1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tv ja elokuvat

Lapissa on tekeillä poikkeuksellisen monta kansainvälistä tv- ja elokuvatuotantoa – odotettavissa töitä, tuloja ja turisteja

Maailmalla ollaan kiinnostuneita Lapin kuvausmahdollisuuksista. Elokuvat ja televisiosarjat tuovat Lappiin töitä, tuloja ja kuvauspaikkoihin ihastuneita matkailijoita.

Tv ja elokuvat
The Bachelor-sarjan unelmien poikamies Nick Vialli ja hänen treffikumppaninsa Raven Gates ilakoivat lumessa Suomen Lapissa.
Yhdysvaltalainen tosi-tv-sarja The Bachelor lennätti poikamies Nick Viallin ja häneen tutustuvat naiset Suomen Lappiin.Terhi Tuovinen / House of Lapland

Lapissa on tekeillä poikkeuksellisen monta isoa, kansainväliseen levitykseen tulevaa televisio- ja elokuvatuotantoa. Lapin elokuvakomission mukaan Lapissa tehdään tai suunnitellaan parhaillaan kahta televisiosarjaa ja neljää pitkää elokuvaa.

Elokuvakomissio toimii viestintä- ja markkinointitalo House of Laplandin yhteydessä. Sen päätehtävänä on lisätä elokuva-, mainos- ja televisiotuotantojen kautta työtä, tuloja ja näkyvyyttä Lapille. Komissio esimerkiksi etsii tuotantoyhtiöille parhaat kuvauspaikat, palvelut ja osaajat.

Vuosittain noin 150 av-alan tuotantoa tiedustelee komissiolta, miten Lappiin pääsisi kuvaamaan. Kyselyjen määrä kasvaa vuosittain noin 20 prosenttia. Suurin osa tiedusteluista ajoittuu talvikaudelle.

– Meillä on Lapin eri alueilla paljon nimettyjä Film Friendly -yrityskumppaneita, jotka ovat tottuneet toimimaan tuotantoyhtiöiden kanssa. Lisäksi kunnat ja eri yritykset ovat hyvin aktiivisia, sillä tämä on hieno tapa saada paikallisille palveluille näkyvyyttä, elokuvakomissaari Anna Niemelä toteaa House of Laplandin tiedotteessa.

Tuotantojen tuomat rahavirrat jakautuvat ympäri Lappia. Paikalliset yritykset ovat saaneet suoraa tuloa noin 1,5–2 miljoonaa euroa vuosittain. Määrä kasvaa koko ajan. Niemelän mukaan tekeillä olevat tuotannot voivat nostaa tämän vuoden tulot ennätyslukemiin.

Televisio-ohjelmilla houkutellaan turisteja

Tuotannot tuovat suuria kuvausryhmiä Lappiin parhaimmillaan useiksi viikoiksi. Viime vuonna suurin kansainvälinen tuotanto oli yhdysvaltalainen televisiosarja The Bachelor, jonka finaalijaksot kuvattiin Lapissa. Sadan henkilön suuruinen kuvausryhmä työskenteli pohjoisessa lähes kuukauden ajan.

Kuvausryhmät työllistävät erityisesti matkailualan toimijoita, mutta töitä riittää myös paikallisille av-alan ammattilaisille.

– Aina on edullisempaa, jos osaajia löytyy myös täältä. Tarpeet ovat hyvin monipuolisia puusepistä scoutteihin, House of Laplandin toimitusjohtaja Sanna Tarssanen sanoo.

Tourism Competitive Intelligencen raportti vuodelta 2014 kertoo, että 45 miljoonaa matkailijaa valitsee vuosittain matkakohteensa sen perusteella, missä jokin elokuva- tai tv-sarja on kuvattu.

Tarssasen mukaan televisiosarjojen imu on näkynyt Lapissakin. Rovaniemellä ja Levillä kuvattu kiinalainen We are in love -televisiosarja tavoitti Kiinassa 370 miljoonaa katsojaa ja kasvatti Lapin matkailun kysyntää entisestään.

House of Lapland pyrkii varmistamaan, että Lapin maisemiin ihastuneen katsojan reitti etenee mahdollisimman vaivattomasti kotisohvalta kuvauspaikalle. Lappia markkinoidaan aktiivisesti alueella kuvattujen sarjojen ja elokuvien faneille.

Internetistä kerättyyn tietoon pohjautuvaa kohdennettua matkailumarkkinointia kokeiltiin ensimmäisen kerran Bachelor-televisiosarjan Lappi-jaksojen yhteydessä.

– Digimarkkinointimme tavoitti jaksojen aikana noin 1,2 miljoonaa katsojaa. Houkuttelimme ihmisiä omiin kanaviimme, joissa esittelimme monipuolisesti, minkälaista romanttista lomaa täällä voi viettää Bachelorin jalanjäljissä. Nyt tiedämme, millaisista matkoista katsojat ovat kiinnostuneita ja voimme kertoa uudelleen heitä kiinnostavaa viestiä.

Lue seuraavaksi