Kasvitieteellisen puutarhan kohtalosta neuvotellaan taas Joensuussa – Botania kiinni ensi keväänä?

Ellei Botanian tiloja koskevissa kauppaneuvotteluissa päästä sopimukseen, toiminta päättyy toukokuussa 2018.

kasvitieteelliset puutarhat
Trooppinen perhospuutarha Botania.
Anu Rummukainen / Yle

Botanian ystävät -yhdistys on pyörittänyt kasvitieteellisen puutarhan toimintaa vuodesta 2012 eli siitä lähtien, kun Itä-Suomen yliopisto luopui toiminnasta. Tilat omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy.

Botanian ystävät -yhdistys on käyttänyt vuosittain noin kymmenentuhatta euroa tilojen remontoimiseen. Nyt yhdistys on irtisanonut tilojen vuokrasopimuksen, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Jussi Virratvuori.

– Ollaan vastuussa kasveista, perhosista, asiakkaista, henkilökunnasta ja kaikin tavoin siitä kiinteistöstä. Kiinteistön ikä on 32 vuotta ja riskit kasvavat. Ei ole mitään mieltä investoida loputtomiin vieraaseen kiinteistöön, Virratvuori perustelee.

Nykäsmäisesti fifty-sixty

Yhdistys on kuitenkin löytänyt joensuulaisen yhteistötahon, jonka kanssa se on jättänyt tiloista ostotarjouksen tilojen omistajalle. Tahoa Virratvuori ei vielä halua nimetä.

Jos kauppa toteutuu, yhdistyksen vastuulle jäävät kasvit, kasvihuoneet ja asiakaspalvelu. Yhteistyökumppani perustaisi puolestaan kiinteistöosakeyhtiön, joka huolehtisi mm. kiinteistön vuokraamiseen liittyvistä seikoista ja huolehtisi energiaratkaisuista. Suunnitelmissa on, että ulkopuutarhassakin tapahtumia voisi olla ympäri vuoden.

Ei ole mitään mieltä investoida loputtomiin vieraaseen kiinteistöön.

Jussi Virratvuori

Ratkaisu asian suhteen pitäisi tehdä lokakuun loppuun mennessä. Ellei sopimusta saada aikaiseksi siihen mennessä, yhdistys ryhtyy pikkuhiljaa tyhjentämään tiloja, ja viimeisen kerran Botania on avoinna toukokuussa 2018, Virratvuori sanoo.

– Meillähän on tämä legendaarinen mäkihyppääjä-filosofi-ajattelija Matti Nykäsen "fifty-sixty". En ole ennustaja enkä osaa todennäköisyyslaskelmia. Siinä voi käydä hyvin tai hyvin huonosti, Jussi Virratvuori pohtii Botanian tulevaisuutta ja neuvottelujen lopputulosta.