1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kallis Amerikan lomareissu kaatui – perheen äiti jäi yllättäen ilman matkustuslupaa

Isän ja lasten matkustusluvat hyväksyttiin, mutta äiti jäi ilman. Selityksiä hylkäykseen ei kerrottu. Vakuutus ei korvannut tuhansien eurojen arvoista matkaa.

Passintarkastuspiste Chicagon kansainvälisellä lentokentällä Illinoisissa vuonna 2014. Kuva: Kamil Krzaczynski / EPA

Helsinkiläisperheen lomapainajainen hakee vertaistaan.

– Minulla oli matkan peruuntumisesta todella surkeat fiilikset. Tulin ihan sairaaksi. Olimme odottaneet matkaa niin kovasti, kertoo Aleksandra Mirolybov-Nurmela tunnelmistaan.

Matka vuosien takaisen vaihto-oppilasperheen ja entisten opiskelijakavereiden tapaamiseen Teksasiin ei onnistunut.

Painajainen alkoi, kun Yhdysvaltoihin matkaavillta vaadittavan matkustusluvan eli ESTA:n päätös tuli.

– Olimme hakeneet sähköistä matkustuslupaa kolme viikkoa ennen matkaa. Kun päätös pian tuli, se oli minun kohdallani kielteinen. Olimme aivan ihmeissämme, miten tämä on mahdollista. Mitään selitystä ei kuitenkaan annettu, Mirolybov-Nurmela kertoo.

Toisin sanoen perheen kolme lasta ja isä saivat matkustusluvan, mutta äiti ei, vaikka hakemukset oli täytetty samalla tavalla eikä kumpikaan ollut vieraillut maissa, jotka ovat olisivat estäneet ESTA:n myöntämisen.

Matkustusluvan hylkääminen harvinaista

Mirolybov-Nurmela otti heti yhteyttä Suomen Yhdysvaltain lähetystöön. Lähetystöstä kerrottiin, että matkustusluvan hylkäämisen jälkeen ainoa vaihtoehto on käynnistää nopeutettu viisumihakemusprosessi. Suomalaiset eivät tavallisesti tarvitse viisumia Yhdysvaltoihin.

– Viisumihakemuksen täyttäminen oli hankalaa ja vei monta tuntia. Lisäksi piti hankkia kuvat ja maksaa viisumi.

Mirolybov-Nurmelan sai sovittua lähetystöön myös haastatteluajan, jonka jälkeen matkalle lähtöön olisi aikaa vielä runsas viikko. Teoriassa aika olisi voinut riittää, sillä viisumikäsittely kestää 3–60 päivää.

– Lähetystössä minulta kyseltiin kaikenlaista, kuten olenko ollut pidätettynä tai onko ollut virkavallan kanssa vaikeuksia. Ei todellakaan ole ollut. Kyseltiin myös ulkomaanmatkoistani, mutta en ole käynyt missään sellaisessa maassa, jossa käyntini estäisi ESTA:n saamisen ja vaatisi viisumin hakemista. 

Mirolybov-Nurmelalle jäi kuitenkin sellainen käsitys, että hylätty ESTA saattoi viivyttää käsittelyä.

– Soitin ja laitoin heille sähköpostia monta kertaa, mutta aina se viisumi oli prosessissa. Minun kohdallani reilu viikko haastattelusta ei siis riittänyt.

Perheellä kävi heti mielessä, että olisi pitänyt hakea matkustuslupaa samantien, kun liput kauan sitten varattiin. Silloin aikaa olisi jäänyt myös viisumihakemuksen käsittelyyn riittävästi.

– Ei minulle mahtunut pieneen mieleenkään, että en voisi saada matkustuslupaa. Se on niin perusprosessi suomalalaisille. Olen myös ollut lentokentällä töissä ja tiedän, että jotkut tekevät hakemuksen vasta lähtöpäivänä. Päätöksen voi  saada jopa parissa tunnissa.

Suomalaisten saamista matkustusluvan hylkäysten määristä tai siitä ovatko ne lisääntyneet, ei ole tarkkaa tietoa.

