Finnkino sulkee kaksi perinteistä elokuvateatteriaan

Finnkino osti maaliskuussa Lappeenrannasta elokuvateatterit Nuijamiehen ja Kino-Aulan. Nyt niiden ovet sulkeutuvat.

Elokuvateatteri Nuijamiehessä on yksi iso sali. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Finnkino laittaa Lappeenrannassa kahden elokuvateatterinsa ovet lopullisesti kiinni. Viimeiset elokuvat Kino-Aulassa ja Nuijamiehessä pyörähtävät käyntiin torstaina 22. kesäkuuta.

Yhtiö osti yksityisessä omistuksessa olleet Kino-Aulan ja Nuijamiehen maaliskuussa 2017, mutta päätti jo nyt lopettaa niiden toiminnan.

– Olemme käyneet elokuvateattereiden kiinteistöjen omistajan Osuuspankin kanssa neuvotteluita vuokrasopimuksen jatkamisesta, mutta olemme molemmat todenneet sen olevan kaupallisesti kannattamatonta, kertoo Finnkinon ketjujohtaja Ismo Määttä.

Syyskuussa 2015 Finnkino avasi Lappeenrantaan neljän salin Finnkino Strandin. Ismo Määttä kiistää, että he olisivat haluneet ostaa kilpailijan pois markkinoilta.

– Meidän halu oli, että ne olisivat olleet osa meidän ketjuamme. Unelma oli tehdä niistä ajanmukaisia art house -teattereita. Neuvotteluissa on tullut esille, että se olisi ollut kannattamatonta.

Määtän mukaan elokuvateattereihin olisi pitänyt tehdä laaja remontti sekä kiinteisöön että esitystekniikkaan.

Vuokrasopimus elokuvateattereista päättyy 30. kesäkuuta.

Elokuvateatteri Kino-Aula sijaitsee aivan Lappeenrannan keskustassa. Kuva: Yle

Lähes koko henkilöstö irtisanotaan

Nuijamiehessä ja Kino-Aulassa on ollut yhdeksän työntekijää. Heistä seitsemän irtisanotaan. Kaksi siirtyy Finnkinon Lappeenrannassa olevaan Strand-elokuvateatteriin. Osalle tarjotaan töitä Finnkinon muista elokuvateattereista pääkaupunkiseudulla. Suuri osa työntekijöistä on ollut osa-aikaisia työntekijöitä.

Aivan Lappeenrannan keskustassa sijaitsevat elokuvateatterit Nuijamies ja Kino-Aula ovat olleet kaupunkilaisten viihdyttäjiä jo vuosikymmeniä. Kino-Aula aloitti toimintansa vuonna 1938 ja Nuijamies vuonna 1954. Ne olivat aiemmin perheyhtiö Elokuva Luotola Oy omistuksessa.

Rakennusten kohtalosta on Lappeenrannassa kiistelty vuosia.  Rakennuksille on esitetty suojelumerkintää, mutta alueen asemakaava ei vielä ole valmistunut.  Rakennukset omistaa Etelä-Karjalan Osuuspankki, joka olisi halukas myymään ne rakennusyhtiö Jatkeelle. Se puolestaan haaveilee rakennusten tilalle kerrostaloja.