"Kun puuta pieksää ja raapii, löytyy sisältä ihmeellinen maailma" – moottorisahaveistoksen pitää olla vähän vinkkurassa

Youtube-videoistaan tunnetun Kari Tykkyläisen veistoskurssilla opetellaan tekemään asioita väärin.

kuvanveisto
Taiteilija Kari Tykkyläinen veistää moottorisahalla
Puru lentää, kun Kari Tykkyläinen työstää krokotiilia Iijoen rannassa moottorisahaveistoskurssilla. Hanna Juopperi / Yle

Illuusio murtuu Kierikin kivikautisessa kylässä Iijoen rannassa, kun moottorisahojen pauhu täyttää maiseman. Paikalle on kokoontunut joukko ITE-taiteilijoita opiskelemaan veistämistä.

Moottorisaveistoskurssin opettaja, taiteilija Kari Tykkyläinen sanoo, että kurssilla tärkeintä on oppia tekemään asioita väärin.

Jos veistoksessa on kaikki viimeisen päälle oikein, siitä puuttuu sielu. Teknisesti taitavista metsureista ei yleensä tulekaan parhaita veistäjiä, sanoo miljoonia katsojia Youtube-videoillaan kerännyt taiteilija.

– He ovat hyviä käsittelemään moottorisahaa ja tekevät työn justiinsa, mutta ihmettelevät, että miksi tämä karhu ei ole elävä? Minun tehtävä on sanoa, että pane se toinen jalka vinkkuraan, niin sitten se lähtee elämään.

Mitä rohkeampi kuorija...

Kurssilla on mukana paljon ensikertalaisia. Myös taideopiskelijoita ja naisia, Tykkyläinen iloitsee.

Näissä puissa on veistos sisässä.

Kari Tykkyläinen

Veistoskurssilla opetellaan moottorisahan turvallinen käyttö, mutta loppu on taiteilijan mukaan enemmänkin filosofiaa.

– Näissä puissa on veistos sisässä. Se tarvii vain kuorijan. Mitä rohkeampi kuorija, sitä hurjempi teos sieltä sisältä löytyy. Kun puuta rupeaa pieksämään ja raapimaan, niin sieltä löytyy aivan ihmeellinen maailma.

CTRL+Z ei toimi

Puun sisällä olevaa veistosta etsii Kierikissä myös turkulainen Jenni Sormunen. Hän on koulutukseltaan kuvataiteilija, eikä ITE-taide-kurssille lähteminen ei ollut itsestäänselvyys.

Jenni Sormunen tutkii veistostaan
Jenni Sormunen saapui opiskelemaan moottorisahaveistämistä Turusta asti. Työn alla on ihmistä esittävä veistos.Hanna Juopperi / Yle

– Mietin, että olenko minä tänne tervetullut vai onko tämä tarkoitettu enemmänkin enemmänkin metsien veistäjille ja itseoppineille. Tämä oli kuitenkin kaikille avoin, niin totesin, että enköhän minäkin voi tänne mukaan tulla.

– Olen tähän mennessä tehnyt lähinnä kaksiulotteisia töitä. Olen veistänyt pari kertaa, mutta sähkösahalla ja vasta täällä olen tutustunut polttomoottorikäyttöisiin sahoihin, joissa on vähän enemmän vääntöä.

Puu on vasta-alkajalle haastava materiaali. Kun pöllistä sahaa palan irti, takaisin sitä ei enää saa. Suunnitelma on tehtävä silloin uusiksi.

– Tässä ei voi peruuttaa niin kuin tietokonehommissa. Crtl+Z ei toimi, Sormunen nauraa.

Hienonäpit kokeilemaan

Kun Tykkyläiseltä kysyy moottorisahasta taiteilijan työvälineenä, tulee vertaus arvatenkin moottoripyörien maailmasta.

– Se on vähän niinkuin Harrikalla ajelis. Se on hyvä saha ja jämerä mies, niin saa aikaa mitä vain ja on hieno tunne. Joku sanoo, että moottorisahaveistäminen on vähän halventavaa, mutta minä olen niille hienonäpeille sanonut, että tulkaapa kokeilemaan, niin kyllä se siitä lähtee.

Osaahan ne akkuporakonettakin käyttää ilman koulutusta.

Kari Tykkyläinen

Jenni Sormunen työstää kurssilla ihmistä esittävää veistosta. Into on herännyt ja harkinnassa on nyt myös oman sahan hankkiminen.

– Jos ei mitään muuta niin ainakin omaan pihaan jotain veistelen vieraiden ja sukulaisten iloksi.

Tykkyläinen komppaa vierellä.

– Rohkeasti vain kokeilemaan. Osaahan ne akkuporakonettakin käyttää ilman koulutusta.