Analyysi: Vihreiden puheenjohtaja Aalto esitti tarjouksen, josta hallitus voi kieltäytyä

Puheenjohtaja Aalto linjasi puoluekokouksessa, että sosiaali- ja terveyspalvelut pitäisi uudistaa yhteistyössä kaikkien eduskuntapuolueiden kesken. Vihreiden vaatimukset ovat kuitenkin hallituspuolueille mahdottomia hyväksyä, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala. 

politiikka
Tuore puheenjohtaja Touko Aalto pitää linjapuhetta vihreiden puoluekokouksessa.
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto pitää linjapuhetta Tampereella. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Marraskuussa 2015 elettiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa dramaattisia hetkiä. Pääministeri uhkasi marssia presidentin luo ja jättää eronpyynnön, jos sote-alueista ei päästäisi sopimukseen.

Erityisesti keskusta ja kokoomus olivat asiassa napit vastakkain, sillä kokoomus esitti 12 sote-aluetta. Keskusta puolestaan halusi toteuttaa pitkäaikaisen haaveen maakuntahallinnosta, jonka pohjalle uudistus tulisi luoda.

Lopulta hallituspuolueet pääsivät kompromissiin. Sote-uudistus perustuisi 18 maakunnalle ja kokoomus saisi valinnanvapautensa mukaan hankkeeseen.

Viime viikonloppuna Tampereella nähtiin puolestaan oppositiopuolue vihreät, joka tarjosi yhteistyön kättä hallitukselle. Vastavalittu puheenjohtaja Touko Aalto sanoi, ettei sote-uudistusta tarvitse purkaa kokonaan, vaan se pitäisi valmistella parlamentaarisesti.

Kaikkien eduskuntapuolueiden valmistelussa tulisi puolestaan saada korjattua uudistuksen valuviat. Vihreiden mukaan näitä ovat sote-alueiden määrä ja valinnanvapausperiaate.

Sosiaali- ja terveyspalvelut pitäisi tuottaa Aallon mukaan 12 alueen pohjalta ja palveluiden asettaminen kilpailulle taas tulisi tapahtua vasta sen jälkeen, kun uudistus on tehty.

Parlamentaarisessa valmistelussa olisi Aallon mukaan se hyöty, ettei seuraavien hallitusten tarvitsisi purkaa edellisten hankkeita.

Aalto tekee kuitenkin tarjouksen, josta hallitus voi kieltäytyä. Käytännössä parlamentaarinen valmistelu tarkoittaisi sitä, että hallituspuolueet keskusta ja kokoomus luopuisivat kenties hallituskauden keskeisimmistä tavoitteistaan.

Tämän lisäksi varsinkin kokoomuksen kansanedustajat suhtautuvat nuivasti myös Aallon esittämään maakuntaveroon, eikä valtiovarainministeri Petteri Orpolla ole hyviä kokemuksia viime kauden parlamentaarisesta työskentelystä uudistuksen parissa.

Aallon tarjouksessa hallituspuolueet luovuttaisivat vallan oppositiopuolueille ja tekisivät omien tavoitteiden vastaista politiikkaa.

Se on tarjous, jolle on helppo sanoa ministeriaitiosta ei.