataa aina, ainakin jos meiltä suomalaisilta kysytään.

Todellisuudessa keskikesän juhlaa on vietetty eri vuosina hyvin erilaisissa säätiloissa. Kaikkea on nähty sateista raekuuroihin ja lumimyräköistä helleaaltoihin.

Näin juhannusviikonlopun alla on hyvä hetki kääntää katse menneeseen ja käydä läpi suomalaisen juhannussään historiaa.

"Juhannus vuonna 1979. Aatto ja molemmat pyhät olivat helteisiä Otavassa. Helteinen sää jatkui vielä maanantainakin, jonka jälkeen viileni. Aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta. Näin aurinkoisia ja lämpimiä juhannuksia on ollut vain neljänä muuna vuonna."

nimim. Tapsa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Juhannuspäivän sää eri vuosina, top 3

Lämpimin
(päivän korkein lämpötila, °C)

1999
32,5
Ylämaa
1973
30,3
Kaisaniemi
1988
29,8
Tuusula

Kylmin
(yön alin lämpötila, °C)

2014
-2,7
Enontekiö
2015
-2,2
Kittilä
1986
-1,8
Salla

Sateisin
(päivän sademäärä, mm)

1999
71,5
Kokemäki
1974
66,2
Alahärmä
1988
60,3
Jalasjärvi

Räntäisin
(päivän sademäärä, mm)

1992
13,8
Kittilä
1981
12,1
Viitasaari
1971
8,5
Inari

Millainen oli juhannus suhteessa kesään?
(Kaisaniemen päivälämpötilat 1891–2016)

Vuonna 1935

Vuonna 2014

Lähde: Ilmatieteen laitos

Huh hellettä, todettiin vuonna 1935. Lukujen valossa suomalaisen maatalousyhteiskunnan kesä alkoi koleasti, mutta jo juhannuksena päästiin kylpemään poikkeuksellisissa lämmöissä. Syy lämpenemiseen löytyi Mustaltamereltä. Viileiden länsi- ja lämpimien itä- ja kaakkoistuulien rajalle syntynyt matalapaine kuljetti Etelä-Venäjältä kuivaa ja kuumaa ilmaa Suomen puolelle.

Toista viikkoa kestänyt hellejakso alkoi 20. kesäkuuta ja pelasti keskikesän juhlijat tyypillisen kolealta säältä.

Myös ennätyksiä rikottiin. Juhannuspäivänä 1935 Ähtärissä mitattiin Suomen kaikkien aikojen kesäkuun lämpöennätys 33,8 astetta.

Helletilastoissa ei ole paistatellut ainoastaan Ähtäri. Vuosikymmenten aikana myös Saimaan rannoilla on päästy nauttimaan juhannuksen lämpöaalloista. Kahdellatoista helteisellä juhannusaatolla ja kahdeksalla helteisellä juhannuspäivällä lappeenrantalaiset vievät ensimmäisen sijan helteisimpien juhannusten määrässä.

Lunta sataa juhannuksena

"Juhannusta oli odotettu ja mökille mentiin koko perheen voimin. Aattona laitettiin sauna lämpiämään, eikä keli ollut kummoinen. Saunasta uimaan mennessäni huikkasin vaimolle, että paljonkohan mahtaa olla lämpötila. Hän huusi mökiltä takaisin: ”kolme astetta!”. Se juhannus on jäänyt mieleen."

nimim. Hanski

Helteistä juhannusta ei kuitenkaan turhan usein Suomessa koeta. Ilmatieteen laitoksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) etelässä juhannusaattoon tai –pyhään sattuu hellettä keskimäärin kerran neljässä vuodessa. Rannikolla helteestä nautitaan kerran viidessä vuodessa ja Lapissa yhtä helteistä juhannusta odotellaan jopa kymmenen vuotta.

Harvinaista on, että hellettä sattuisi sekä juhannusaattoon että –päivään.

Lunta tulvillaan on ollut myös juhannussää. Eniten lunta mitattiin vuonna 1977 Sallan Värriötunturilla, jolloin maahaan jääneen lumen syvyys oli 5 cm. Vuonna 1966 Enontekiöllä taas tanssittiin juhannuskokon ympärillä kolmen sentin lumipeitteessä.

Lunta on toki tullut useampanakin juhannuksena, näistä viimeisimpänä tilastoissa komeilee juhannus 2014. Tällöin pohjoisessa mittari värähti pakkasen puolelle ja lunta tuli hetkellisesti esimerkiksi Kittilässä, Jalasjärvellä, Utsjoella ja Inarissa.

Tänäkin juhannuksena Enontekiön Kilpisjärvellä odotellaan vielä jäiden lähtöä.

"Vuosi oli 1975. Lähdimme ystäväperheen kanssa järvenrantaan juhannusta viettämään ja majoituimme teltoissa. Juhannusaaton aikana maahan satoi lunta. Illan tullen kuuntelimme kasettisoittimesta musiikkia ja tanssimme tasaisella mäntykankaalla lumihangessa. Hauskaa oli!"

nimim. Nuoret vuosimallia 1950

Perinteiseen juhannustyyliin kumisaapaskeleiltä ei ole vuosikymmenien aikana vältytty. Kalossit vedettiin jalkaan esimerkiksi vuonna 1999 Kokemäellä, kun paikkakunta sai päivän aikana niskaansa 71 millimetriä vettä. Keskimääräinen kesäkuun sademäärä Kokemäellä on 60 millimetriä.

Mökillä sataa vettä.

"Juhannus 1993 Anttolassa. Oli mahdottoman kylmä tuuli ja vettä satoi vaakasuoraan. Lämpöä ei ollut kuin muutama aste. Makkaraa piti silti grillata, joten teimme heinäseipäistä ja vanerilevystä pienen katoksen grillin päälle. Hupaisinta oli, että isäni pukeutui turkishaalariin grillaamisen ajaksi."

nimim. Arvidas

Sääennusteet tämän vuoden juhannukselle näyttävät hiukan lupaavammilta: kumisaappaat ja sadeviitan voi jättää hyllyyn, mutta paksumpaa takkia on syytä kaivaa ylle ainakin pohjoisessa.

Tilastojen valossa juhannus ei toki ikinä ole ollut erityisen helteinen juhlapyhä. Etelässä ylin keskimääräinen lämpötila vuosina 1981–2010 on ollut 19–21 astetta, alin keskimääräinen lämpötila taas 10–11 astetta. Pohjoisessa tavallista on ollut noin 15 asteen ylin keskilämpötila, kun taas alimpana keskilämpötilana on mitattu usein 6–8 astetta.

Tänä vuonna etelän lämpötilat pysyttelevät noin viidentoista asteen paikkeilla, muualla Suomessa joudutaan tyytymään hieman yli kymmeneen asteeseen.

Siispä hyvää keskimääräistä viileämpää juhannusta meille kaikille!

Juhannussää
Lue seuraavaksi