Nuoren miehen laaja petossarja: Ohitti maksupäätteen varmenteet ja höyläsi pankkikorttiaan yli 80 000 eurolla

21-vuotiaan miehen epäillään tehneen petoksia Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä lukuisiin kioskeihin, ravintoloihin ja kauppoihin. Epäilty on vangittuna.

petos
Maksupääte kaupan kassalla.
Parikymppisen miehen epäillään tehneen laajan petossarjan ohittamalla korttimaksupäätelaitteiden varmenteet. Jyrki Lyytikkä / Yle

Uusmaalaisen 21-vuotiaan miehen epäillään tehneen erilaisia ostoksia yhteensä yli 80 000 euron arvosta ohittamalla korttimaksupäätelaitteen varmenne.

Laaja pankkikortilla ja korttitietoja hyväksikäyttämällä tehty petossarja tapahtui heinäkuun 2016 ja maaliskuun 2017 välisenä aikana Itä-Uudenmaan sekä Helsingin ja Hämeenlinnan alueilla.

– On se tietysti iso summa, kun kymppitonneista puhutaan. Mies käytti omissa nimissä olleen pankkikortin tietoja ostoksiin. Näissä käytettiin tietynlaista tekniikkaa, mikä on ollut maksupäätelaitteissa, että teko onnistui, sanoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Timo Luoto.

Luoto ei kuitenkaan tarkemmin kerro, miten mies on teossaan onnistunut.

Miehen epäillään huijanneen 35 liikettä, joihin kuului muun muassa kioskeja, ravintoloita ja kauppoja. Yksittäisiä maksutapahtumia oli lähes 300 kappaletta.

– Petosten jäljille päästiin, kun rahoitusyhtiöltä tuli tieto, että korttia on käytetty yli varojen ja sitä lähdettiin selvittämään, Luoto sanoo.

Epäilty on ollut esitutkinnan ajan vangittuna ja asia on siirtynyt syyttäjälle syyteharkintaan rikosnimikkeellä törkeä petos.