Yhdysvallat ampui syyrialaiskoneen alas, Venäjä suuttui: Ilmavoimien turvallisuusyhteistyö seis

Venäjällä ja Yhdysvalloilla on ollut "kuuma linja", jolla ne ovat viestineet toisilleen ilmaiskuistaan Syyriassa.

Syyria
Yhdysvaltain Super Hornet -hävittäjä nousee lentoon Persianlahdella lokakuussa 2014.
Yhdysvaltain F/A-18E Super Hornet -hävittäjä nousemassa ilmaan Persianlahdella lokakuussa 2014. Samantyyppinen kone ampui alas syyrialaiskoneen. Joshua Card, US Navy /EPA

Venäjän puolustusministeriö ilmoittaa, että se lopettaa toistaiseksi turvallisuusyhteistyön Yhdysvaltain kanssa Syyriassa.

Venäjällä ja Yhdysvalloilla on ollut "kuuma linja", jonka tarkoituksena on ollut estää vaaratilanteita ilmassa. Maat ovat viestineet toisilleen ilmaiskuistaan, jotta ne eivät esimerkiksi pommittaisi vahingossa toisiaan.

Yhdysvallat ampui sunnuntaina alas Syyrian armeijan koneen Raqqan maakunnassa, ja Venäjän mukaan se ei käyttänyt sovittua viestintäkanavaa ennen iskua.

Venäjä on tuominnut koneen pudottamisen kovasanaisesti: varaulkoministeri Sergei Rjabkov kutsui tapausta aggressioksi ja kansainvälisen lain vastaiseksi. Venäjä on Syyrian hallituksen tukija.

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan Syyrian armeijan hävittäjä oli pudottanut pommeja lähelle syyrialaisjoukkoja, joita Yhdysvaltain johtama liittouma tukee. Nämä joukot koettavat vallata Raqqan kaupunkia Isisiltä.

Ensimmäinen kerta

Yhdysvaltain johtama liittouma ei ole aiemmin ampunut alas Syyrian ilmavoimien sotakoneita.

Venäjä ilmoittaa pitävänsä jatkossa kohteina kaikkia ilma-aluksia, jotka lentävät Syyriassa niillä alueilla, joilla Venäjän ilmavoimat toimivat.

– Venäjän ilmatorjunta seuraa kohteina kaikkia Eufrat-joen länsipuolella havaittavia ilma-aluksia, mukaan lukien kansainvälisen liittouman lentokoneita ja lennokkeja, Venäjän puolustusministeriö ilmoitti.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Tass