1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viharikokset

Poliisi osallistuu ensimmäistä kertaa virkapuvussa Helsinki Pride -kulkueeseen: "Kannamme huolta viharikoksista"

Poliisi on mukana niin kutsutussa viranomaisrekassa yhdenvertaisuusvaltuutetun kutsusta.

Helsinki Pride-kulkueen sateenkaarilippuja kesältä 2016. Kuva: Ella Mikkola / Yle

Poliisi on tänä kesänä ensimmäistä kertaa virkapuvussa mukana 1. heinäkuuta järjestettävässä Helsinki Pride -kulkueessa. Poliisi on mukana yhdenvertaisuusvaltuutetun järjestämässä rekassa ja viranomaisten yhteisessä neuvontapisteessä kulkueen jälkeen.

– Kannamme huolta viharikoksista, jotka ovat kohdistuneet myös seksuaalivähemmistöihin, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Måns Enqvist perustelee kulkueeseen osallistumista.

"Yritämme viestiä, että vihapuhetta ei tule sietää"

Viharikokset ovat huolestuttaneet viimeisen vuoden aikana. Niiden määrä on lisääntynyt ja myös seksuaalirikoksia ja seksuaalisiin vähemmistöihin kohdistuneita rikoksia on tullut poliisin tietoon enemmän. Poliisin läsnäolo Pride-kulkueessa madaltaa Enqvistin mukaan kynnystä keskustella asioista.

– Laajalla rintamalla yritämme viestiä kaikille tasapuolisesti, että vihapuhetta ei tule sietää ja rikoksista pitää ilmoittaa, Enqvist sanoo.

Poliisi on myös panostanut viharikosten torjuntaan entistä enemmän.

– Olemme satsanneet vuoden aikana aika paljon viharikosten tunnistamiseen ja torjumiseen kaikilla alueilla oli kyseessä sitten etnisyyteen tai seksuaalivähemmistöön kohdistuneita rikoksia.

Enqvistin mukaan Poliisihallitus ei ole saanut kutsua osallistua muihin Pride-kulkueisiin samaan tapaan kuin Helsingissä.

Vapaa-ajallaan poliisit eivät saa käyttää virka-asua

Enqvistin mukaan kaikki Pride-kulkueeseen virka-asussa osallistuvat poliisit ovat työtehtävissä. Poliisi on tuttuun tapaan turvaamassa kulkuetta ja lisäksi mukana yhdenvertaisuusvaltuutetun rekassa.

Vapaa-ajallaan Pride-kulkueeseen mielivän poliisin on esiinnyttävä siviiliasussa.

– Sama koskee poliisin omaa marssimista. Toissavuonna poliisit marssivat oman palkan eteen. Siinäkään tapauksessa ei saanut esiintyä virkapuvussa. Heillä oli erilaiset liivit tapahtumaa varten, jotta roolit eivät sekoitu, että kuka valvoo ja kuka osallistuu, Enqvist sanoo.

Vuosi sitten puolustusvoimien ylikersantti osallistui Pride-kulkueeseen virkapuvussa. Tämä aiheutti kohun, jonka johdosta virkapuvun käyttösääntöjä höllennettiin puolustusvoimissa.

Helsinki Pride -viikkoa juhlitaan 26. kesäkuuta - 2. heinäkuuta.