Tässä ovat kauppojen juhannuksen hittituotteet: Etelä-Suomessa syödään laadukkaampaa makkaraa kuin muualla maassa

Makkara ja perusolut myyvät juhannuksena, mutta uusia rynnistäjiä ovat esimerkiksi pienpanimo-oluet ja vegaaniherkut.

juhannus
Saariston puoti.
Turkulaiset Kari Päivinen ja Marja-Leena Päivinen (istumassa) saapuivat Tutjunniemeen Heidi Saastamoisen kanssa.Janne Ahjopalo / Yle

Vegaanista savukalaa, merellistä nyhtökauraa ja kasvispekonia. Kovin uudenlaista juhannusruokaa, jota ei ainakaan pienen kesäkaupan hyllyltä Pohjois-Karjalan Liperistä löydy.

Makkara ja perusolut maistuvat juhannuksena suomalaisille, käy ilmi Ylen suurilta kauppaketjuilta tilaamista myyntilastoista. Etelä-Suomessa halutaan makkaralta laatua: siellä popsitaan enemmän a-luokan makkaraa kuin pohjoisempana.

Mutta trendit jylläävät keskikesänkin juhlassa, paljastuu Lidlin, Keskon ja S-ryhmän tiedoista.

Vaikka vaalea lager vie leijonanosan olutmyynnistä, on pienpanimoissa valmistettujen erikoisoluiden suosio kasvanut muutamassa vuodessa moninkertaiseksi. Alkoholiton olut myy yhä paremmin. Meksikolaistyylisten oluiden odotetaan maistuvan juhannuksena.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Sesonkihedelmiä ovat kirsikat, nektariinit, persikat, melonit ja ananakset.

Unohtamatta tietenkään vaahtokarkkeja, joita myydään Keskon tilaston mukaan Suomessa eniten juuri kesäkuussa! Niiden ja raikkaiden mansikoiden kanssa arvattavasti menee kuohujuomaa.

Varhaisperunaa ostetaan erityisesti Varsinais-Suomessa. Sen kyytipoikana menevät tilli ja voi. Kaloissa suomalaiset suosivat lohta ja silliä, mutta esimerkiksi kotoinen järvikalamme lahna maistuu.

Saariston puoti.
Teuvo Tahvanainen syö juhannuksena grillimakkaraa ja jälkiruuaksi muurinpohjalettuja, vaikka sanookin olevansa "aika kehno ruuanlaittaja".Janne Ahjopalo / Yle

Hyllyt suorastaan notkuvat vegaanivaihtoehtoja: odotettavissa onkin, että ruokapöydässä nähdään ainakin savukalaa jäljittelevää tuotetta, kasvispekonia, merellistä nyhtökauraa ja tofumakkaraa.

Kassler kalskahtaa monen korvaan 1980-lukulaiselta, mutta sianniska tekee uutta tuloaan. Retrotulokkaita lihoissa ovat kassler sekä ribsit eli porsaan kylkipalat.

Pikkupuoti on saaristolaisen hätävara ja kohtaamispaikka

Myymälänhoitaja Oili Vilén vilkuttaa iloisesti katsoessaan järvenselälle.

Moottoriveneellä pikkupuotiin saapuvalla kolmikolla on jo mielessään juhannuksen notkuva ruokapöytä. Liperin Tutjunniemessä sijaitsevasta 20 neliömetrin kesäkaupasta haetaan, mitä on suuremmasta marketista unohtunut.

Onneksi on apu lähellä, jos vaikka sinappi loppuu.

Puodissa kuulee puheensorinaa eri puolilta Suomea. Hyllyillä on vihanneksia, makkaraa, pihvejä, salaatinkastikkeita ja säilykkeitä. Parhaillaan asiakkaina on turkulaisia, helsinkiläisiä ja hollolalaisia.

Saariston puoti.
Myymälänhoitaja Oili Vilén kehuu suomalaisten olevan rentoa ja puheliasta kansaa loma-aikaan.Janne Ahjopalo / Yle

Pesolansaaressa mökkeilevät Kari ja Marja-Leena Päivinen tietävät keskikesän juhlan herkut. He syövät grillattua possun ulkofilettä ja salaattia. Juomana nautitaan punaviiniä ja olutta.

Samassa venekyydissä tullut Issakansaaressa viihtyvä Heidi Saastamoinen nauttii salaattien lisäksi kanaa, varhaisperunoita ja grillattua halloumi-juustoa.

– Tietenkin pitää olla makeaa skumppaa.

Saariston puoti.
Veijo Sinkkonen ja Jaana Alm-Sinkkonen ostavat kalastusluvat hörpätessään munkkikahvit.Janne Ahjopalo / Yle

Juhannusruoka sulaa lanteiden keinutuksella

Veneilijöitä, kyläläisiä ja mökkiläisiä palvelevassa kesäkaupassa tuoksuvat tuore kahvi ja lämpimät munkit. Keskikesän juhla ei kuitenkaan ole pelkkää syömistä, vaan myös ihmisten tapaamista, juhlimista ja järvimaisemien ihastelua.

Juhannuksena niemessä poltetaan kokko ja tanssitaan Hulahulaa osana valtakunnallista suurtempausta. Ihmisiä odotetaan säästä riippuen jopa kahtasataa.

– Alkuilta menee omassa saaressa ruokaillen, mutta sitten tulemme tänne. Porukkahenki on alueella erinomainen, kehuu turkulainen Kari Päivinen.

Saariston puoti.
Myymälänhoitaja Oili Vilén valmistautuu juhannuskarkeloihin tanssimuuvein.Janne Ahjopalo / Yle