Yhdysvaltain Suomen lähetystö ei suostu kertomaan määriä. Lähetystö ei myöskään kommentoi yksittäisiä tapauksia. Suomen ulkoministeriön käsityksen mukaan hylkäykset ovat kuitenkin harvinaisia.

– Meillä on tiedossa vuoden ajalta vain yksi tapaus tämän lisäksi. Nämä ovat harvinaisia, mutta toisaalta näistä tapauksista tulee harvoin tietoa meille asti, kertoo kansalaispalvelupäällikkö Pasi Tuominen ulkoministeriöstä.

Hylkäysperusteet jäivät hämäriksi

Myös hylkäysperusteet jäävät yleensä hämärän peittoon. Kyse voi olla esimerkiksi virheestä.

– Virheen on voinut tehdä, joko luvan hakija tai hakemuksen käsittelijä. Jos hakemukset käsittelee kone, niin sitten virhe on voinut tapahtua ihmisen ohjelmalle antamissa toimintaohjeissa, jotka syystä tai toisesta hylkäävät hakemuksia väärin perustein, Tuominen pohtii.

Yhdysvallat on myös perinteisesti ollut tarkka siitä, millä asialla maahan ollaan tulossa.

– Vuonna 1994 olin menossa kuoroni mukana Yhdysvaltoihin. Rajalla viranomaiset ottivat minut kuulusteluun. He epäilivät, että olen nimeni perusteella venäläinen. Kesti kauan ennen kuin pääsin jatkamaan matkaa. Ehkä he tuolloin pelkäsivät, että aion loikata Yhdysvaltoihin, Aleksandra Mirolybov-Nurmela muistelee.

Meillä on tiedossa vuoden ajalta vain yksi tapaus tämän lisäksi. Nämä ovat harvinaisia.

Pasi Tuominen, ulkoministeriö

Myös Yhdysvaltain Suomen lähetystöstä tuli samansuuntaista viestiä.

– He eivät saaneet selville hylkäykseni syytä, mutta kun soitin sinne päivä ennen peruuntunutta matkaamme virkailija epäili, että nimeni alkuosa voi olla tässä se ongelma. Pelkäsivätkö ne nyt, että aion loikata maahan koko perheen voimalla, Mirolybov-Nurmela nauraa.

Voisiko matkustusluvan hylkäys johtua Yhdysvaltain nykyhallinnon sekavuudesta tai pulmista Venäjä-suhteissa?

– En pitäisi sitä todennäköisenä, että tällaisesta syystä yhdysvaltalaiset estäisivät ESTA:n tai viisumin myöntämisen, sanoo ulkoministeriön Tuominen.

Varautuminen ajoissa kannattaa

Nurmelan perheen murhetta lisäksi vielä sekin, että matkan peruuntuminen aiheutti tuntuvan rahallisen tappion.

– Vakuutusyhtiö ei korvaa tällaisia tapauksia, koska tämä oli niin sanottu oma moka eli matkustusasiakirjat eivät olleet kunnossa, Mirolybov-Nurmela kertoo.

Tuomisella onkin lomareissua ulkomaille suunnitteleville neljän **"ÄMMÄN" **muistilista harmien välttämiseksi.

1. Matkustustiedote

Lue Suomen ulkoministeriön matkustustiedote ja tutustu myös muiden maiden antamiin matkustustiedotteisiin, jotka voivat olla yksityskohtaisempia kuin Suomen. Noudata matkustustiedotteen suosituksia.

2. Matkustusilmoitus

Jos matkustat alueelle, jossa on jonkinlainen kriisi, tee matkustusilmoitus ja ilmoita viranomaisten lisäksi myös omaisille, että olet kunnossa.

3. Matkustusasiakirja

Varmista, että passisi on voimassa riittävän pitkään myös matkan päättymisen jälkeen. Hoida viisumi ajoissa ja varaa käsittelyyn riittävästi aikaa. Esimerkiksi Suomeen matkustava ulkomaalainen voi hakea viisumia kolme kuukautta ennen matkaa. Muista, että matkustusasiakirja ja viisumi eivät vielä takaa maahanpääsyä. Se varmistuu vasta rajatarkastuksessa.

4. Matkavakuutus

Tarkista matkavakuutuksesi kattavuus. Matkavakuutusten ehdoissa on eroja!